MPlayer CE usb function not working

Discussion in 'Wii - Emulation and Homebrew' started by AtomBoy, Jun 30, 2009.

  1. AtomBoy
    OP

    AtomBoy Member

    Newcomer
    27
    0
    Jun 30, 2009
    Howdy

    Not sure if my HDDs is just not compatible or whether there's another issue.

    I have 4.0E wii (launch) with original iwikey. Currently have HBC installed. Currently using USB Loader GX with no probs. I have 13b installed as well as hermes on 202 and 222. I followed the MPlayer website and installed DVDx using the original one (not the 3.4) and installed to iso 202 after i'd installed hermes. MPlayer will load from SD and from data dvd. I can also play a real DVD from Mplayer, so I think DVDx is installed and working. I think I have USB 2.0 function installed as I can use SuperDump with it's USB2 function.

    However, whether I plug in either of my 2 external HDD or my 2 USB thumb drives, Mplayer will read from any of them.

    Not sure what the issue is. Any help would be greatly appreciated.
     
  2. madeirabhoy

    madeirabhoy GBAtemp Fan

    Member
    336
    0
    Nov 29, 2008
    Antarctica

    mine is similar except it will read from a thumb drive and an sd drive
     
  3. Jon eBegood

    Jon eBegood Advanced Member

    Newcomer
    56
    0
    Mar 10, 2006
    Belgium
    Neupont City
    Link to google code
     
  4. UranusKiller

    UranusKiller TranceMaster

    Member
    960
    3
    Feb 9, 2009
    Redcar, England, UK.
    wake your'e HDD up, you sometime have to keep pressing file USB about 10 times even more, my drive takes 1-12 time to wake up, it depends, try, also do our test!!!
     
  5. Eddie_Brock

    Eddie_Brock GBAtemp Fan

    Member
    344
    0
    Apr 15, 2009
    Canada
    Vancouver Island
    External Harddrives have to have a FAT32 primary partition to be detected properly.

    This is rather unfortunate as NTFS is still at this point unsupported (except by GeexBox).
     
  6. AtomBoy
    OP

    AtomBoy Member

    Newcomer
    27
    0
    Jun 30, 2009
    all drives were in FAT 32
     
  7. psykobug

    psykobug Member

    Newcomer
    43
    0
    Dec 5, 2008
    France
    i had the same problem . try geexbox , it recognizes easily every external HD and you 'll never come back to the crappy usb driver of mplayer .
     
  8. Mantis41

    Mantis41 GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,853
    150
    Jun 3, 2009
    United States
    earth
    Don't use the version of Hermes on MplayerCE web site. Remove 202 using anytitle deleter then install V2.1. after that re-install DVDx to 202, advanced install options.
     
  9. UranusKiller

    UranusKiller TranceMaster

    Member
    960
    3
    Feb 9, 2009
    Redcar, England, UK.
    what?
     
  10. Mantis41

    Mantis41 GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,853
    150
    Jun 3, 2009
    United States
    earth
    Don't know if I can make it any simpler but I guess I will have to try...........takes big breath....

    1) Install anytitle deleter, download from here
    2) Run anytitle deleter and uninstall IOS202
    3) Download Hermes cIOS from here (Version 2.1)
    4) Delete directory 00000001 from SD card
    5) Install Hermes to 202 using IOS36 for the build
    5) Re-install DVDx (old version), use advanced options and install to IOS202

    I hope that clears thing up

    *removed pointless insult*
     
  11. UranusKiller

    UranusKiller TranceMaster

    Member
    960
    3
    Feb 9, 2009
    Redcar, England, UK.
    erm why would you remove IOS202 with ATD, and reinstall dvdx at IOS202 (yeah like ya can do that when you've deleted it!!!)
    And why not use MPayerCE's cIOS? hermes and rodries work on the damn thing, prats.
     
  12. AtomBoy
    OP

    AtomBoy Member

    Newcomer
    27
    0
    Jun 30, 2009
    OK so here's what happened

    I downloaded Geexbox. It detected and my HDD first time and played without issues. However, the aspect ratio was all out. I didn't bother tinkering with it, just wanted to see if it works.

    I deleted the folder 000001 off my SD card. I then used any title deleter and got rid of iso 202,222 and 223, then deleted DVDx. Before bothering to reinstall any of those (NB: I have cIOS 13b installed at 249- - I think) I tried Mplayer CE again. It detected my HDD and played perfectly!

    So, no idea what the issue was, and I still haven't reinstalled DVDx. I don't intend on using my wii to play dvd's so won't bother with it and leave it be.
     
  13. UranusKiller

    UranusKiller TranceMaster

    Member
    960
    3
    Feb 9, 2009
    Redcar, England, UK.
    and your'e happy with usb1.1 speed?
     
  14. AtomBoy
    OP

    AtomBoy Member

    Newcomer
    27
    0
    Jun 30, 2009
    Have watched several Divx movies, files ranging 120mb to 500mb. All played perfectly. So if they're only accessing at USB 1.1 then, it doesn't seem to be an issue.
     
  15. UranusKiller

    UranusKiller TranceMaster

    Member
    960
    3
    Feb 9, 2009
    Redcar, England, UK.
    try a 1.4gb+ also what's it like not being able to seek? [​IMG]
     
  16. imapterodactyl

    imapterodactyl GBAtemp Fan

    Member
    424
    0
    Jan 20, 2009
    United States
    I'm running at USB 1.1 currently, because with DVDx installed I lose the ability to access roms on USB through Snes9xGX, FCEUGX etc and I can tell you that I actually have no problems seeking through xvids in MPlayer-CE at all. The only noticeable difference is the initial load time for the video. A full length, 700MB movie will take upwards of 15 seconds to start instead of 5. But once it's started, I can seek all I want, without issue. Perhaps I would have an issue with a larger (1.4GB+) file, but everything I watch is either tv shows (between 200 and 350MB), and films (proper scene releases, which are split at 700MB anyway), so it's doubtful I'll ever find out. Oh, sorry, I take that back. I watched a 1.2GB rip of Crank 2 without issue, but had no reason to seek through it, so I can't be positive about that....
     
  17. UranusKiller

    UranusKiller TranceMaster

    Member
    960
    3
    Feb 9, 2009
    Redcar, England, UK.
    sounds good.
     
  18. pika9323

    pika9323 GBAtemp Fan

    Member
    408
    0
    Nov 23, 2008
    Gambia, The
    I tried Mplayer-Ce today.
    For me:
    I select Open->File and USB Device.
    But there is nothing.
    So i go back and select USB device again and tada! I can see all my folders etc. =)

    But i got a question:
    After i selected a music file (plays fine) and then go back to main menu and press stop.
    After that when i try to open USB Device again it frrezes in a few seconds.

    Whats the problem?
    My USB device?
    Mplayer-ce ( i am using v. 0.62) Bug?
    wrong USB 2.0 setup (i did all correct like on the google site)?

    sry for my eng.
     
  19. UranusKiller

    UranusKiller TranceMaster

    Member
    960
    3
    Feb 9, 2009
    Redcar, England, UK.
    what device is it? maybe wait for new version, but sometimes it takes a few attempts to wake a Drive up, mines only takes 1 to wake up mind, but try playing and stopping video files, and using something else like sd/dvd etc then go back to try usb, any problems?
     
  20. pika9323

    pika9323 GBAtemp Fan

    Member
    408
    0
    Nov 23, 2008
    Gambia, The
    Sorry for the late answer.
    I tried my SD Card too now and it seems that the error also occurs with my SD card.
    Play Song, go back and stop, open SD Card again and then after some time browsing at the SD directorie Mplayer freezes.
    I think i have to wait for a new Version or compile lastest rev.