NeoDS - Neo Geo Emulator

Discussion in 'NDS - Emulation and Homebrew' started by funk49, Jul 10, 2008.

Jul 10, 2008

NeoDS - Neo Geo Emulator by funk49 at 11:27 AM (3,691 Views / 0 Likes) 22 replies

  1. funk49
    OP

    Newcomer funk49 Member

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    I didn't see anything about this emulator here. So I thought I'd let you all know.

    http://groups.google.com/group/neods

    It uses the same roms as mame, but they must be converted for this emulator.

    "INTRODUCTION

    This is a NeoGeo AES/MVS emulator for the Nintendo DS. It can run all types of NeoGeo roms with some limitations.

    Currently emulated:

    * M68000 cpu (cyclone)
    * Z80 cpu (DrZ80)
    * All forms of NeoGeo protection/encryption
    * Graphics
    * ADPCM audio
    * PSG audio

    Not emulated:

    * FM audio
    * Raster effects
    * Multiplayer
    * Some timings are not that accurate

    FM audio has already been done in jEnesisDS, so it is possible in theory. It will be hard to squeeze it into NeoDS, as both the ARM7 and ARM9 are pretty busy. But I will try. Most of the graphics in NeoDS are drawn with textured quads. Emulating raster effects using this method would require more polygons per frame than the DS is capable of (as far as I can tell). It may be possible to emulate raster effects using the DS 2D hardware, but there are lots of reasons why this would be difficult."
     


  2. Sir-Fritz

    Member Sir-Fritz GBAtemp Maniac

    Joined:
    May 4, 2008
    Messages:
    1,336
    Location:
    Brisbane, Australia
    Country:
    Australia
    This is months old you know...
     
  3. Shyvnal

    Member Shyvnal GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    169
    Location:
    UK, Birmingham
    Country:
    United Kingdom
  4. Minox

    Supervisor Minox Spytech Employee

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Messages:
    5,617
    Country:
    Sweden
  5. Curley5959

    Member Curley5959 CCC Member!

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    2,572
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    Well, hes not blind, just stoopid.. Thanks for letting us know anyway, although we have already been notified of this.. 1, 2, 3, 4, 5 times I think.. [​IMG]
     
  6. agent95324

    Newcomer agent95324 Member

    Joined:
    Sep 30, 2007
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Excuse me, but I've been having trouble looking for the NeoGeo Roms. I've seen tuts on what to do and everything, it's just that I cant find the correct roms.

    Before I am to convert the roms, the zip must contain .bin files right? Well here's my problem, everywhere I search/google, I can only find the zips with .rom inside, I have yet to find some with .bins.

    EDIT: Is this correct?
     
  7. tinymonkeyt

    Member tinymonkeyt GBAtemp brat

    Joined:
    Feb 27, 2008
    Messages:
    3,221
    Country:
    United States
    i dont think we're allowed to give out sites for roms
    read the rules
     
  8. agent95324

    Newcomer agent95324 Member

    Joined:
    Sep 30, 2007
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Yeah you're right sorry.
     
  9. jeronz

    Newcomer jeronz Advanced Member

    Joined:
    Dec 24, 2007
    Messages:
    82
    Country:
    New Zealand

    The 'mame' roms not 'neogeo' roms are the ones with .bin files. Although not all mame roms have bin files.
     
  10. Devil May Cry

    Member Devil May Cry GBAtemp Fan

    Joined:
    May 14, 2008
    Messages:
    408
    Country:
    United States
    I tried this once but it wouldn't read anything. Also, it left a "lingering file". Basically it wouldn't delete and was 0 bytes. Had to delete it at a friend's house.
     
  11. Sp33der

    Member Sp33der GBAtemp Fan

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    435
    Country:
    Netherlands

    You could also check the folder for mistakes, and then delete it, but owh well i inly had that problem with my microsd en dsorganize
     
  12. Japhle

    Member Japhle GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 21, 2007
    Messages:
    236
    Location:
    Wisconsin
    Country:
    United States
    Hey, does anyone know if it's possible to place the files in a directory instead of leaving a bunch of Files in the root of my card?
     
  13. jan777

    Member jan777 motion control..? srsly? so 2008. 3DS is teh bombz

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Messages:
    2,829
    Country:
    Philippines
    any metal slug i try to convert fails to play

    any help?

    i succesfully converted kof 2001 something
     
  14. test84

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    jan, one guy here scucessfully played Metal Slug 1 at proper speed, not other versions, just first one.
     
  15. jan777

    Member jan777 motion control..? srsly? so 2008. 3DS is teh bombz

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Messages:
    2,829
    Country:
    Philippines
    okay i'll try 1 again
     
  16. test84

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    jan, two more things:
    1- you need proper bios which I donno which is yet
    2- another guy confirmed MS4 working too, it seems that older version's converter works on some game's better than new ones.
     
  17. jan777

    Member jan777 motion control..? srsly? so 2008. 3DS is teh bombz

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Messages:
    2,829
    Country:
    Philippines
    yeah i saw it too

    if it still wont work ima just gonna give up and play it on the wii (MS anthology)
     
  18. test84

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    Does anyone know why NeoDSConvert just converts 5 of my roms? they all work in MAME (most of them don't show up in the list I wonder, but they run when I select them from the list)
     
  19. Japhle

    Member Japhle GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 21, 2007
    Messages:
    236
    Location:
    Wisconsin
    Country:
    United States

    I can play every Metal slug, all at decent speed. And what are the bios for, I don't use it, I just load the .neo files from the menu that is there when you start the file.
     
  20. test84

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    you should have neogeo.zip (which is the bios file) in same directory as NeoDSConvert.exe so the produced .neo files have proper bios.
     

Share This Page