Hacking New to Homebrew - USB Loader GX Game Loading Issue

Zonified

Member
OP
Newcomer
Joined
Jun 13, 2021
Messages
5
Trophies
0
Age
28
XP
10
Country
United States
Hello! I recently decided to get homebrew running on Wii and for the most part it's been pretty simple. That is until I began messing with USB Loader GX. Like others before me, I'm running into the problem where it will return a black screen when trying to start a game. I've looked through many threads with the same problem, but cannot find an exact answer. So hopefully this is the right place to ask and one more thread won't be an issue (it's been some time since I've used a forum).

With that said, I'll do my best to list as much information on the problem as I can.

Currently I'm using a North American Wii with a 32GB SDHC for channels and a 1TB WD 3.0 HDD for games, both formatted as FAT32. I'm on the most up to date Wii version as well as the most recent USB Loader GX version. The only games I have loaded were all backed up using USB Loader GX, about 16 in total. I have not tested every single one, but a decent amount result in a black screen and the Wiimote turning off as soon as I attempt to start them (some examples include: Excite Truck, Pikmin 1 and 2, Sonic & The Black Knight). I even left some for 20+ minutes just to see if anything would load, but the only way out of it as far as I can tell is to power down the system and try again.

Strangely a handful of games have worked, loading after just a few seconds (New Super Mario Bros Wii, Battleship, and Mario Super Sluggers). These continued to play with no issues.


With that out of the way, here's my sysCheck.
SysCheck HDE v2.4.0 HacksDen Edition by JoostinOnline, Double_A, R2-D2199, and Nano
...runs on IOS58 (rev 6176).

Region: NTSC-U
System Menu 4.3U (v513)
Priiloader installed
Drive date: 02.13.2007
Homebrew Channel 1.1.2 running on IOS58

Hollywood v0x11
Console ID: 74329415
Console Type: Wii
Shop Channel Country: United States (49)
Boot2 v4
Found 73 titles.
Found 46 IOS on this console. 14 of them are stubs.

IOS4 (rev 65280): Stub
IOS9 (rev 1034): No Patches
IOS10 (rev 768): Stub
IOS11 (rev 256): Stub
IOS12 (rev 526): No Patches
IOS13 (rev 1032): No Patches
IOS14 (rev 1032): No Patches
IOS15 (rev 1032): No Patches
IOS16 (rev 512): Stub
IOS17 (rev 1032): No Patches
IOS20 (rev 256): Stub
IOS21 (rev 1039): No Patches
IOS22 (rev 1294): No Patches
IOS28 (rev 1807): No Patches
IOS30 (rev 2816): Stub
IOS31 (rev 3608): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
IOS33 (rev 3608): No Patches
IOS34 (rev 3608): No Patches
IOS35 (rev 3608): No Patches
IOS36 (rev 3608): No Patches
IOS37 (rev 5663): No Patches
IOS38 (rev 4124): No Patches
IOS40 (rev 3072): Stub
IOS41 (rev 3607): No Patches
IOS43 (rev 3607): No Patches
IOS45 (rev 3607): No Patches
IOS46 (rev 3607): No Patches
IOS48 (rev 4124): No Patches
IOS50 (rev 5120): Stub
IOS51 (rev 4864): Stub
IOS52 (rev 5888): Stub
IOS53 (rev 5663): No Patches
IOS55 (rev 5663): No Patches
IOS56 (rev 5662): No Patches
IOS57 (rev 5919): No Patches
IOS58 (rev 6176): USB 2.0
IOS60 (rev 6400): Stub
IOS61 (rev 5662): No Patches
IOS62 (rev 6430): No Patches
IOS70 (rev 6912): Stub
IOS80 (rev 6944): Trucha Bug, NAND Access
IOS222 (rev 65280): Stub
IOS223 (rev 65280): Stub
IOS249[57] (rev 65535, Info: d2x-v10beta52): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
IOS250[56] (rev 65535, Info: d2x-v10beta52): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
IOS254 (rev 65281): BootMii
BC v6
MIOS v10
Report generated on 06/12/2021.

I won't lie, I have no idea what any of this means. I'm new to this, so I don't entirely know what I'm doing outside of what tutorials tell me. Though I have tried a few other changes to the IOS249/250 spots based on other's suggestions. I also know some might suggest just to use a different USB loader, but I'd really like to get GX working smoothly considering how clean the UI is.

If there's anything I've overlooked or left out, please let me know. Any help would be greatly appreciated.
 

jeannotte

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 15, 2016
Messages
3,267
Trophies
1
Age
50
XP
2,802
Country
France
Hello! I recently decided to get homebrew running on Wii and for the most part it's been pretty simple. That is until I began messing with USB Loader GX. Like others before me, I'm running into the problem where it will return a black screen when trying to start a game. I've looked through many threads with the same problem, but cannot find an exact answer. So hopefully this is the right place to ask and one more thread won't be an issue (it's been some time since I've used a forum).

With that said, I'll do my best to list as much information on the problem as I can.

Currently I'm using a North American Wii with a 32GB SDHC for channels and a 1TB WD 3.0 HDD for games, both formatted as FAT32. I'm on the most up to date Wii version as well as the most recent USB Loader GX version. The only games I have loaded were all backed up using USB Loader GX, about 16 in total. I have not tested every single one, but a decent amount result in a black screen and the Wiimote turning off as soon as I attempt to start them (some examples include: Excite Truck, Pikmin 1 and 2, Sonic & The Black Knight). I even left some for 20+ minutes just to see if anything would load, but the only way out of it as far as I can tell is to power down the system and try again.

Strangely a handful of games have worked, loading after just a few seconds (New Super Mario Bros Wii, Battleship, and Mario Super Sluggers). These continued to play with no issues.


With that out of the way, here's my sysCheck.
SysCheck HDE v2.4.0 HacksDen Edition by JoostinOnline, Double_A, R2-D2199, and Nano
...runs on IOS58 (rev 6176).

Region: NTSC-U
System Menu 4.3U (v513)
Priiloader installed
Drive date: 02.13.2007
Homebrew Channel 1.1.2 running on IOS58

Hollywood v0x11
Console ID: 74329415
Console Type: Wii
Shop Channel Country: United States (49)
Boot2 v4
Found 73 titles.
Found 46 IOS on this console. 14 of them are stubs.

IOS4 (rev 65280): Stub
IOS9 (rev 1034): No Patches
IOS10 (rev 768): Stub
IOS11 (rev 256): Stub
IOS12 (rev 526): No Patches
IOS13 (rev 1032): No Patches
IOS14 (rev 1032): No Patches
IOS15 (rev 1032): No Patches
IOS16 (rev 512): Stub
IOS17 (rev 1032): No Patches
IOS20 (rev 256): Stub
IOS21 (rev 1039): No Patches
IOS22 (rev 1294): No Patches
IOS28 (rev 1807): No Patches
IOS30 (rev 2816): Stub
IOS31 (rev 3608): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
IOS33 (rev 3608): No Patches
IOS34 (rev 3608): No Patches
IOS35 (rev 3608): No Patches
IOS36 (rev 3608): No Patches
IOS37 (rev 5663): No Patches
IOS38 (rev 4124): No Patches
IOS40 (rev 3072): Stub
IOS41 (rev 3607): No Patches
IOS43 (rev 3607): No Patches
IOS45 (rev 3607): No Patches
IOS46 (rev 3607): No Patches
IOS48 (rev 4124): No Patches
IOS50 (rev 5120): Stub
IOS51 (rev 4864): Stub
IOS52 (rev 5888): Stub
IOS53 (rev 5663): No Patches
IOS55 (rev 5663): No Patches
IOS56 (rev 5662): No Patches
IOS57 (rev 5919): No Patches
IOS58 (rev 6176): USB 2.0
IOS60 (rev 6400): Stub
IOS61 (rev 5662): No Patches
IOS62 (rev 6430): No Patches
IOS70 (rev 6912): Stub
IOS80 (rev 6944): Trucha Bug, NAND Access
IOS222 (rev 65280): Stub
IOS223 (rev 65280): Stub
IOS249[57] (rev 65535, Info: d2x-v10beta52): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
IOS250[56] (rev 65535, Info: d2x-v10beta52): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
IOS254 (rev 65281): BootMii
BC v6
MIOS v10
Report generated on 06/12/2021.

I won't lie, I have no idea what any of this means. I'm new to this, so I don't entirely know what I'm doing outside of what tutorials tell me. Though I have tried a few other changes to the IOS249/250 spots based on other's suggestions. I also know some might suggest just to use a different USB loader, but I'd really like to get GX working smoothly considering how clean the UI is.

If there's anything I've overlooked or left out, please let me know. Any help would be greatly appreciated.
Hello,

your syscheck report ==> OK

what version of usb loader gx are you using?

did you use version 1271 of usb loader gx?

You might need a Y cable for a better connection with the wii and your hard drive == <for your games to be better detected.
 

Zonified

Member
OP
Newcomer
Joined
Jun 13, 2021
Messages
5
Trophies
0
Age
28
XP
10
Country
United States
moved to the correct section where you are more likely to get help.

:)

Much appreciated!

Hello,

your syscheck report ==> OK

what version of usb loader gx are you using?

did you use version 1271 of usb loader gx?

You might need a Y cable for a better connection with the wii and your hard drive == <for your games to be better detected.

I'm running ver 3.0 r1272 since that's what was available. Should I try a previous version?

Also when you say Y cable, do you mean one that splits into both ports on the back?
 
  • Like
Reactions: jeannotte

jeannotte

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 15, 2016
Messages
3,267
Trophies
1
Age
50
XP
2,802
Country
France
Should I try a previous version?
test version 1271 ==>https://sourceforge.net/projects/usbloadergx/files/Releases/New revisions (3.0+)/

Also when you say Y cable, do you mean one that splits into both ports on the back?
Yes

like this == >>
wlp1.jpg


or test this GX version of @blackb0x ==>https://gbatemp.net/threads/usb-loader-gx.149922/page-1316#post-8856063

I know you quote it in your post, that you would really like to have GX.:rofl:

But you can also install "" Wiiflow lite "" and "" Configurable loader v70 "", then you can test == >> me that's how I work:yaywii::yay::hrth:
 
Last edited by jeannotte,
  • Like
Reactions: Zonified

Zonified

Member
OP
Newcomer
Joined
Jun 13, 2021
Messages
5
Trophies
0
Age
28
XP
10
Country
United States
Just tried 1271, but now there's no game selection. Like the main UI is present, but the default menu with the 3D box to the left and list to the right is absent. Trying to back up a game also says the game is 0.0GBs and there is no space to add it. I reformatted the drive again to see if that fixed anything, but it's still blank.

Trying that other version also results in the same problems...is there something I've missed?


Alright, so some good news. I decided to try it again without changing anything and now it's running properly. I'm currently backing up a few games to see if the black screen starts affecting things again, but it seems like it should be good now. I'll update once I test a few more.
 
Last edited by Zonified,
  • Like
Reactions: jeannotte

Zonified

Member
OP
Newcomer
Joined
Jun 13, 2021
Messages
5
Trophies
0
Age
28
XP
10
Country
United States
I'm very happy to report the Y cable did the trick. Every game (sans Excite Truck) is now running without a black screen! Thanks again @jeannotte for recommending I grab one! Would have never considered that to be the issue.

Now to figure out why Excite Truck is still acting up...
 
  • Like
Reactions: jeannotte
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo: So it's not supposed to look like sausage gravy?........