N64 Emulator?

Discussion in 'NDS - Emulation and Homebrew' started by GeekyGuy, Jun 22, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
Jun 22, 2007

N64 Emulator? by GeekyGuy at 4:30 AM (1,613 Views / 0 Likes) 19 replies

  1. GeekyGuy
    OP

    Global Moderator GeekyGuy Professional loafer

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    4,739
    Country:
    United States
    Currently, there doesn't seem to be anything available for the DS to emulate the N64 system, but I'm wondering if folks anticipate something coming out soon. If not, what do you see as the limitations to creating such an emulator?
     
  2. lagman

    Former Staff lagman I wish I was green.

    Joined:
    Nov 5, 2003
    Messages:
    4,071
    Location:
    Me, To You
    Country:
    Mexico
    The DS hardware can't do it, period
     
  3. sixb0nes

    Member sixb0nes GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 13, 2006
    Messages:
    176
    Country:
    Belgium
    Oh god not this again. It's just not possible from a technical point of view. Thread over.
     
  4. Verocity

    Member Verocity Ö!

    Joined:
    Nov 26, 2006
    Messages:
    727
    Location:
    Georgia
    Country:
    United States
    Thats like saying that a DS can emulate a Wii. For example.

    There not enough hardware.
     
  5. fischju_original

    Banned fischju_original I used to be a jerk before i got banned

    Joined:
    Jul 22, 2006
    Messages:
    1,014
    Country:
    United States
    There should something that blocks threads from having words like "N64" in the ds emulation board
     
  6. dualscreenman

    Member dualscreenman GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 29, 2005
    Messages:
    350
    Location:
    Rockin' the DSman Party-Van
    Country:
    United States
    If there was a limit to it being a thread title only ban, it'd be brilliant.
     
  7. Sodeju

    Newcomer Sodeju Member

    Joined:
    Dec 4, 2005
    Messages:
    24
    Country:
    Netherlands
    Is there a possibility to emulate a Xbox 360 to the Nintendo DS? D'oh :')
     
  8. Hadrian

    Former Staff Hadrian Better than Craigslist

    Joined:
    Oct 12, 2004
    Messages:
    16,978
    Country:
    United Kingdom
    TEH DS CAN RIN DA MARIO64!!!! ITS POSSIBLE!!!! AND REYMONDS WOZ TEH ULTRA64 GEME!!! SO DS CAN RIN TEH 64 GEMEZ!!!

    U PPL JUZ DUNT NO NUTHIN!!! UZE IGNORIND!!
     
  9. ZAFDeltaForce

    Member ZAFDeltaForce Specialist

    Joined:
    Sep 9, 2006
    Messages:
    2,786
    Country:
    Singapore
    Dudes, chill. Its his/her first time... I think.
    If I do recall, a source claimed that the DS was on par with the N64. I guess newcomers may be easily fooled by that.
    Don't take my word for it though, my mind may be playing tricks on me again..
     
  10. shiftybill

    Newcomer shiftybill Member

    Joined:
    Feb 25, 2007
    Messages:
    17
    Country:
    Australia
    i thought the DS was in between the 64 and cube, i might be thinking of psp [​IMG]
    owell
     
  11. TLSpartan

    Member TLSpartan Kills threads

    Joined:
    Oct 20, 2006
    Messages:
    2,053
    Country:
    Australia
    The DS cant do 3D, It has two 2d engines(one for each screen)The N64 could do 3D. END OF THREAD CLOSE
     
  12. CockroachMan

    Member CockroachMan Scribbling around GBATemp's kitchen.

    Joined:
    Jan 14, 2006
    Messages:
    3,889
    Location:
    Brazil
    Country:
    Brazil
    The DS is between the PSX and the N64.. i like to think of it as a N64 with PSX graphics.
    so.. you can't emulate N64 on that [​IMG]
     
  13. fischju_original

    Banned fischju_original I used to be a jerk before i got banned

    Joined:
    Jul 22, 2006
    Messages:
    1,014
    Country:
    United States
    Generally speaking, you can reliably emulate 2 generations back, which means the DS should play NES as almost 100%, and most SNES games just like the xbox can play almost all SNES games and most N64 games. But the Xbox can't emulate a PS2, and the DS can't emulate an N64
     
  14. jwcgator

    Member jwcgator GBAtemp Regular

    Joined:
    May 10, 2007
    Messages:
    140
    Country:
    United States

    ...sure *looks at Super Mario 64DS, Custom Robo Arena, Pokemon, Metroid prime. all other 3D NDS games*
     
  15. dualscreenman

    Member dualscreenman GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 29, 2005
    Messages:
    350
    Location:
    Rockin' the DSman Party-Van
    Country:
    United States
    I'm sure that was my sarcasm detector going off when I read that post. :roll:
     
  16. GeekyGuy
    OP

    Global Moderator GeekyGuy Professional loafer

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    4,739
    Country:
    United States
    [​IMG]

    Thanks.

    I guess I wasn't expecting such a response, but you are correct. Though I'm in my 30s, pretty much everything outside of the DS mainstream medium is new to me. I am aware of some of the differences between the N64 technology and that of the DS, but I'm no programmer. So, I'm not educated as to what the possibilities are regarding N64 emulation on the DS.

    But this thread was a quick, if not poignant, education on the matter [​IMG] .
     
  17. dualscreenman

    Member dualscreenman GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 29, 2005
    Messages:
    350
    Location:
    Rockin' the DSman Party-Van
    Country:
    United States
    Haha, don't feel bad.

    You don't know how many times people anywhere on the internet have been asked about this. Sometimes there's just this "dumb-scene-pirate-kiddy-autoresponse" because we've heard it so many times.
     
  18. Sinkhead

    Former Staff Sinkhead yay p1ngpong.

    Joined:
    Nov 22, 2006
    Messages:
    3,692
    Location:
    Across the pond
    Country:
    United Kingdom
    We're a friendly bunch really... And we've all been new and got the same response [​IMG]

    - Sam
     
  19. fenthwick

    Member fenthwick GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 4, 2007
    Messages:
    153
    Country:
    Sweden
    Even if the DS had same engine/hardware as the N64 it wouldn't be able to run N64 games because an emulation requires more resources, read somewhere 7times more than the console you want to emulate to make it smooth.
     
  20. Costello

    Administrator Costello Headmaster

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    12,030
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page