Issues with Usb Loader gx and Wii games from Hard drive

Discussion in 'Wii U - Hacking & Backup Loaders' started by lily-kitten, Jun 10, 2017.

  1. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    I've recently bought a used Wii U and the guy who sold it to me installed the homebrew channel + nintendon't + usb loader gx. I haven't tried playing Wii games until now because I didn't have the Y cable yet. I'm using a Seagate FreeAgent Go 640, formatted as FAT32, with a wbfs folder and at first I couldn't get Usb loader to read it ("Usb device not initialized...").
    I read in a thread here to change the loader IOS to 58 and it worked, now it shows the Wii games but doesn't load them - it just goes black and then back to the Homebrew channel.
    Can anyone help?
     


  2. worm28

    worm28 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    667
    124
    Jun 2, 2013
    United States
    Portland, Oregon
  3. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
  4. godreborn

    godreborn GBAtemp Addict

    Member
    2,617
    443
    Oct 10, 2009
    United States
    try using syscheck hacksden edition. it will tell u all ios u have installed. one may be preventing u from u loading games. it will create a log on the root of ur sd card once done.
     
  5. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    Here's what it came up with:

    SysCheck HDE v2.4.0 HacksDen Edition by JoostinOnline, Double_A, R2-D2199, and Nano
    ...runs on vIOS58 (rev 6432).
    Region: NTSC-U
    System Menu 4.3U (v609)
    Drive date: 06.28.2011
    Homebrew Channel 1.1.2 running on IOS58
    Hollywood v0x21
    Console ID: 607811330
    Console Type: vWii
    Shop Channel Country: United States (49)
    Boot2 v0
    Found 47 titles.
    Found 35 IOS on this console. 0 of them are stubs.
    vIOS9 (rev 1290): No Patches
    vIOS12 (rev 782): No Patches
    vIOS13 (rev 1288): No Patches
    vIOS14 (rev 1288): No Patches
    vIOS15 (rev 1288): No Patches
    vIOS17 (rev 1288): No Patches
    vIOS21 (rev 1295): No Patches
    vIOS22 (rev 1550): No Patches
    vIOS28 (rev 2063): No Patches
    vIOS31 (rev 3864): No Patches
    vIOS33 (rev 3864): No Patches
    vIOS34 (rev 3864): No Patches
    vIOS35 (rev 3864): No Patches
    vIOS36 (rev 3864): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
    vIOS37 (rev 5919): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS38 (rev 4380): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS41 (rev 3863): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS43 (rev 3863): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS45 (rev 3863): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS46 (rev 3863): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS48 (rev 4380): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS53 (rev 5919): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS55 (rev 5919): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS56 (rev 5918): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS57 (rev 6175): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS58 (rev 6432): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    vIOS59 (rev 9249): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS62 (rev 6942): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS80 (rev 7200): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS236 (rev 65535): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS249[56] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt-vWii): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS250[57] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt-vWii): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS251[58] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt-vWii): Trucha Bug, NAND Access
    vIOS512 (rev 7): No Patches
    vIOS513 (rev 1): No Patches
     
  6. godreborn

    godreborn GBAtemp Addict

    Member
    2,617
    443
    Oct 10, 2009
    United States
    hmm..everything looks fine. it must not be an ios problem then. have u tried a different backup loader?
     
  7. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    No, any in particular you think might work?
     
  8. godreborn

    godreborn GBAtemp Addict

    Member
    2,617
    443
    Oct 10, 2009
    United States
    cfg usb loader. the later versions have ustealth capabilities just like usb loader gx, so if u have 2 hdds plugged in, u won't have issues.
     
  9. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    Thanks, I'll give it a try :)
     
  10. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    And no luck, it says "Device is not responding"...
     
  11. godreborn

    godreborn GBAtemp Addict

    Member
    2,617
    443
    Oct 10, 2009
    United States
    could be the usb cable, hdd, or hdd enclosure. if the wii u is sitting face up where the disc tray is vertical, make sure the cable is plugged into the back right usb port. I don't think u can change the usb port with cfg usb loader, but I could be wrong. that would be indicative of that error.
     
  12. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    Just tried to make it work with an USB flash drive and it has the same issues...
    "Device not responding" in cfg USB loader
    In Usb loader gx it doesn't read it with default settings and while using loader iOS 58 the game shows but doesn't load.
     
  13. alpha_noj

    alpha_noj GBAtemp Regular

    Member
    267
    58
    May 29, 2009
    United States
    I have a similar drive, and just had to plug it in when Wii mode was booted, but before. I think USB slot matters also.
     
  14. cucholix

    cucholix No-Intro

    Member
    455
    207
    Jan 17, 2017
    Chile
    Are you using a Y cable?
     
  15. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    Yes
     
  16. godreborn

    godreborn GBAtemp Addict

    Member
    2,617
    443
    Oct 10, 2009
    United States
    it could be the drive itself. I'm not really sure. I personally use a powered drive for the virtual Wii.
     
  17. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    Thanks everyone, I finally figured it out. I pieced together some info from different forums and tried changing the loader IOS to 58 and the game IOS to 251. It worked :)
     
  18. godreborn

    godreborn GBAtemp Addict

    Member
    2,617
    443
    Oct 10, 2009
    United States
    glad u got it figured out. I'd have to look at my configuration to know whether I changed the ios - can't remember actually. lol I think it's default for most options aside from where to load the emuNAND from.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    looks like I'm using ios 249 as I just loaded up the app.
     
  19. lily-kitten
    OP

    lily-kitten Member

    Newcomer
    11
    1
    Jun 10, 2017
    Brazil
    Yeah, it was supposed to work with 249, but, for some weird reason, it didn't. Maybe the guy I bought it from messed something up while installing the Homebrew Channel or it has something to do with my hdd, I don't know... But it's working now and the thread is here if anyone else runs into the same problem.
    And thank you so much for your continued help, I really appreciate it!
     
    godreborn likes this.
  20. Kafluke

    Kafluke GBAtemp Psycho!

    Member
    3,405
    1,676
    May 6, 2006
    United States
    Seems like I always have to change iOS launch settings to get some games working. And it's different for every launcher. I just use Wiiflow for all Wii stuff and Nintendont separately for gc games