Modded Wii, Skylanders Superchargers. Portal not recognised.

Discussion in 'Wii - Hardware, Devices and Utilities' started by Zogbold, Jan 26, 2016.

  1. Zogbold
    OP

    Zogbold Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 26, 2016
    Hi guys.

    Mighty fine forums you've got set up here. However, I can't seem to find an answer to my problem.

    We've got a modded wii, and my kid just got himself Skylanders Superchargers. The original Skylanders work a charm, but with the Superchargers the Wii seems to not be able to recognise the "Portal of Power". The portal gets not power, doesn't light up, and the on-screen message keeps asking for me to install the portal.

    I guess this is due to me needing to update the Custom IOS, or something. Any pointers on how I do that?
     
  2. Zogbold
    OP

    Zogbold Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 26, 2016
    My Wii is carrying these programs:

    - Gecko 1.9.3.1
    - NeoGamma R9 Beta 56
    - UsbLoader GX
     
  3. Zogbold
    OP

    Zogbold Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 26, 2016
    Oh, and

    - System Settings. V.4.3U

    This is a US-Wii, modded for use with European standard discs.
     
  4. nerubii

    nerubii Advanced Member

    Newcomer
    68
    1
    Jul 22, 2007
    Zimbabwe
    mind i ask where you get the portal? is it originally for xbox?
     
  5. pokemoner2500

    pokemoner2500 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    846
    276
    Aug 14, 2013
    United States
    Are you using the portal meant for superchargers? I remember there having to be a certain cios used, can't remember which one though, I'll look around.

    EDIT: Found this on reddit.

    Warning: Spoilers inside!
     
    Last edited by pokemoner2500, Jan 26, 2016
  6. Zogbold
    OP

    Zogbold Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 26, 2016
    Thank you for answering.

    The portal is the wii-portal. It came with a "Superchargers Starters" for Wii.

    And I've had Activision sending me a new portal, and that didn't work either. That's why I'm wondering if it is the softmodding messing with the wii's ability to find the portal.

    The wii is originally an NTSC version, but I had it modded to be able to use it with PAL-systems, as I live in Europe (Denmark).

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Oh, and btw, I'm running the game from the original disc.
     
  7. pokemoner2500

    pokemoner2500 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    846
    276
    Aug 14, 2013
    United States
    Weird, never had that issue before, if you have a wii or wii u that can also run the game test it there, it sounds like it's your wii though. Try running it through neogamma, that way you know it loads the right cios.
     
  8. Zogbold
    OP

    Zogbold Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 26, 2016
    Thanks mate. n00b-question; What's neogamma?
     
  9. pokemoner2500

    pokemoner2500 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    846
    276
    Aug 14, 2013
    United States
    It's an semi-old program that was used originally to load games off burned DVDs, although in this case it may help in this case as it's an CIOS issue.
     
  10. Zogbold
    OP

    Zogbold Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 26, 2016
    Oh, so, it's a pc-program? Or is it for Wii?

    Edit: Forget that... I've got it on my Wii... *thedumbs*
     
  11. Zogbold
    OP

    Zogbold Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 26, 2016
    Funny...
    Game runs fine. The problem is that it can't find the portal.

    However, I just tweaked a bit with the settings in Neogamma, and suddenly Superchargers found and accepted my old portal, so I could play... So, I guess it's a matter of making out the correct settings in Neogamma to make it work.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Btw;
    How can I set the IOS to 248? My Neogamma goes 249. Is there a way I can choose 248?
     
  12. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    3,944
    759
    Mar 2, 2015
    United States
    Are you wanting to load it from a USB drive? If you have the standard d2x cIOS configuration try using IOS250[57]. A lot of USB peripherals seem to need it.
     
  13. Zogbold
    OP

    Zogbold Newbie

    Newcomer
    8
    0
    Jan 26, 2016
    No, from the original disk.
    But, how do I set the cios in neogamma to 248?
     
  14. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    3,944
    759
    Mar 2, 2015
    United States
    Dunno. I've never used it, but if you don't have a cIOS installed there you probably wouldn't be able to switch to it. Does the portal not work when you're running the game from the retail disc? It should run the same as a completely unmodded Wii if you launch it from the disc channel. That method would load the IOS the disc requests.
     
    nerubii likes this.
  15. Vishnoo

    Vishnoo Failure is success if we learn from it.

    Member
    261
    32
    Jun 1, 2016
    India
    Can i play skylanders without the portal?
     
  16. pokemoner2500

    pokemoner2500 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    846
    276
    Aug 14, 2013
    United States
    Nope