Metroid Prime Trilogy Update

Discussion in 'Wii - Console and Game Discussions' started by SpaceJump, Oct 3, 2009.

Oct 3, 2009

Metroid Prime Trilogy Update by SpaceJump at 9:37 PM (1,932 Views / 0 Likes) 14 replies

  1. SpaceJump
    OP

    Member SpaceJump Where's my new 2D-Metroid?

    Joined:
    Aug 18, 2005
    Messages:
    3,648
    Location:
    Zebes
    Country:
    Germany
    I have a PAL Metroid Prime Trilogy retail game and when I insert it into the Wii it wants to do an update. My Wii is on 4.1E.

    What does the update do? Is it safe to let it update? I know I can load the game through Gecko OS or NeoGamme, but I'd rather launch it from the disc channel if possible.
     
  2. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    Load it with GeckoOs 1.9.2 the first time and it will search and install the things it needs without updating
     
  3. SpaceJump
    OP

    Member SpaceJump Where's my new 2D-Metroid?

    Joined:
    Aug 18, 2005
    Messages:
    3,648
    Location:
    Zebes
    Country:
    Germany
    I already launched it a few times through Gecko 1.9.2 and it still wants to do the update. Do I have to configure something in Gecko?
     
  4. Adr990

    Member Adr990 To boldly go where no man has gone before!

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    1,469
    Location:
    The Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Use Preloader hacks / Startpatch. [​IMG] It's the best way to block disc updates.
     
  5. SpaceJump
    OP

    Member SpaceJump Where's my new 2D-Metroid?

    Joined:
    Aug 18, 2005
    Messages:
    3,648
    Location:
    Zebes
    Country:
    Germany
    Any other way? I don't want to install those.

    What does the update want to install anyway?
     
  6. Eichro

    Newcomer Eichro Advanced Member

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    66
    Country:
    Brazil
    I BELIEVE the update won't do anything bad to your homebrews since you're on 4.1 and MPT surely doesn't have the 4.2 update. I can't be sure if it's harmless, but it won't update your Wii at least.

    Well, I hope I'm not bothering you to ask that, but why don't you want to install Preloader?
     
  7. MagusDraco

    Newcomer MagusDraco Advanced Member

    Joined:
    Oct 25, 2006
    Messages:
    80
    Country:
    United States
    It probably just wants to install a newer version of the dual layer IOS.
     
  8. SpaceJump
    OP

    Member SpaceJump Where's my new 2D-Metroid?

    Joined:
    Aug 18, 2005
    Messages:
    3,648
    Location:
    Zebes
    Country:
    Germany
    Which IOS would that be?
     
  9. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    Not possible since:
    1) 4.1 has all IOS
    2) GeckoOs should've installed it
     
  10. Vidboy10

    Member Vidboy10 Tsardom

    Joined:
    Dec 15, 2008
    Messages:
    2,617
    Location:
    Vancouver, B.C
    Country:
    Canada
    Can't be possible.
    The 4.2 update just came out a week ago.
    Maybe we should use the Wii Scrubber to see what the kind of update it has.
     
  11. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    Its probably out of region or something
     
  12. SpaceJump
    OP

    Member SpaceJump Where's my new 2D-Metroid?

    Joined:
    Aug 18, 2005
    Messages:
    3,648
    Location:
    Zebes
    Country:
    Germany
    I just let it update and everything seems to be as before. Just in case I made a NAND backup before the update [​IMG]
     
  13. eddzy

    Newcomer eddzy Advanced Member

    Joined:
    Nov 18, 2008
    Messages:
    70
    Country:
    Australia

    What happened when you updated? i have pal metroid prime and i updated to 4.2 and reinstalled cios and it wants to update again? will this be harmful ?
     
  14. SpaceJump
    OP

    Member SpaceJump Where's my new 2D-Metroid?

    Joined:
    Aug 18, 2005
    Messages:
    3,648
    Location:
    Zebes
    Country:
    Germany
    I didn't notice any difference after updating. Everything is still working.
     
  15. Kaos

    Member Kaos Good show!

    Joined:
    Nov 25, 2007
    Messages:
    558
    Location:
    Melbourne, Australia
    Country:
    Australia
    Strange...
    I just got Trilogy a few days ago. My Wii has absolutely no modifications and is running 4.0E.
    I've run the game a few times and it's never asked to update.
     

Share This Page