jEnesisDS v0.7 + ApprenticeMinusDS v0.2.6 released

Discussion in 'User Submitted News' started by Destructobot, Apr 21, 2008.

  1. Destructobot
    OP

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    Lordus has released version 0.7 of jEnesisDS, his awesome Sega Genesis emulator for the DS. Also included is the initial release of ApprenticeMinusDS, his new Sega Master System/ Game Gear emulator.

    jEnesisDS change log
    ApprenticeMinusDS change log & known issues

    Download: http://gbatemp.net/index.php?download=2274
     


  2. Urza

    Member Urza hi

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    6,493
    Country:
    United States
    Why did you upload them together?
     
  3. Destructobot
    OP

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    Lordus released them that way.
     
  4. 2002120141

    Member 2002120141 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 29, 2007
    Messages:
    131
    Country:
    Philippines
    wish he'd be able to make jenesis run in a "fit to screen" mode or something...
     
  5. Destructobot
    OP

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    He can't. Deal with it. That issue comes up in every discussion of jEnesisDS, and it just isn't possible with the hardware renderer. He has to use all four of the DS's background layers to emulate the Genesis backgrounds, and the DS can only scale two background layers at a time.

    An older version that used a software renderer did have full scaling, but it didn't run at full speed and it didn't have sound.
     
  6. DanTheManMS

    Member DanTheManMS aka Ricochet Otter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    4,325
    Location:
    Georgia
    Country:
    United States
    Curse you Destructobot for taking the words right out of my mouth. [​IMG]

    I'm not entirely sure it's the "2 layers vs 4 layers" thing though. I thought it was more of an issue of tile mode supporting only vertical scaling (by skipping scanlines) vs framebuffer mode supporting both vertical and horizontal scaling. Tile mode uses the DS's 2D hardware and is obviously faster, hence why Lordus has focused his efforts on using this one rather than the framebuffer mode.

    To the one who asked, if you're interested, the version that has both modes is v0.4a. They're separate *.nds binaries. Also note that vertical scaling is actually already enabled by default and has been since v0.5 or somewhere around there.
     
  7. Destructobot
    OP

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    I got that bit about the background layers from your second post in the jEnesisDS topic you started on the Pocket Heaven boards.

    Wait, that's not it. I'll try and find the right post.


    Edit: I can't find the post I was thinking of. It was either on a different forum or I just made it up. Either way, Lordus has stated many many times that horizontal scaling is probably never going to happen in the hardware renderer, so people should feel free to stop asking about it.
     
  8. notnarb

    Member notnarb Not narbing it up

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    1,086
    Country:
    I'd love me some genesis rewind.. too bad the roms take up most of the available ram
     
  9. Nero

    Member Nero GBAtemp RPG Maniac

    Joined:
    Aug 11, 2007
    Messages:
    1,919
    Country:
    United States
    I've been gone for 2 months and this is what happens?
    Two releases of jEnesisDS. Way to go Lordus. [​IMG]
     
  10. jhoff80

    Member jhoff80 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 23, 2006
    Messages:
    806
    Country:
    United States
    Anyone else have issues with Sonic and Knuckles attached to Sonic 3? Sonic 3 works fine alone, as does Sonic and Knuckles, but the rom of them attached doesn't seem to be recognized, though I guess its possible I have a bad rom.
     
  11. Destructobot
    OP

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    AFAIK roms over 3 megabytes don't work yet.
     
  12. Kellicros

    Member Kellicros GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 8, 2006
    Messages:
    409
    Country:
    I was just testing to see if Alien Soldier runs better now, but it hangs at SEGA logo screen. [​IMG]
     
  13. Destructobot
    OP

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    Alien Soldier works if you turn on H-INT Emulation in the config menu (touch the controller icon).
     
  14. dualscreenman

    Member dualscreenman GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 29, 2005
    Messages:
    350
    Location:
    Rockin' the DSman Party-Van
    Country:
    United States
    Yay @ better sound emulation. Sounds good!
     
  15. Kellicros

    Member Kellicros GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 8, 2006
    Messages:
    409
    Country:
    Awesome! Thanks very much. [​IMG]
     
  16. SoulAnger

    Member SoulAnger MENUdo's Developer

    Joined:
    Jul 3, 2007
    Messages:
    743
    Country:
    Philippines
    holy crap finally an update! i love this emulator, jEnesisDS that is. [​IMG]
     
  17. jhoff80

    Member jhoff80 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 23, 2006
    Messages:
    806
    Country:
    United States
    Oh, okay, thank you.
     
  18. DanTheManMS

    Member DanTheManMS aka Ricochet Otter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    4,325
    Location:
    Georgia
    Country:
    United States
    It could very well be another forum, or a random post on this one. I go to several different forums that could have potentially discussed jEnesisDS at some point in time.

    In any case, yeah the question does get asked too much, but by this point I usually just tell them to read the ReadMe and be done with it, hehe.
     
  19. SylvWolf

    Member SylvWolf Ave Dominus Nox

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    707
    Location:
    East Coast, USA
    Country:
    United States
    Great emulator. Not perfect but, seeing as this is the DS, it is very impressive. People like Lordus are the ones that fuel the homebrew scene. ApprenticeMinusDS is pretty good too. Compared to SMSAdvance, it has a bigger screen, better compatibility and can directly access the file system, but doesn't have save states. If he implemented save states at some point, it would just blow SMSAdvance out of the water.
     
  20. Destructobot
    OP

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    Press L+R to go into the save state menu. You have 10 slots per rom.
     

Share This Page