Making ROM dumps?

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by Linkiboy, Jul 12, 2006.

Jul 12, 2006

Making ROM dumps? by Linkiboy at 12:36 AM (3,335 Views / 0 Likes) 28 replies

  1. Linkiboy
    OP

    Member Linkiboy GBAtemp Testing Area

    Joined:
    May 14, 2006
    Messages:
    4,888
    Country:
    United States
    Hey, can someone tell me how this is done? Is it possible with a Supercard miniSD? Sorry if ts the wrong board/been asked before.
     


  2. corbs132

    Member corbs132 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 19, 2004
    Messages:
    853
    Country:
    United States
    pretty much with an m3...
     
  3. FifthE1ement

    Member FifthE1ement GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jun 19, 2006
    Messages:
    603
    Country:
    United States
    You can do it with any flashcart and a copy of the game using WRG Dumper v1.4. You can get a copy here: http://forums.maxconsole.net/showthread.php?t=22934

    If you just want to dump your saves you can use REIN so that you don't have to start fresh in your games.

    Enjoy,

    FifthE1ement
     
  4. science

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    It says that can dump GBA games, how is that possible if the GBA slot is taken up by the flashcart?
     
  5. TheStump

    Member TheStump Got Wood?

    Joined:
    May 8, 2006
    Messages:
    796
    Country:
    Australia
    the GBA dump function works by the user alternating the GBA game and flashcart, it will copy 2M to the of the GBA then ask you to insert the Flashcart.

    eg.
    -Insert GBA game,
    -dumper will copy 2M to the DS
    -insert flashcart
    -Dumper will copy that 2M over
    -re-Insert GBA game
    -dumper will copy ANOTHER 2M to the DS
    ect.

    you just alternate carts.
     
  6. HugeCock

    Member HugeCock Oh My....

    Joined:
    Jul 5, 2006
    Messages:
    534
    Country:
    United States
    I read the G6 can dump games too....I just don't feel like emptying my cart right now to test.
     
  7. science

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada

    Ahh, thats what I was thinking, but I thought all that plugging and unplugging would freeze the DS
     
  8. Linkiboy
    OP

    Member Linkiboy GBAtemp Testing Area

    Joined:
    May 14, 2006
    Messages:
    4,888
    Country:
    United States
    It wouldn't freeze the DS.

    And looks like I can't make dumps >_>
     
  9. loash

    Member loash GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 10, 2006
    Messages:
    103
    Country:
    does this dumper work with a m3 minisd, updated to the latest firmware?
     
  10. corbs132

    Member corbs132 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 19, 2004
    Messages:
    853
    Country:
    United States
    and does g6 dumper work? link?
     
  11. HugeCock

    Member HugeCock Oh My....

    Joined:
    Jul 5, 2006
    Messages:
    534
    Country:
    United States
    G6 works, ds needs to be flashed.
     
  12. imgod22222

    Member imgod22222 GBAtemp's Original No-faced Member

    Joined:
    Jul 5, 2006
    Messages:
    1,555
    Country:
    United States
    do i have to run WRGdumper through the SC converting software or no? As far as i know it is pretty retarded running .gba.ds files
     
  13. titanium

    Newcomer titanium Member

    Joined:
    Jul 20, 2005
    Messages:
    18
    Country:

    Can you dump GBA saves from an original cart this way?
     
  14. SD5k

    Member SD5k GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 21, 2006
    Messages:
    113
    Location:
    Vlissingen, The Netherlands
    Country:
    Netherlands
    I've got another question related to this:

    How is it possible to make ROM backups from games you can download from a Download Station at a store?
     
  15. nintendofreak

    Member nintendofreak Around. Shoot me a PM.

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    1,333
    Location:
    Cal Poly Pomona / (323)
    Country:
    United States
    not too sure, but i think you need a specific chipset wireless card (atheros or something like that) to pick up packets. Must be some software involved too..
     
  16. SD5k

    Member SD5k GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 21, 2006
    Messages:
    113
    Location:
    Vlissingen, The Netherlands
    Country:
    Netherlands
    You need that to broadcast them yourself at your home, but I thought it may be possible through a DS app?
     
  17. thieves like us

    Member thieves like us chaos personified

    Joined:
    Jul 17, 2003
    Messages:
    1,057
    Location:
    left of the pond
    Country:
    United States
    SD5k:
    it works best to have 2 ds systems. one to run the download station as a server and another to download and run the game from (just like you'd do if you were in a store capturing a demo to play it).

    rumour has it that download station vol3 will be made available late tonight / early tomorrow [​IMG]
     
  18. imgod22222

    Member imgod22222 GBAtemp's Original No-faced Member

    Joined:
    Jul 5, 2006
    Messages:
    1,555
    Country:
    United States
    I like how this thread has a 2:1 ration of questions:answers, or so it seems to me. So I will add a second question: When you get a game's dump, do you also get the .sav? I'm borrowing Metroid Prime Fusion from my friend, i got far, but now i need something like "infinite energy" to beat the boss I'm at because, face it. I missed half the pickups in the game. And i don't want to have to go through the whole game again, i just want to cheat and walk away from it. (Cheating from loading the .sav onto visualboy, using cheats, save after i beat him, and move the save onto my flashcart, and then returning the original cart to my friend)
     
  19. ackix

    Newcomer ackix Member

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    28
    Country:
    France
    imgod22222 -> When you save using SuperCard / G6 / M3... it creates a .sav file you can backup

    By the way, the WRG dumper doesn't work with SuperCard SD.
     
  20. thieves like us

    Member thieves like us chaos personified

    Joined:
    Jul 17, 2003
    Messages:
    1,057
    Location:
    left of the pond
    Country:
    United States
    answers for the questions then:

    1. your ds system must be flashme'd in order to capture an image
    2. there are 3 different apps out [there] to capture a ds image
    3. although the original application was written for the GBAMP and CF M3, it, along with the other 2 programs will work with the G6 lite and supercard flash kits
    4. the image that is created is a "clean" image, so you'll still need to use the game manager software associated with your flash kit to run any of the images.

    any more questions?
     

Share This Page