New Super Mario Bros - Retail Disc Trouble

Discussion in 'Wii - Hacking' started by oldbushie, May 24, 2010.

May 24, 2010
  1. oldbushie
    OP

    Newcomer oldbushie Member

    Joined:
    Aug 22, 2008
    Messages:
    29
    Country:
    United States
    Since December, I have been unable to load New Super Mario Bros from the System Menu. It keeps claiming I need a Wii System Update. I can load the original retail disc fine in NeoGamma, however. I'm not sure what's going on. I updated *everything* just now. Here is what I have:
    cIOSX rev19
    DOP-Mii v12
    System Menu 4.1
    BootMii 0.6 (installed as boot2 since I have one of the original Wiis)
    NeoGamma R9 beta 13
    The latest channels/MIOS/BC

    Here is my IOS report from DOP-Mii:
    CODE"DOP-Mii Report"
    "Region", North America (U)
    "Hollywood Version", 0x11
    "Wii Unique DeviceID", *

    IOS Version, FakeSign, ES_Identify, NAND, Flash
    "250 (v65535)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "249 (v19)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "222 (v4)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "61 (v5405)",Disabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "60 (v6174)",Enabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "57 (v5661)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "56 (v5405)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "55 (v5406)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "53 (v5406)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "38 (v3867)",Enabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "37 (v3869)",Enabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "36 (v3351)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "35 (v3349)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "34 (v3348)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "33 (v3091)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "31 (v3349)",Enabled,Enabled,Enabled,Disabled
    "30 (v2576)",Disabled,Disabled,Disabled,Enabled
    "28 (v1288)",Enabled,Enabled,Enabled,Enabled
    "22 (v772)",Enabled,Enabled,Enabled,Enabled
    "21 (v782)",Disabled,Disabled,Enabled,Disabled
    "17 (v775)",Disabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "15 (v523)",Disabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "14 (v520)",Disabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "13 (v273)",Disabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "12 (v269)",Disabled,Disabled,Disabled,Disabled
    "9 (v516)",Enabled,Enabled,Enabled,Enabled
    "4 (v3)",Enabled,Enabled,Enabled,Enabled

    Any suggestions are greatly appreciated. I think I've updated all the appropriate IOS's to the latest and greatest, while avoiding stubs and keeping versions of IOS's that are no longer available on their servers. I'm using 249 to install all IOS's.

    I also get this same issue with a few other new titles, mainly official Nintendo titles. My sister was having trouble with Super Mario Galaxy 2 as well, but since she has it with her I can't test until a bit later.
     
  2. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    use priiloader or start patch's SM hacks to disable disc updates
     
  3. WiiFan2012

    Member WiiFan2012 GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    177
    Country:
    United States
    Install Priiloader and block disc and online updates. (I prefer that)
    I had this setting on and Super Mario Galaxy 2 played just fine (retail disc). But it may take a little longer to show up. (don't know why though, maybe its Priiloader blocking the embedded update.)

    Or you could always install it to a USB drive with one of the many USB Loaders. That will effectively block the update.

    One more thing, SMG2 is AWESOME!

    Hope this helps!

    PS: Edit your Wii Device ID into "*s". I don't like showing that type of information.
     
  4. oldbushie
    OP

    Newcomer oldbushie Member

    Joined:
    Aug 22, 2008
    Messages:
    29
    Country:
    United States
    I managed to get Priiloader working, thanks! [​IMG] I went ahead and blocked all updates in general just to be safe. Now my family doesn't have to worry about accidentally messing up the Wii. I'll test the other game when my sister gets home.
     
  5. elmariachi

    Member elmariachi GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Messages:
    290
    Location:
    Amsterdam
    Country:
    Netherlands
    probably cause these retail disks have a SM 4.2 update on em [​IMG]

    even though you have all the required IOS, your SM still is 4.1 so these disks thinks your wii needs to update to 4.2
     
  6. TRushInfo

    Banned TRushInfo Banned

    Joined:
    Jun 13, 2009
    Messages:
    978
    Country:
    United States
    yea that was helpful
     
  7. oldbushie
    OP

    Newcomer oldbushie Member

    Joined:
    Aug 22, 2008
    Messages:
    29
    Country:
    United States
    Success! Super Mario Galaxy 2 runs just fine with Priiloader. My sister is happy now.
     

Share This Page