List of games that need a 1Mb save?

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by davidsl_128, Jan 3, 2010.

Jan 3, 2010
  1. davidsl_128
    OP

    Member davidsl_128 GBAtemp Brightsider

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    629
    Country:
    Colombia
    Is there a list of all the DS games that need a 1Mb save file? I'm asking because I started to play many games before I found out about savlib files, so except for Zelda ST and Pokemon Platinum, all of my games have 512kb saves, and I'm kinda worried one of them will get a corrupted save any moment... I already checked this list, but it's pretty old... And I need to know specially about Mario and Luigi 3, since even if I already finished it, someone else is going to play on the other file, and the data on the second file may be past the 512kb... Thanks for the help [​IMG]
     


  2. .Darky

    Member .Darky GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    1,163
    Location:
    Lima
    Country:
    Peru
    AFAIK, the only games you mentioned need a 1MB savefile, being The Legend of Zelda (some people have reported that a 1Mb is not actually needed) and Pokemon.
     
  3. davidsl_128
    OP

    Member davidsl_128 GBAtemp Brightsider

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    629
    Country:
    Colombia
    And Mario and Luigi 3?
     
  4. .Darky

    Member .Darky GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    1,163
    Location:
    Lima
    Country:
    Peru
    Not needed.
     
  5. Demonbart

    Member Demonbart GBATemp's guitar hero

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    1,623
    Location:
    Lazytown, yarr
    Country:
    Netherlands
    Didn't Age of Empires Mythologies and GTA:CW need 1 MB saves too? I recall that being the problem of those games not working on R4.
     
  6. 666

    Newcomer 666 Advanced Member

    Joined:
    Jul 18, 2006
    Messages:
    57
    Country:
    Sorry if this question has been done to death, but is there a work around with the R4 and the 1MB save file problem? I'm playing Zelda (xeno hack) on my M3 Simply (basically an R4) and i'm up to the Goron bit and don't want it to die on me.
     
  7. UniqueGeek

    Member UniqueGeek PMD Researcher

    Joined:
    May 29, 2009
    Messages:
    1,338
    Country:
    United States
    Pokemon Platinum does NOT have a 1MB save, but only a 512KB save.

    I don't know why everyone thinks it does.
     
  8. Normmatt

    Member Normmatt Former AKAIO Programmer

    Joined:
    Dec 14, 2004
    Messages:
    2,135
    Country:
    New Zealand
    Because it supports both, if you give it a 1Mb save it gives you a backup of your save incase your main one becomes corrupt. 512kb one it just has the main one and if it gets corrupted its gone.
     
  9. demitrius

    Member demitrius GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    267
    Country:
    United States
    Rittai Picross had a save related problem
     
  10. SCVgeo

    Member SCVgeo GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 5, 2008
    Messages:
    115
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    A pokemon save fits in 256KB. The 512KB save has two slots.The backup mechanism works perfectly with 512KB. Is there a sav extractor that will extract a 1MB from the cartridge?
     
  11. .Darky

    Member .Darky GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    1,163
    Location:
    Lima
    Country:
    Peru
    Lots of people (me included) reported their savefiles becoming corrupted after a while when using a 512KB save. That's why the game needes a 1MB save file, I haven't encountered any problems so far and I already have 90+ hours of gameplay.
     
  12. thedicemaster

    Member thedicemaster GBAtemp Addict

    Joined:
    Apr 26, 2008
    Messages:
    2,412
    Country:
    Netherlands
    100 book collection had a 1MB save too i think.
    it can work with less, but the extra space is used to store downloaded books(this is one of the few, perhaps the only one with actual DLC)

    and platinum uses 3 "blocks" for saving
    block1: 0-256KB main save(game is loaded from this)
    block2: 257-512KB backup save(game is loaded from this with a warning when block1 is corrupt)
    block3: 513-1024KB recordings(saved replays of battles are stored here)
    block 1 and 2 are required for the game to save, block3 is only required for the new battle recording feature of platinum.

    interesting note, block 1 and 2 actually consist of 2 sub-blocks
    all pokemon games have this, they store box data and progress data separate (in gold/silver this enabled the cloning/have all starters "cheat", and in D/P/Pl this can be seen in long and short save-times)
     
  13. UniqueGeek

    Member UniqueGeek PMD Researcher

    Joined:
    May 29, 2009
    Messages:
    1,338
    Country:
    United States
    Where is everyone getting their information?
    I come from a community that likes hacking Pokemon Save Files, and it is 512KB.
    256KB works, but 512KB is the actual size.

    Slightly off-topic, but most of Rudolph's backup tools show as 256KB, and the ARDSi (relesaed very recently) shows as 512KB.
     
  14. SCVgeo

    Member SCVgeo GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 5, 2008
    Messages:
    115
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    Can I please see a cited source?

    Also, note that what you are saying goes against what Normmatt said. So who is right?
     
  15. Normmatt

    Member Normmatt Former AKAIO Programmer

    Joined:
    Dec 14, 2004
    Messages:
    2,135
    Country:
    New Zealand
    Pokemon Platinum is the only pokemon game to support 8Mbit saves and it also supports 4Mbit saves (But as already stated some features wont work)
     
  16. SCVgeo

    Member SCVgeo GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 5, 2008
    Messages:
    115
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    Can you give me an example of one or more features that won't work?
     
  17. mrfatso

    Member mrfatso That guy!!

    Joined:
    Apr 17, 2008
    Messages:
    4,932
    Location:
    @Your Home,behind the sofa
    Country:
    Singapore
     
  18. thedicemaster

    Member thedicemaster GBAtemp Addict

    Joined:
    Apr 26, 2008
    Messages:
    2,412
    Country:
    Netherlands
    battle recordings.
    as those are normally stored in the last half of the savefile.
     
  19. heartgold

    Member heartgold GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Sep 11, 2009
    Messages:
    4,276
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    What? I don't get it, I use a 512kb save and my battle recordings work fine o_o
     
  20. Jei

    Member Jei Translator and romhacker wannabe

    Joined:
    Oct 17, 2003
    Messages:
    864
    Location:
    Zillions of pixels far away~
    Country:
    Brazil
    Is there any way to fix the save?

    I didn't knew about that and I believe I ended up corrupting my game save while playing the downloaded puzzles - now everytime I load the game it stays in a blank screen. I really didn't want to lose all the progress I had into it [​IMG]
     

Share This Page