My micro SD crapped out on me

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by cutter, Jul 22, 2007.

Jul 22, 2007

My micro SD crapped out on me by cutter at 2:52 AM (1,536 Views / 0 Likes) 19 replies

  1. cutter
    OP

    Newcomer cutter Advanced Member

    Joined:
    May 26, 2007
    Messages:
    57
    Country:
    United States
    I have an R4 and a 2GB Kingston micro SD. I was playing it for a little bit, then an hour later, when the R4 booted up, it told me there was an error in the micro SD. I tried again and again, nothing. I tried to view the files on a computer, it can't read them. I've examined the micro SD, there doesn't seem to be anything wrong with it... No scratches or anything, but it's dead.

    Is there any way to get it to miraculously work again? If not, (sigh) recommend me a new micro SD and a place to buy it cheap.

    Thanks in advance.
     
  2. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    Join the club.
     
  3. cracker

    Member cracker Nyah!

    Joined:
    Aug 24, 2005
    Messages:
    3,132
    Country:
    United States
    You can format the drive via the usual method in Windows or get this tool that is specifically for SD cards.
     
  4. Destructobot

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    Some things to try:
    • Right click the card in Windows Explorer/My Computer, click "Properties", then the "Tools" tab, then check for errors.
    • Format the card (full format, not quick format)
    • If that doesn't work, try formatting the card in a camera if possible. Several people have reported that their camera could format the card even though Windows wouldn't.
     
  5. cutter
    OP

    Newcomer cutter Advanced Member

    Joined:
    May 26, 2007
    Messages:
    57
    Country:
    United States
    It doesn't give me the option to format it. I'm gonna have to buy another one. At least I'll get to see what the insides of a micro SD look like. [​IMG]

    Seriously though... Need a recommended micro SD and/or place to buy it. Which ones work better than other ones? The one I used had problems in Elite Beat Agents, it froze consistantly when I played September on hard mode, making it impossible to progress.

    Minor issue, but I may as well ask.
     
  6. Icarus

    Member Icarus fire walk with me

    Joined:
    Feb 3, 2006
    Messages:
    1,146
    Location:
    Big Appleu
    Country:
    United States
    This is the 3rd corrupted MicroSD issue today. I see a pattern here xD
     
  7. Icarus

    Member Icarus fire walk with me

    Joined:
    Feb 3, 2006
    Messages:
    1,146
    Location:
    Big Appleu
    Country:
    United States
    None of the above worked for me. I couldn't try the camera thing cuz my camera has CF card =/

    I guess I'll just get a new card or talk to ADATA and tell them to send a new one..
     
  8. cutter
    OP

    Newcomer cutter Advanced Member

    Joined:
    May 26, 2007
    Messages:
    57
    Country:
    United States
    This was posted a few days ago.

    Aggh... Sucks because I'm stuck in Australia for the rest of the summer without consistant internet. I get less than a week of vacation in America before school sucks, and most of that time will be spent preparing for school. I hate Australia, and I have to stay for another month without my R4 working...

    I mean, I COULD look for a micro SD here, but it might not be one that I want, it'll be way more expensive, and I won't be able to upload all my skins and files fast enough without broadband.

    I'll just order one when I get back home... T_T
     
  9. Xelia

    Newcomer Xelia Advanced Member

    Joined:
    Apr 14, 2007
    Messages:
    52
    Country:
    United States
    Were you using DSOrganise with it?
     
  10. qwertyasdf

    Newcomer qwertyasdf Advanced Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    73
    Country:
    Canada
    They say Sandisk is better than Kingston, but I don't know.. Sandisks are all Taiwan stuff so it against the "japanese microsd = good" logic. But if you were to get one, you can get one from http://us.emvee.ca/, that's where I got my Sandisk 2GB.
     
  11. Icarus

    Member Icarus fire walk with me

    Joined:
    Feb 3, 2006
    Messages:
    1,146
    Location:
    Big Appleu
    Country:
    United States
    Sandisk are just crap. Seriously, they're have the worst speeds. I just ordered a japanese Kingston from Dealextreme and it was shipped to day.
     
  12. cutter
    OP

    Newcomer cutter Advanced Member

    Joined:
    May 26, 2007
    Messages:
    57
    Country:
    United States
    Yes, occassionally, though not the day it froze. Why?

    And thanks, guys. I just ordered another Kingston one, seeing as there aren't any problems with it and my only issue was that it died on me.
     
  13. chemistry

    Newcomer chemistry Newbie

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    poop. while testing out colors it froze up. rebooted and r4 hangs at the loading screen. when i put it in my computer says nothings in the flash drive. hmph. oh and i got a kingston 2gb
     
  14. chemistry

    Newcomer chemistry Newbie

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    Whew, camera format worked, lets hope this doesn't happen again. =\
     
  15. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    Had the same problem twice. Used a phone to format the card both times, and the card continues to work today (Toshiba 2GB)
     
  16. chemistry

    Newcomer chemistry Newbie

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    good thing i didn't get deep into my games and everything i need is backed up. i'm gonna make sure to back up my ssaves from now on.
     
  17. cutter
    OP

    Newcomer cutter Advanced Member

    Joined:
    May 26, 2007
    Messages:
    57
    Country:
    United States
    Yeah, let this be a lesson to everyone out there.

    Back up all files on your micro SD at least once a week. You never know.
     
  18. Zombie_Mario

    Member Zombie_Mario GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    426
    Country:
    United States
    Good idea. I'll go crazy if I lose my .sav for my games. [​IMG]
     
  19. basilisk900

    Newcomer basilisk900 Member

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    What if the check for error isn't working. When I did it, nothing happened. Is that suppose to happen or does something appear when an error does exist? Also, how does the camera format the card? Does it do it automatically cuz I got memory card error instead.
     
  20. Danieluz

    Member Danieluz GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 9, 2006
    Messages:
    259
    Country:
    Portugal
    My girlfried was also testing colors, now her micro sd is also corrupted [​IMG]
     

Share This Page