MAME emulation question.

Discussion in 'Other Consoles & Oldies' started by test84, Nov 23, 2007.

Nov 23, 2007

MAME emulation question. by test84 at 6:40 PM (4,024 Views / 0 Likes) 26 replies

  1. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    hi,
    i got MAME32 emulator and metal slug 1 rom, but the file names contradict.
    my Rom directory has files like 201-c1.bin but the emulator requires file names such as sfix.sfx and sp-s2.sp1.
    this problem resides with two other games too.

    any suggestions?
     


  2. legendofphil

    Member legendofphil Phil no Densetsu

    Joined:
    Nov 19, 2002
    Messages:
    2,214
    Country:
    United Kingdom
    MAME has dependencies in other files such as CHD files and other ROMs to save space. Try getting a file ROM set or using CLRMAME to confirm you have the right files. Also all MAME ROMs are zips containing multiple files, make sure they are in that format.
    For example, instead of having 20 ROMs of 50MB you have 1 of 50MB and 19 of 1MB.
     
  3. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    i already have like 10 working games in MAME's folder and they are like directories, one game per directory and are working.

    the problem is that files are not same, i got the ROM from MAME section of a site but files that emulator is after are different (filenames in first post)
     
  4. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,670
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    You just miss NEOGEO.ZIP (the BIOS) [​IMG] Search for it [​IMG]
     
  5. matriculated

    Member matriculated GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Sep 27, 2007
    Messages:
    598
    Country:
    Canada
  6. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    1-filenames are different
    2-MAME is not a Neo Geo emulator
    3-i tried with NeoGeo emulators that have BIOS, no luck.
    4-damn.
     
  7. legendofphil

    Member legendofphil Phil no Densetsu

    Joined:
    Nov 19, 2002
    Messages:
    2,214
    Country:
    United Kingdom
    Try downloading the mslug.zip from a complete, up to date MAME set.
    Or even a complete up to date MAME set, its only 78.9GB (16GB without the CHD files)
    Or like I said before, check the file using CLRMAME.
     
  8. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,670
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    WTF? [​IMG]

    I've used MAME for 6 years. I know EXACTLY what I'm saying. You need NEOGEO.ZIP. These files are inside it.

    And MAME _IS_ a Neo-Geo Emulator.

    The romset is good, otherwise MAME would start complaining about some other missing rom. The only missing rom I see here are those from the NEOGEO bios.

    EDIT: Hope you like it. I've just renamed my NEOGEO.ZIP and this is what MAME says. It looks I'm right [​IMG]

    [​IMG]
     
  9. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    thnx! it worked!
    its surprising that MAME didnt tell me that what was missing, so copied the file into rom folder and it got worked.

    thnx for uploading pix for me, i truly appreciate it.

    would u tell me about MAME, Neo Geo and Arcade? (CPS-1 ,2 or something).
    since i got confused about their difference.
    my MAME emulator seems to run all Arcade and Neo Geo roms and there is difference between Arcade version and Neo Geo version of Metal Slug (according to Wikipedia) PLUS i got this metal slug rom from a MAME part of a site, not from their Neo Geo part BUT i put NeoGeo bios in my rom folder to run it! [​IMG] u with me?

    p.s. even now my Metal Slug works, it doesnt show up in my "Available" section in MAME32, why is that?SOLVED.
    missed an extra file.

    thnx in advance.

    EDiT:
    another game "bbakradu" is strange, it has just two files and does work too. what about that?
     
  10. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    self bumpin.
     
  11. BoneMonkey

    Banned BoneMonkey The cheese stash is a lie.

    Joined:
    Dec 9, 2006
    Messages:
    3,226
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    why dont you use Kawaks it emulated cps1 cps2 and neo geo
     
  12. TGBoy

    Member TGBoy GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 29, 2006
    Messages:
    258
    Location:
    Not so distant future
    Country:
    Kuwait
    Winkawaks is really good. I second tat.
    U unzipping the files of each game and keeping in directories?
    You dont need to do tat ya know. It can read the files even if the files were zipped. Only the name of zip file has to be same as the rom name. eg. mslug.zip . Saves alot of space [​IMG]
     
  13. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    i'm now more concerned about answers of my questions regarding to CPS-1,2 and Neo Geo.
     
  14. TGBoy

    Member TGBoy GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 29, 2006
    Messages:
    258
    Location:
    Not so distant future
    Country:
    Kuwait
    CPS 1/2 - Capcom arcade machines 123 games (CPS 1) / 201 games (CPS 2) including clones
    eg. Street Fighter series, Mavel Vs Capcom, Xmen Vs Street fighter, Xmen, Marvel Super heroes, Gigawing, etc etc..

    Neogeo - 263 Games including clones. KOF series,Metal slug series and many others

    CPS 3 Also there - 16 games inclusive of clones. SF3 series,warzard, etc

    Of course MAME supports many other arcade machines..
     
  15. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    thnx for ur answer.
    So why wikipedia listed Metal Slug under Arcade AND Neo Geo but there are no CPS1, 2 Rom for it?
     
  16. TGBoy

    Member TGBoy GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 29, 2006
    Messages:
    258
    Location:
    Not so distant future
    Country:
    Kuwait
    NeoGeo owns Metal Slug series and developed it only for their arcade system, NeoGeo MVS.
    CPS 1, CPS 2 arcade systems belongs to Capcom.

    So the answer seems obvious. [​IMG]
     
  17. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    oh, thnx.

    is there difference between games that are both in CPS and NeoGeo? like 19xx?
     
  18. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,670
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    Usually they're straight ports. In some rare cases NeoGeo ports have better graphics (I can't confirm this, but Neo-Geo was more powerful than CPS1) [​IMG]
     
  19. test84
    OP

    Member test84 GBAtemp's last ninja 2.

    Joined:
    Sep 8, 2006
    Messages:
    3,685
    Location:
    Iran, Tehran.
    Country:
    Iran
    thnx, would u answer my last question too?
     
  20. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,670
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    Are you talking about 19xx Neo-Geo and CPS1 differences? I have answered it editing my previous post [​IMG]
     

Share This Page