M3 simply + m3 lite = problems

Discussion in 'M3 Adapter' started by dragon_168, Feb 4, 2007.

Feb 4, 2007
  1. dragon_168
    OP

    Newcomer dragon_168 Member

    Joined:
    Jun 7, 2003
    Messages:
    36
    Country:
    Canada
    I just got both of these the other day. planning to put 2 gbs in each.

    right now i got 2x 256mb in them for the time being.

    I got the nds games to work on the simply and the lite..

    but i'm having problem getting the gba games to work on the m3 lite..

    i tried getting snes games to work but it don't work either.

    anyone give me some guidance.
     
  2. N3CR0P57

    Newcomer N3CR0P57 Advanced Member

    Joined:
    Dec 31, 2006
    Messages:
    69
    Location:
    Ontario, Canada
    Country:
    Canada
    When playing GBA games from the M3 Lite, you need to remove the M3 Simply. Leave slot 1 empty to play GBA games. M3 Simply will not play GBA games.

    EDIT: Which Emulator are you using to play SNES games? The SNES emus for DS are still poor at running most SNES games.
     
  3. newbforlifes

    Newcomer newbforlifes Member

    Joined:
    Dec 16, 2006
    Messages:
    12
    Country:
    Check which M3 lite you have, perfect or pro
    If you have M3 lite pro, you can't play gba games over 4mb.
     
  4. undyingforce

    Member undyingforce Advanced Member

    Joined:
    Jul 1, 2006
    Messages:
    67
    Location:
    Midwest
    Country:
    United States
    is this true?
    i was planning on buying the same combo but i will think twice if i have to play GBA Roms with my M3 lite perfect and slot 1 empty

    M3 perfect doesnt need a flashme/passme device?
     
  5. xabier

    Member xabier GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 10, 2006
    Messages:
    160
    Country:
    Spain
    it's not neccesary to do that, when you are in the m3 lite's ds menu you can press start, it will "reboot" to gba mode without needing to remove the passme device(in this case m3 simply)
     
  6. N3CR0P57

    Newcomer N3CR0P57 Advanced Member

    Joined:
    Dec 31, 2006
    Messages:
    69
    Location:
    Ontario, Canada
    Country:
    Canada
    Sorry for the misinformation, I don't have an M3 Lite. I didn't realize the M3 Lite had that option. I just know that's what is required with my XGFlash 256. Either way, you can't use the 3rd Icon to launch GBA games on slot 2, as it's only for booting NDS on slot 2.
     
  7. dragon_168
    OP

    Newcomer dragon_168 Member

    Joined:
    Jun 7, 2003
    Messages:
    36
    Country:
    Canada
    so anything? else?


    any programs or funny methods ?

    just copy the gba game as a raw file. in the m3 lite and play witout the software?
     
  8. N3CR0P57

    Newcomer N3CR0P57 Advanced Member

    Joined:
    Dec 31, 2006
    Messages:
    69
    Location:
    Ontario, Canada
    Country:
    Canada
    On the same topic, with an M3 Simply/R4 in slot 1, and an M3 Lite in slot 2, which operating system gets first boot?
    I would have assumed the M3S/R4 booted first, thereby bypassing the M3Lite. In which case the M3S/R4 would have to be ejected to start GBA games in slot 2.

    There is also a homebrew app for launching GBA games on slot 2 from a M3S/R4 called "GBA slot-1 switcher".
     
  9. dragon_168
    OP

    Newcomer dragon_168 Member

    Joined:
    Jun 7, 2003
    Messages:
    36
    Country:
    Canada
    thanks.. the gba games work on my m3 lite.


    now how do i get snes games to work on my m3 lite?
     
  10. Xanikseo

    Newcomer Xanikseo Member

    Joined:
    Sep 9, 2006
    Messages:
    44
    Country:
    United Kingdom
    There isn't a very good SNES emulator, but you can use snezzids. The best, and most alive emu, except the last update was ages ago, and the coder said he'd add FAT support later, but he hasn't, even though DLDI has been released and everyone is using it. It saves with SRAM atm, so it won't work on the simply, but it will work on your m3 lite. Snemul ds has FAT support though, so you could use that on the simply.
     
  11. dragon_168
    OP

    Newcomer dragon_168 Member

    Joined:
    Jun 7, 2003
    Messages:
    36
    Country:
    Canada
    ok.. to many acroyns..
    snezzids, dldi, snemul ds..

    these are program i use to ... ?
     
  12. tama_mog

    Member tama_mog Kupo

    Joined:
    May 6, 2006
    Messages:
    1,288
    Country:
    United States
  13. Mewgia

    Member Mewgia drifter

    Joined:
    Dec 16, 2006
    Messages:
    2,161
    Location:
    Boston, MA
    Country:
    United States
    Do you not have to patch GBA games for the M3 perfect? I thought you did, but I could be wrong (I don't actually have one).
     
  14. ucablca

    Newcomer ucablca Member

    Joined:
    Jul 13, 2006
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    Yeah, you patch the GBA games with the M3 Manager.
     
  15. XANIKSE0

    Banned XANIKSE0 Banned

    Joined:
    Feb 12, 2007
    Messages:
    68
    Country:
    United Kingdom
    I just got both of these the other day. planning to put 2 gbs in each.

    right now i got 2x 256mb in them for the time being.

    I got the nds games to work on the simply and the lite..

    but i'm having problem getting the gba games to work on the m3 lite..

    i tried getting snes games to work but it don't work either.

    anyone give me some guidance.
     
  16. aphexpusher

    Member aphexpusher GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 23, 2006
    Messages:
    122
    Country:
    United States
    ok ummm I just bought a m3 lite and I have an R4... so do I need to have the R4 in the slot to boot gba games? I mean I use the r4 for booting nds games.. is it neccesary to have the R4 in as a pass device for gba mode? (so in other words to use the m3 lite for gba only I dont ever need to have anything in slot 1?)

    EDIT: oh yeah I bought it but it wont be hear till friday...)
     

Share This Page