Just got my r4ds

Discussion in 'R4 DS' started by taubstumm, Jan 19, 2007.

Jan 19, 2007

Just got my r4ds by taubstumm at 4:07 PM (1,328 Views / 0 Likes) 14 replies

  1. taubstumm
    OP

    Newcomer taubstumm Advanced Member

    Joined:
    Mar 27, 2003
    Messages:
    50
    Country:
    Germany
    Hey, so I did everything like said in the manual (on the CD) but my DS won't find the card. It simply boots the standard DSlite config screen.

    Here is what I did:
    Formatted my microSD to FAT16, put the firmware on there, and some roms.
    Then I put it together with the r4ds into my ndslite and yeah.. Wont do shit. DS says "no game found in slot1" or something likethat.
    Fuck. I must be doing something wrong, halp!
     
  2. madmk

    Member madmk GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 23, 2006
    Messages:
    119
    Country:
    United Kingdom
    Made sure the MicroSD was in the R4 and not your USB slot? [​IMG]

    Format it again (but this time to FAT32), and carefully follow the instructions again. If all fails, blow in the slot in the DS and on the cart a little.
     
  3. Killermech

    Member Killermech Cookie Monster

    Joined:
    Mar 5, 2004
    Messages:
    1,809
    Country:
    Sweden
    Take out the R4 card and the microSD card out. Then put both back in, if not working. Repeat that 5 times. Appearantly the R4 connects a bit bad to the ds lites, so it may not always make 'contact'.

    If it's still not loading, then tell me where you have this file '_DS_MENU.DAT'.
     
  4. .TakaM

    Member .TakaM .II

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    3,525
    Country:
    New Zealand
    and just so you know, the R4 boots immediately after the nintendo warnings when you bootup
     
  5. taubstumm
    OP

    Newcomer taubstumm Advanced Member

    Joined:
    Mar 27, 2003
    Messages:
    50
    Country:
    Germany
    Okay, I was taking out the dog for a walk, now I'm trying what you all said, wish me luck [​IMG]
     
  6. dazinith

    Newcomer dazinith Member

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    48
    Country:
    my bet is that the OS files aren't in the right location..
     
  7. SynGamer

    Member SynGamer GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 19, 2006
    Messages:
    254
    Location:
    New York
    Country:
    United States
    If it helps, here's what my folder looks like (microSD folder)...

    [​IMG]

    *Edit: what firmware are you using? Try 1.05 if you aren't doing so already.
     
  8. taubstumm
    OP

    Newcomer taubstumm Advanced Member

    Joined:
    Mar 27, 2003
    Messages:
    50
    Country:
    Germany
    Okay, none of your suggestions worked.

    My _DS_MENU.DAT is in the root directory of my sd.

    FYI:
    1. My DSlite is brand new (lost it's virginity to the r4ds), so I've never put anything else in there.
    2. I'm not using a cheap china microSD. [​IMG]

    I'm perhaps going to switch the case of the r4 to black, as someone on this board did this when his r4 wasn't recognized
     
  9. SynGamer

    Member SynGamer GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 19, 2006
    Messages:
    254
    Location:
    New York
    Country:
    United States
    Have you set everything up on your DSL yet? Like name and any other items? Also, you said you put the .DAT file on your root, so are you using 1.06 beta?
     
  10. taubstumm
    OP

    Newcomer taubstumm Advanced Member

    Joined:
    Mar 27, 2003
    Messages:
    50
    Country:
    Germany
    So, WITH the skin folder?
    Anyway, going to put the 1.06 beta on my sd


    Edit: yes i set everything up before putting anything in
     
  11. 111111111

    Member 111111111 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 8, 2007
    Messages:
    516
    Country:
    Zimbabwe
    It's not an issue with either the microsd, files on it or the microsd card making contact.

    Even without a microsd card in the r4, when you put it in the nds it should boot, but give the error "Couldn't find the SD/TF card".

    Obviously your error is either the R4 isn't making contact with the nds properly or a faulty R4.

    As you say, try the other case. Try blowing in the NDS (and on the r4 contacts). Try wiggling it about - and if all else fails return it and have it replaced.

    hth
     
  12. SynGamer

    Member SynGamer GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 19, 2006
    Messages:
    254
    Location:
    New York
    Country:
    United States
    Just take a look at the picture in my above post. That is starting with 1.05 and then copying over the 1.06 files...
     
  13. taubstumm
    OP

    Newcomer taubstumm Advanced Member

    Joined:
    Mar 27, 2003
    Messages:
    50
    Country:
    Germany
    Just did that. Opened the white case, looked at the everything, put everything back together. (In the white case again)
    AND ITS WORKING
    [​IMG] [​IMG]
     
  14. 111111111

    Member 111111111 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 8, 2007
    Messages:
    516
    Country:
    Zimbabwe
    Glad its working for you - the pcb probably moved a little during transit, and opening the case and screwing it back up reseated it correctly.
     
  15. .TakaM

    Member .TakaM .II

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    3,525
    Country:
    New Zealand
    glad to hear you got it working, I remember how frustrated I was when my GBA flash cart didnt work
     

Share This Page