microsd format question

Discussion in 'R4 DS' started by Liad, Oct 21, 2007.

Oct 21, 2007

microsd format question by Liad at 11:53 AM (2,495 Views / 0 Likes) 14 replies

  1. Liad
    OP

    Newcomer Liad Member

    Joined:
    Aug 2, 2007
    Messages:
    28
    Country:
    Israel
    i have a 2gb sandisk microsd now all of a sudden my r4 couldnt read it so i tryed formatting it with the windows tool and it failed
    now before ill call the card ruined for good is there a program i can try and format it with?
     
  2. TLSpartan

    Member TLSpartan Kills threads

    Joined:
    Oct 20, 2006
    Messages:
    2,053
    Country:
    Australia
    Try an put it in a digital camera or a mobile phone and format it in it. That sometimes does the trick [​IMG]
     
  3. Liad
    OP

    Newcomer Liad Member

    Joined:
    Aug 2, 2007
    Messages:
    28
    Country:
    Israel
    my cellphone only has a minisd slot
    and i dont have a digital camera
    i remmber someone in this forum posted some program to format microsd cards
    can someone link me to such program?
     
  4. Lee79

    Member Lee79 Hyper...Active...Team Fortress 2 Addict

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    920
    Location:
    ctf_2fort
    Country:
    United Kingdom
  5. rhyguy

    Member rhyguy GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jul 21, 2007
    Messages:
    1,377
    Location:
    Melbourne
    Country:
    Australia
    have you tried windows advanced formatter thing?
     
  6. enigmaindex

    Member enigmaindex the Scarecrow

    Joined:
    Oct 11, 2007
    Messages:
    663
    Location:
    Gold Coast, Australia
    Country:
    Australia
    I had the same problem, so i just chucked it into my phone and formatted it there and it worked.
     
  7. Liad
    OP

    Newcomer Liad Member

    Joined:
    Aug 2, 2007
    Messages:
    28
    Country:
    Israel
    now windows doesnt even detect there is a card in my card reader
    guess it ruined [​IMG]
     
  8. Lee79

    Member Lee79 Hyper...Active...Team Fortress 2 Addict

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    920
    Location:
    ctf_2fort
    Country:
    United Kingdom
    Windows and my R4 would not detect my 2gb micro SD. I Put it in my Phone Formatted it and it work in windows but only showed up as 1gb then i used the SDFormatter Version 2.0 and it corrected the size back to 2gb reload my games and firmware and it has been working fine ever since. I would say try and find a friend with a micro SD slot on a phone or camara or use a mini SD adaptor in your phone.
     
  9. Ducky

    Member Ducky QUACKJECTION!

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    1,086
    Location:
    Duckling Land!
    Country:
    Israel

    Good joke..!! [​IMG] [​IMG]


    (If you didn't get the joke your a retarded pie-guy , Now go sell some pies and leave me alone!)
     
  10. striderx

    Member striderx GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 16, 2007
    Messages:
    238
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    Are you using the lame microSD card reader that came with the R4?

    Did your card come with an SD adapter? Like this?

    [​IMG]

    If you have an SD card reader, then try using that adapter instead and then report back.

    The posts about using another microSD card reading device to format it is a good one too, but once you do you should use Windows to format again. Those other devices are too dumb to prohibit formatting due to corrupt data on the card. Sometimes Windows interprets that corruption as defective hardware or absence of hardware and then refuses to recognize it. Therefore you can't format it.

    It's rather difficult to permanently damage a flash memory card without subjecting it to severe electric (static spark, stick it in a light socket, etc...) or physical abuse (bend or crush it). Simple software commands or data corruption are not likely to destroy it.

    These little buggers are pretty close to indestructable.

    striderx
     
  11. Lee79

    Member Lee79 Hyper...Active...Team Fortress 2 Addict

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    920
    Location:
    ctf_2fort
    Country:
    United Kingdom
    yep i watched a program where they put one in a washing machine then a cup of hot coffee and it still worked!
     
  12. Seicomart

    Member Seicomart GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    263
    Country:
    United Kingdom
    I just wanted to say thanks to everyone who posted advice here - this thread just saved my bacon.

    My R4 and Japanese Kingston have both been perfect ever since I got them.

    That was until about 630 this morning.

    I plugged the reader into my main pc and out of habit backed up the saves [thank heavens].

    Then I copied a few games to it - Eye training, children of mana.

    All seemed fine as usual.

    Then when I tried to load Eye training [it was the American version] the R4 froze on the creating sav screen the green bar stopped moving. I left it for a while, no dice. Then tried resetting, no luck. So I turned off and on , R4 got to the loading screen then crashed. Next time it didnt get that far.

    Put the card back in the pc with the aim of formatting, got the message "please insert disc".

    Tried it on the wifes tower and both of our laptops, got the same bloody message.

    Tried formatting it in a camcorder, no good. Tried her mobile, which at first didnt like it, then it formatted it into 2 partitions a gig each.

    Connected it with a different reader with the big black SD adaptor seen on Striderx's image, and windows kept reading it again and again no luck.

    Put it in the original R4 reader, was recognised right away with the mobiles directory inside saying it was 1 gig.

    Used the SDformatter program which wiped it and resized it.

    Took a long breath, not expecting much and the format worked!

    Copied the latest R4 firmware, all of my saves and all the games I'm currently playing... and

    Its all back to normal!

    Will be buying a decent branded reader next week in TCR that's for sure!

    So, erm just wanted to vouch for the advice given here, definitely worked for me and I really appreciate finding out here how to sort this headache out!
     
  13. roboz

    Member roboz GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    142
    Location:
    Japan(I wish)
    Country:
    United States
    I just tried the sd formatter on my t629's micro sd card and it told me that the memory card is write protected [​IMG] . Well it's not big of a deal anyways cause it was only 32MB and that's not much space for putting songs on and I hardly ever listen to songs on my phone.
     
  14. enigmaindex

    Member enigmaindex the Scarecrow

    Joined:
    Oct 11, 2007
    Messages:
    663
    Location:
    Gold Coast, Australia
    Country:
    Australia
    The SD adapter could have the write protection switched down.
     
  15. roboz

    Member roboz GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    142
    Location:
    Japan(I wish)
    Country:
    United States
    I'm not using the sd adaptor it's just the micro sd card in the usb adapter(which does not have any write protect switch).
     

Share This Page