M3DS Simply Spring Broke Again

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by DB62, Jul 7, 2007.

Jul 7, 2007

M3DS Simply Spring Broke Again by DB62 at 6:15 AM (1,707 Views / 0 Likes) 15 replies

  1. DB62
    OP

    Newcomer DB62 Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    Hello all

    Well my M3DS Simply just broke again!!! [​IMG] By broke I mean that the spring doesnt hold the micro sd card in. I tried the spring fix and it didnt work for me again (this is the second M3DS card that I have purchased and tried the spring fix) and I can't get it to work! After I put it back together with the card in it, my DS says that it can't detect any SD card...nothing will load. I have no idea what I am doing wrong. I do get the spring out, but on this last one, some black plastic pieces also came falling out. I love the M3DS Simply (except for the spring issue). It is just so easy to use and everything runs on there for me, when the spring is working. So what do I do now? Do I buy my 3rd M3 DS Simply or go with something else? I need it to be just as easy to use as the M3 Simply with the compatibility the same. Maybe if I have the spring issue again, One of you fine board members might try to fix it for me? Any suggestions or comments will be appreciated.
    Thanks

    Dan
     
  2. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    Maybe this is why the CycloDS Evolution doesn't have a spring slot [​IMG]

    So you've tried to remove the spring, and now it won't read the card?

    The contact may be off, if you try to insert a slither of paper between the card and the slot, or apply a bit of pressure, does it detect?
     
  3. DB62
    OP

    Newcomer DB62 Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    4Saken...

    Thats, correct, it will NOT read the card now. I tried the paper thing and also applying pressure with it and it still does not read the card [​IMG]

    Dan
     
  4. Sonicandtails

    Member Sonicandtails GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 10, 2003
    Messages:
    432
    Country:
    United States
    I just removed my spring the other day, and the black thing that came out is part of the sping. You have to remove that and all bits of it (and put the metal arm on the side of the metal) or else the microsd will not fit right.
     
  5. DB62
    OP

    Newcomer DB62 Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    sonicandtales,

    Before I actually pulled the spring out...I pulled out a piece of metal wire that I thought was the spring, maybe thats why it isn't reading it now. Is the M3DS Simply still considered the best card out there, or should I try another like theCycloDS Evolution? I know if I get the M3DS again the spring is going to break again and so far I am 0-wins and 2-losses in my repairs. I really like the card though.

    Dan
     
  6. funwithplaydough

    Newcomer funwithplaydough Advanced Member

    Joined:
    May 9, 2006
    Messages:
    79
    Country:
    United States
    costwise get an R4 chinese version from dealextreme and patch it with patcher in downloads section. $25 shipped

    featurewise get a cycloDS evolution, only real difference I see though would be that you will be gaining ability to use SDHC microSD cards. @$55 shipped

    Both cards are very similar to your M3
     
  7. DB62
    OP

    Newcomer DB62 Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    funwithplaydough

    So you like the CycloDS evolution better than your R4? Is it just as EASY to use and set-up? It does NOT have a spring for the flashcard? Where did you get it for 55.00 shipped? Thanks

    Dan
     
  8. funwithplaydough

    Newcomer funwithplaydough Advanced Member

    Joined:
    May 9, 2006
    Messages:
    79
    Country:
    United States
    I got my cyclods evolution from here gp2xstore.com.

    The cyclo and R4 menu are very similar to the m3, same 3 button layout, except on cyclo you have one button as an options button.

    The cyclo has no spring for the microsd. it is just like my EZFlash V. similar to a cell phone that may use microsd as well.

    The cyclo doesn't require the firmware be instsalled onto the memory card to play, it has firmware installed on card itself. you will have to flash the firmware prior to use, basically copy file to micro sd - push 2 buttons - done/file automatically deleted. Only thing on micro sd besides roms and sav files is a folder that is created automatically-this is for your cheats you have enabled as well as card settings. Optional skins go here as well.

    Problems I had with cyclo : plastic casing seems very flimsy, feel it could break with light pushing down on card. Occassionally I would get a "no ds card inserted message - I think I fixed this by removing and reinserting the micro sd from cyclo and the actual game cart from ds, I think there was something coating electrical terminals that needed to be worn off.

    I had no problems with R4 except with some cheats enabled it would lock up or freeze during game load, it is a flaw with firmware 1.10.

    Both cards work fine for me otherwise.

    edit: forgot some things....roms are drag and drop. sav files are same as m3 and r4. I don't know how to update cheats for cyclo, r4 cheats are easy to update. to save on breaking springs on m3 or r4 just don't click it in and out, pull card out instead and don't push it in far enough to make it click/pop out. There are a couple of forum threads here describing that.
     
  9. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    The main criticism for the CycloDS Evolution is the weak and badly designed casing, and the fact that user-inputted codes for AR have not been enabled.
     
  10. mcp2

    Member mcp2 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    578
    Location:
    UK blud dun kno
    Country:
    United Kingdom
    The codes havn't been activated, yet.
     
  11. DB62
    OP

    Newcomer DB62 Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    4saken

    Sorry, but I am still a newbie here. Could you please tell me what "user input codes for AR means". Thanks

    Dan
     
  12. HBK

    Member HBK Clover - Fearless to Speak Now. ;)

    Joined:
    Mar 30, 2007
    Messages:
    1,813
    Location:
    Portugal
    Country:
    Portugal
    DB62, I know your question was directed at 4saken, but "user input codes" are basically manually entering codes instead of them coming already with a firmware release.
     
  13. DB62
    OP

    Newcomer DB62 Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    Thanks for everyone replying to my message. I just went and ordered a CycloDS Evolution today. I hope I can figure it out. I ordered it because it doesnt have the spring to break like my M3DS Simply and it states that it is as compatible with the roms like the M3 was.

    Dan
     
  14. DB62
    OP

    Newcomer DB62 Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    I recieved it today. AWESOME!!! Works great and very easy to set-up.

    Dan
     
  15. TheNeck

    Member TheNeck GBAtemp Fan

    Joined:
    Jun 27, 2007
    Messages:
    357
    Location:
    Southern California
    Country:
    United States
    DB62, where did you order your CycloDS from? How much was shipping? That was pretty fast you already got it in 2 days.
     
  16. DB62
    OP

    Newcomer DB62 Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    The Neck

    Yes, I recieved it very fast and packaged very well. I highly reccomend them. It cost me like 57.00 with the regular shipping.
    gp2xstore.com

    Dan
     

Share This Page