Hacking Need Information about Nintendo 3DS Japenese + Sky3ds+

Jinpei

New Member
OP
Newbie
Joined
Sep 23, 2020
Messages
3
Trophies
0
Age
27
XP
24
Country
France
Hello Everyone,

Actually I want to play 2 Japanese 3ds Rom with a Sky3ds+ card, but my european 3DS didn't detect the rom on the SD card, but it detected succesfully other european 3DS rom.
I also tried the sky3ds+ card (with 3ds japanese rom on it) on a japanese 3DS, but the game didn't show.

I don't understand why the japanese 3ds didn't detect the jpn rom of the sky3ds.

Why the japenese 3ds doesn't detect japanese rom on the sky3ds+ ?
Please , if you have any information linked to japenese 3ds or japenese rom or sky3ds+, can you share it with me ? it will be helpfull for me . Maybe is it the 3ds's firmware version is too recent now ?

Thank you in advance for your help
 
Last edited by Jinpei,

OkazakiTheOtaku

no thanks, I don't want a custom title
Member
Joined
Jul 20, 2016
Messages
1,453
Trophies
1
Location
127.0.0.1
XP
2,994
Country
Japan
Hello Everyone,

Actually I want to play 2 Japanese 3ds Rom with a Sky3ds+ card, but my european 3DS didn't detect the rom on the SD card, but it detected succesfully other european 3DS rom.
I also tried the sky3ds+ card (with 3ds japanese rom on it) on a japanese 3DS, but the game didn't show.

I don't understand why the japanese 3ds didn't detect the jpn rom of the sky3ds.

Why the japenese 3ds doesn't detect japanese rom on the sky3ds+ ?
Please , if you have any information linked to japenese 3ds or japenese rom or sky3ds+, can you share it with me ? it will be helpfull for me . Maybe is it the 3ds's firmware version is too recent now ?

Thank you in advance for your help
Make sure the rom you have is a clean .3ds file, not a .cia file or a modded .3ds file (which are for Gateway). There's no reason for it not to work on Japanese console if the rom is NTSC-J.
 
  • Like
Reactions: Jinpei and fmkid

OkazakiTheOtaku

no thanks, I don't want a custom title
Member
Joined
Jul 20, 2016
Messages
1,453
Trophies
1
Location
127.0.0.1
XP
2,994
Country
Japan
  • Like
Reactions: Jinpei

Jinpei

New Member
OP
Newbie
Joined
Sep 23, 2020
Messages
3
Trophies
0
Age
27
XP
24
Country
France
Thank you everyone for your answer !

@Jinpei Sky3DS is not able to load out-from-region roms (isn't "region free" per se).

If you want that, then you need to install a CFW first, as was said to you above

I didn't want to install a CFW because it was too tricky and I am scared to damage my 3DS, that's why I want to make it work with a sky3ds+. But if it is really not region free, I will be sad

Make sure the rom you have is a clean .3ds file, not a .cia file or a modded .3ds file (which are for Gateway). There's no reason for it not to work on Japanese console if the rom is NTSC-J.

Yes you're right, I saw a youtube video where japenese rom dump was working on japanese 3DS, so I was surprised to see that it wasn't working for me .

Please can you tell me how I can check if it is a clean 3DS rom ?
For example a decrypted 3DS rom with english patch
Is it a clean rom ?

And about the other problem (japanese rom not visible on JPN region console), read this (maybe flashcard update, or memory card format, or uncompatible rom format):

Thanks for the share !

Yep, I have a Sky3DS for use with the 3DS I don't want to mod, and I had some issues before updating the firmware.

Yes a retro gameshop seller told me maybe the firmware version was blocking, but now I don't know where I can buy
 
  • Like
Reactions: fmkid

Ryccardo

watching Thames TV from London
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
7,406
Trophies
0
Age
26
Location
Imola
XP
6,335
Country
Italy
For example a decrypted [...] Is it a clean rom ?
No, a clean rom is one dumped by GM9 (or equivalent good dumper) and not modified afterwards*

* there are exceptions like trimming and inserting headers, but they do not modify any significant data, and are best ignored until you master the above concept
 

fmkid

Just another GBATemp's random guy
Member
Joined
Apr 23, 2015
Messages
1,914
Trophies
0
XP
1,387
Country
Colombia
@Jinpei Well, install a CFW now it's really not any tricky after all. It's really simple and free.

And it's understandable if you don't want to perform it and only you can stand with the mere flashcard, but there's that restriction about region anyway.
 
  • Like
Reactions: Jinpei

Jinpei

New Member
OP
Newbie
Joined
Sep 23, 2020
Messages
3
Trophies
0
Age
27
XP
24
Country
France
No, a clean rom is one dumped by GM9 (or equivalent good dumper) and not modified afterwards*

* there are exceptions like trimming and inserting headers, but they do not modify any significant data, and are best ignored until you master the above concept

Thank you for your answer.
Yes I just checked that on another post, and I saw that if a rom can work on a sky3ds it is precised in the information of the rom.
So now I can't do anything.

@Jinpei Well, install a CFW now it's really not any tricky after all. It's really simple and free.

And it's understandable if you don't want to perform it and only you can stand with the mere flashcard, but there's that restriction about region anyway.

Yes you're right, i don't have any choice now , I will have to use a CFW in the futur.
Thank you for your answer and all those explanation !
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    Ophelia_Later @ Ophelia_Later: good night