m3 simply ds (same as r4) keeps freezing!! HELP please >_&l

Discussion in 'R4 DS' started by pokemongalaxy, Apr 10, 2008.

  1. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    k, well I tried reformatting the microsd...it got only a bit better. Almost all my r4 games freeze after playing like 20-30minutes.
    But there's something I experimented with...
    I noticed that my trimmed roms froze more often than my untrimmed roms.
    So does this mean that the r4ds trimmer overtrims the roms?
    All HELP is APPRECIATED. Thanks in advance! [​IMG]
     


  2. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    uh bump...
     
  3. leetdude_007

    Member leetdude_007 Official GBAtemp Assassin That Has Never Killed An

    Joined:
    Nov 25, 2006
    Messages:
    998
    Country:
    United States
    eliminate that trimmer and try something else. I never had such problems with tokyotrim.

    come back if it's not that. good luck!
     
  4. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    k thnx but I wont even want to trim my roms as that's probobly not the prob. Cause my untrimmed roms freeze occasionally too.
    But I'll try the trimmer anyway, thanks!!
     
  5. InuYasha

    Member InuYasha Professional Coke Fiend

    Joined:
    Dec 8, 2007
    Messages:
    1,778
    Country:
    United States
    What memory card are you using?
     
  6. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    both kingston and daneelec freeze, but mostly my daneelec
     
  7. Kellicros

    Member Kellicros GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 8, 2006
    Messages:
    409
    Country:
    When the games freeze and you reboot your DS, does it have problem detecting your R4? Could be the contacts.
     
  8. Raestloz

    Member Raestloz GBATemp's Lone Wolf

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,775
    Location:
    The World of Illusion
    Country:
    Indonesia
    If all the games you're playing freeze after 20 minutes or so, the problem might lies on your cart, or the microSD at best. Trimmed ROMs works perfectly theoretically, but I heard R4DS trimmer uses a technique that might cause a problem.

    Anyway, try to format your microSD, use the latest firmware. Also, what's the state of freezing? My Resident Evil cannot be played, but I CAN soft-reset it. When the game freezes, try to soft-reset it. If it works, the problem lies on your ROM. If you can't soft-reset try reset your NDS, if your NDS recognizes R4 straight-forward, the problem is in your ROm too, if it doesn't, the problem lies on your R4, the connection should be lost. Try ejecting it and blow air with your mouth to the slot-1 slot and your R4, it sounds absurd, but it works for me. try to eject the microSD and re-insert it again too
     
  9. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    sometimes, not always... [​IMG]
     
  10. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    yes I stopped trimming the roms and they still freeze but less than trims. POkemon dungeon 2 never froze on me, but castle vania and elite beat agents, and most of my other games freeze on me after a while( even though I use kingston1gb Jp and I have firmware 1.13)). So I think it's the contacts. So can any1 help me (give me instructions) for cleaning the contacts please, cause I tried unscrewing the back screw on the r4, but it wont open...
    Any help appreciated and thanks to all who replied [​IMG]
     
  11. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
  12. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    cmon guys I dont wanna bump this again...>_
     
  13. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
  14. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    guys I really need help on this! how do I open the m3simplyds?The screw on the back wont work?!
     
  15. Curley5959

    Member Curley5959 CCC Member!

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    2,572
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    umm, go to the M3 threads and post a link in one of the threads to this one here.. You might get a reply!! [​IMG]
     
  16. mhkwong

    Member mhkwong GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 29, 2008
    Messages:
    208
    Country:
    United Kingdom
    what firmware version are you using? have you tried using the r4 firmware on you m3ds simply? (requires patching.) maybe the m3ds simply firmware is not as up to date.
     
  17. Raestloz

    Member Raestloz GBATemp's Lone Wolf

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,775
    Location:
    The World of Illusion
    Country:
    Indonesia
    It's not usual that M3Simply is out-of-date M3 team releases new kernels a few days after R4 team does, so M3Simply v1.18 has most likely came out.
     
  18. pokemongalaxy
    OP

    Banned pokemongalaxy Banned

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Messages:
    717
    Country:
    Canada
    ok I fixed the problem. Im just not going to trim games. Its wierd but it doesnt freeze anymore, even though b4 I didnt trim some of my roms... wierd [​IMG]
    Thanks for all the help!!
     
  19. DarkLegend

    Newcomer DarkLegend Member

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    29
    Country:
    United Kingdom
    I Sugest not using the rom trimmer and getting a more better microSD card
    [​IMG]
     
  20. hybridkit

    Member hybridkit GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 23, 2007
    Messages:
    168
    Location:
    Cambridgeshire
    Country:
    United Kingdom
    If you are still interested in using a rom trimmer, try EZTrim. I have been using that for my R4(same as M3simply) and no problem.
     

Share This Page