new R4DS not working

Discussion in 'R4 DS' started by zesta, Jan 30, 2007.

Jan 30, 2007

new R4DS not working by zesta at 2:58 PM (5,319 Views / 0 Likes) 36 replies

  1. zesta
    OP

    Newcomer zesta Member

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    I just got my R4DS. I had previously loaded my microSD card (Kingston 1GB Japan) with the 1.06 firmware, and some game roms.

    When I turn on the DS, it only boots up half the time. Sometimes I get a black screen after the health warning, and sometimes I get "LOADING" but then a black screen.

    When it does load up, games will only launch about 1/3rd of the time. Sometimes I get a black screen and sometimes I get a white screen. The same roms will work or not work randomly.

    Anyone have any ideas?

    -Randy
     


  2. thegame07

    Member thegame07 GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Oct 16, 2006
    Messages:
    3,860
    Country:
    United Kingdom
    it might be connection problems. ( your nds slot is not reconising it)
     
  3. BoneMonkey

    Banned BoneMonkey The cheese stash is a lie.

    Joined:
    Dec 9, 2006
    Messages:
    3,226
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    did you change cases ? maybe the PCB inside is off ?

    sounds like your micro sd card
     
  4. zesta
    OP

    Newcomer zesta Member

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    I didn't change the case. The pins look like they are lined up fine.

    I can't get it to boot slot-2 either. It just goes to a white screen.

    -Randy
     
  5. jalaneme

    Member jalaneme Female Gamer

    Joined:
    Nov 27, 2006
    Messages:
    6,247
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    I've just ordered a R4 today and i have a Kingston japan micro SD card aswell, i sure hope this doesn't happen to me [​IMG]

    edit: i don't know if this topic posted on the R4 forums is similar to what is happening to you?
    http://forums.r4ds.net/showthread.php?t=158
     
  6. zesta
    OP

    Newcomer zesta Member

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    I disassembled the R4DS, blew out all the contacts, and inserted/removed the microSD card a few times. It is now working better. I will load up some more roms to be sure.

    It still hangs on a white screen when I try to boot slot-2

    -Randy
     
  7. zesta
    OP

    Newcomer zesta Member

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    Ugh.

    Now it is just hanging at "Loading..." when I start the DS.

    I have also tried a different microSD card.

    -Randy
     
  8. taubstumm

    Newcomer taubstumm Advanced Member

    Joined:
    Mar 27, 2003
    Messages:
    50
    Country:
    Germany
    Sucks man, maybe your card is broken.
     
  9. Danieluz

    Member Danieluz GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 9, 2006
    Messages:
    259
    Country:
    Portugal
    Do you hear the click sound when you insert the micro sd on the r4?
     
  10. zesta
    OP

    Newcomer zesta Member

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    Yes, the spring and the "click" seem fine.

    I just noticed that sometimes it says "Cannot find SD/TF card" or "SD card error"

    This is with 2 different cards.

    -Randy
     
  11. jalaneme

    Member jalaneme Female Gamer

    Joined:
    Nov 27, 2006
    Messages:
    6,247
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    have you tried lodging a piece of small paper between the flash cart and the DS? I've heard that works.
     
  12. zesta
    OP

    Newcomer zesta Member

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    Yes I have tried sticking paper in the DS slot and the microSD slot on the R4 in hopes that it would cause proper contact.
    Still the same thing.

    -Randy
     
  13. jalaneme

    Member jalaneme Female Gamer

    Joined:
    Nov 27, 2006
    Messages:
    6,247
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    well that's disappointing, there is nothing else i can think off, other than to contact the place where you got it from and demand a refund.
     
  14. preelude

    Newcomer preelude Advanced Member

    Joined:
    Jun 30, 2006
    Messages:
    54
    Country:
    Canada
    where did you get it from
     
  15. Pipo128

    Newcomer Pipo128 Newbie

    Joined:
    Jan 10, 2007
    Messages:
    2
    Country:
    France
    I have got the exact same problem (we are several having this on the r4ds.net board). I bought it from a chinese website, and as I am european, shipping cost for a replacement are juste insane. It sucks!

    I'll buy a new one on a european website with a one year warranty. Those R4DS and M3 don't seem to be reliable. I wonder if there are any production tests.
     
  16. nicomaru

    nicomaru Newbie

    Now you guy make me worried, just order 3 of R4 from Chinese website today.
     
  17. jalaneme

    Member jalaneme Female Gamer

    Joined:
    Nov 27, 2006
    Messages:
    6,247
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    btw are you using the memory card reader supplied with the R4 to transfer data? or are you using your own?
     
  18. zesta
    OP

    Newcomer zesta Member

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    Originally used my own, but also tried theirs.

    My R4DS came with the new reader.

    -Randy
     
  19. giver

    Newcomer giver Newbie

    Joined:
    Jun 20, 2006
    Messages:
    3
    Country:
    Have you tried to reformat your micro sd card and load just the needed files, what firmware are you using. It should boot everytime not sometimes like yours. Had that happen once and a reformat did the trick. Does it not boot after you take the card out then put the card back in or it doesnt boot after you turn it off. If you loaded version 1.05 try to softboot and see. A+B+Y+X+L+R and see if it gets stuck there too, make sure softboot is enabled after you load a game on your ds.
     
  20. jtroye32

    Member jtroye32 GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 8, 2006
    Messages:
    420
    Location:
    Michigan
    Country:
    United States
    did you try redownloading the 1.06 firmware from their site? (r4ds.net is A LOT faster than r4ds.com)
     

Share This Page