My situation, need help.

Discussion in 'Wii - Hacking' started by greco78, Aug 15, 2011.

Aug 15, 2011

My situation, need help. by greco78 at 9:29 PM (1,677 Views / 0 Likes) 19 replies

  1. greco78
    OP

    Newcomer greco78 Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    26
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    I've passed on my Wii for a while now. I have a chip in it, and the system is on 4.2U, now I want to update and play Galaxy 2, Kirby, DKCR, and Xenoblade. How can I go about updating, is it easy? The last time I updated something messed up and I had one of the screens (Gecko?) I think upside down and mirrored and I had to do everything opposite.

    Anyway, can anyone get me on the right path to doing everything? Is letterbomb the best way?
     
  2. JoostinOnline

    Member JoostinOnline Certified Crash Test Dummy

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    10,834
    Location:
    The Twilight Zone
    Country:
    United States
    Updating your System Menu would probably disable your chip. It's your IOS's that need to be updated.
     
  3. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    ModMii is probably the easiest way (see my signature), and since u are on 4.2 u can use bannerbomb if necessary (not letterbomb)
     
  4. greco78
    OP

    Newcomer greco78 Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    26
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    Thanks for the quick replies. I'm so out of the loop with this. Would using these updates fix my mirrored screen? Sorry for the questions guys I'm overwhelmed by how big this scenes gotten since 2008.
     
  5. JoostinOnline

    Member JoostinOnline Certified Crash Test Dummy

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    10,834
    Location:
    The Twilight Zone
    Country:
    United States
    The instructions I sent will fix it.
     
  6. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    The mirrored screen is only in the homebrew channel, right? That's a problem caused by NOT having the official IOS installed. Only things to loose by official updates are region free(that's lost on 4.2 already) and the HBC. So basically, just try the new games, and if they want an update, let them update. Just be sure that the games are from the correct region, a wrong region update will brick your Wii.
     
  7. Blue-K

    Member Blue-K No right of appeal.

    Joined:
    Jun 21, 2008
    Messages:
    2,572
    Location:
    Helvetica
    Country:
    Switzerland
    No, it won't. Like WiiPower said, you'll only lose the Region-Free option of your Chip, which can be restored via Homebrew anyways (Priiloader, Startpatch, Pussieloader, etc.), so not a big deal.
     
  8. JoostinOnline

    Member JoostinOnline Certified Crash Test Dummy

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    10,834
    Location:
    The Twilight Zone
    Country:
    United States
    I know that 4.2+ disables region free, but I thought you had to update the firmware of some modchips before they would work with 4.3. Is that not the case?

    Edit: Man, I've really been off my game lately. I'm having to look up a lot of stuff that I previously had memorized, else I risk saying something incorrect. I'd like to blame it on my extra work load, but I've been this busy before without it affecting me. I feel like a newbie again with all the questions I have.
     
  9. Hielkenator

    Member Hielkenator GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    4,176
    Country:
    Netherlands
    Nah, you know A LOT OF GOOD STUFF!
     
  10. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    Wii modchips are not real modchips, they are drive chips. They work so well for 1:1 copies from the same region because of this. There's no real way to detect the modchip for nintendo's software, because it communicates with the drive, and that's modified by the chip. Region free with modchip's is a hack where the chip returns wrong values from the disc. And these values don't add up correctly with the signature if the system menu takes a closer look. That's why modchips will never be region free again on their own, they will always need a software hack for this for 4.2+.
     
  11. greco78
    OP

    Newcomer greco78 Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    26
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    Hey guys, so I went with the ModMii way, for 4.2U and I believe it went well. However, I've noticed a few things go wrong so far, I'm posting an image. [​IMG]
    Now, do I need the same SD card in my Wii with the files I copied over, or can I use my original SD with all my saves? I select the HBC channel when I turn on my Wii and I get that error, but going to SysMenu and then HBC works fine.
    Also, I got a copy of Epic Mickey I wanted to try out, and it shows up fine on my Disc Channel, but when I start the game it just goes to a black screen, its all NTSC as well.
     
  12. greco78
    OP

    Newcomer greco78 Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    26
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    Anyone?
     
  13. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    since u have a chip, install a non-fakesigned (ie. Not Patched) system menu IOS (IOS70 on 4.2 Wii's). Also if u installed a cMIOS, overwrite it by installing MIOSv10. You can grab both of these in wad from from ModMii's download page 1, then just install them with a wad manager. That should allow your chip to function properly and then u should be able to play games from the disc channel again.

    Also, u say you start the Wii then launch the HBC, it doesn't work... then you go on to say that when you launch the HBC from the system menu it works fine... which begs the question, where were you launching the HBC from the first time when it failed? Did u try launching it from priiloader? What version of priiloader do u have installed? Older versions cannot boot the latest version of the HBC directly. To fix that, either upgrade priiloader, or install a HBC forwarder dol as a file in priiloader.
     
  14. greco78
    OP

    Newcomer greco78 Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    26
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    The first time it was directly from first boot after the system turns on, it had Wii - HBC- then two other options to choose from with the reset button on the Wii. I'll update priiloader if that's the case because I don't remember the last time I touched it.
     
  15. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
     
  16. greco78
    OP

    Newcomer greco78 Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    26
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    Well I got those WADs you mentioned I installed them, I installed the Red Wii theme earlier so now instead of priiloader, it boots to the System Menu instead on startup. I don't think it's still 100% right because I burnt two copies of EM, one was run through BrickBlocker, the other was normal. One asked me to update, the other black screen with my Wiimote off.

    Again sorry guys, I'm trying my best but something's still off.
     
  17. DeadlyFoez

    Member DeadlyFoez Banned

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    5,223
    Country:
    United States
    You need to install priiloader (if you haven't already) and turn on the System Menu Hacks, specifically the one that blocks disc updates.
     
  18. greco78
    OP

    Newcomer greco78 Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    26
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    I've done just this, is there any other setting? The game still won't run, it goes to a black screen.
     
  19. JoostinOnline

    Member JoostinOnline Certified Crash Test Dummy

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    10,834
    Location:
    The Twilight Zone
    Country:
    United States
    It does that when running from the Disc Channel?
     
  20. greco78
    OP

    Newcomer greco78 Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    26
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    Alright so thanks again guys I've got everything up and running so far so good. The only problem I have now is with Gecko OS. What's the latest version of the OS because the one I have won't install and says error. So I have to go to MultiMod and go through a bunch of folders to run the boot of the OS. Is there a way to fix this and get it on my HBC? Also, the cheats, is there a good program to go with? A tutorial perhaps?
     

Share This Page