Issues With Rudolph's GBA Backup Tool

Discussion in 'GBA - Hardware, Devices and Utilities' started by grape_garden, Mar 28, 2010.

Mar 28, 2010
  1. grape_garden
    OP

    Newcomer grape_garden Advanced Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    98
    Country:
    United States
    Hi guys. I'm trying to get Rudolph's GBA Backup Tool V0.21 to work on my M3 DS Real, and I'm not having an ounce of luck. Upon booting the .NDS file, a red bubble with the text "This hardware is not available" pops up, and the DS shuts down. Am I missing a step, here? What could be going wrong?

    Any help you can offer is appreciated.
     
  2. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,811
    Country:
    Antarctica
    M3 slot1 flashcarts are blacklisted from using his stuff because the M3 team sent him a C&D.

    That is why the majority that use a M3 as a primary flashcart always have a non M3 flashcart for things like this. Edge, EZ-V or a real R4 will usually be used as the secondary in this case.
     
  3. grape_garden
    OP

    Newcomer grape_garden Advanced Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    98
    Country:
    United States
    Well god damn it. Thanks anyway.
     
  4. Gollgagh

    Newcomer Gollgagh Newbie

    Joined:
    Jun 5, 2008
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    weird, why can I use his NDS Wifi Backup Tool on my M3 Real then [​IMG]


    good thing I grabbed a few R4 clones then
     
  5. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,811
    Country:
    Antarctica
    That is because the wifi version came out before the ban noob.
     
  6. Gollgagh

    Newcomer Gollgagh Newbie

    Joined:
    Jun 5, 2008
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    Many thanks for availing me of this information in such a pleasant manner.

    It hadn't occurred to me to compare the relative release dates in the changelogs of each tool (Not to mention that I'm totally incapable of reading Japanese).

    I'm sorry! It won't happen again.
     
  7. grape_garden
    OP

    Newcomer grape_garden Advanced Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    98
    Country:
    United States
    You have a version that works on M3 DS Real? Would it be possible for you to upload it?
     
  8. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,811
    Country:
    Antarctica
    gba backup tool should just work. never mind, he did stick ban code in there.


    The 0.21 version has the M3 ban code.
    The 0.2 version has the M3 ban code.
    The 0.1 version doesn't have the M3 ban code: http://filetrip.net/file.php?id=2749
     
  9. grape_garden
    OP

    Newcomer grape_garden Advanced Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    98
    Country:
    United States
    Thank you, I appreciate it! As I understand it, though, earlier versions of this tool don't support EEPROM saves. Is there another homebrew application out there that does?
     
  10. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,811
    Country:
    Antarctica
    gba gameshark or action replay. no known homebrew supports gba eeprom save dumping.
     
  11. grape_garden
    OP

    Newcomer grape_garden Advanced Member

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    98
    Country:
    United States
    Ah, what about that Eepinator program? Does that not work with GBA saves?
     
  12. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,811
    Country:
    Antarctica
    You can try it, never really used it.
     
  13. Ammako

    Member Ammako GBAtemp Guru

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,372
    Country:
    Canada
    GBA Backup Tool v0.2 and 0.21 does.
    The only problem is that they both don't work with the M3...
     
  14. joeb1a

    Newcomer joeb1a Newbie

    Joined:
    Jun 8, 2007
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    I don't have a use for it but I'll hunt for on my backup drives. At one point someone came up with an IPS patch to allow it to work on M3 carts.
     

Share This Page