Hardware Inject a Gateway save to a Monster hunter 4 Ultimate genuine cart

briosch

Member
OP
Newcomer
Joined
Mar 10, 2015
Messages
11
Trophies
0
Age
64
XP
41
Country
Antigua and Barbuda
Hello tempers!

I have a 3ds, gateway, a genuine cartdrige of Monster hunter 4 Ultimate and a Datel Powersave.
Is there any way to inject my gateway savefile to the genuine cart?
 

Rhokk222

Member
Newcomer
Joined
Mar 14, 2008
Messages
22
Trophies
0
XP
282
Country
United States
Hello tempers!

I have a 3ds, gateway, a genuine cartdrige of Monster hunter 4 Ultimate and a Datel Powersave.
Is there any way to inject my gateway savefile to the genuine cart?

I've tried to do this with savedatafiler and was unsuccessful. I was later told its not possible. Best bet is to just start over with your retail card and use the Powersave device to "help" you along a bit faster.
 

briosch

Member
OP
Newcomer
Joined
Mar 10, 2015
Messages
11
Trophies
0
Age
64
XP
41
Country
Antigua and Barbuda
Thanks for the response! I was successful with Powersaves, once I have some time I will write the steps, it-s really easy.
 

briosch

Member
OP
Newcomer
Joined
Mar 10, 2015
Messages
11
Trophies
0
Age
64
XP
41
Country
Antigua and Barbuda
Things you need: Gateway savefile, Powersaves, computer.

  1. Take out the 3ds sd card, the one located in the 3ds and put it in you computer and copy your Gateway savefile (extension .sav)to your computer(go to http://3ds.essh.co/ and check your title id, for Mh4U Usa it's 0004000000126300), then delete the one in the sd card.
  2. open Powersaves, put your genuine cartridge inside.
  3. use Powersaves do back up your cartdrige savefile, from now on we will call it BACKUP.BIN , Powersaves files comes with this extension (if you don't have one start anew and turn off after the first time you save, I'm not sure about this step, maybe it's unnecesary )
  4. go to C:/Users/<Username>/Powersaves3DS there should be the the Powersave backup as you named with the extension .bin
  5. move this .bin file in another folder, copy the Gateway savefile to the C:/Users/<Username>/Powersaves3DS folder and rename it BACKUP.BIN
  6. use Powersaves to restore BACKUP.BIN to the cartridge.
  7. Profit!
  8. It will say that there is no sd file, needs to be created etc...
Hope it helps!
 

Tellmee

Member
Newcomer
Joined
Feb 19, 2015
Messages
23
Trophies
0
Age
34
XP
46
Country
United States
Is this possible the other way around?? I have a retail cartridge of MH4U and would like to move the save file to use with the gateway and the rom from the cartridge.
 

Christian Rosado

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 26, 2015
Messages
279
Trophies
0
Age
27
XP
332
Country
United States
Things you need: Gateway savefile, Powersaves, computer.

  1. Take out the 3ds sd card, the one located in the 3ds and put it in you computer and copy your Gateway savefile (extension .sav)to your computer(go to http://3ds.essh.co/ and check your title id, for Mh4U Usa it's 0004000000126300), then delete the one in the sd card.
  2. open Powersaves, put your genuine cartridge inside.
  3. use Powersaves do back up your cartdrige savefile, from now on we will call it BACKUP.BIN , Powersaves files comes with this extension (if you don't have one start anew and turn off after the first time you save, I'm not sure about this step, maybe it's unnecesary )
  4. go to C:/Users/<Username>/Powersaves3DS there should be the the Powersave backup as you named with the extension .bin
  5. move this .bin file in another folder, copy the Gateway savefile to the C:/Users/<Username>/Powersaves3DS folder and rename it BACKUP.BIN
  6. use Powersaves to restore BACKUP.BIN to the cartridge.
  7. Profit!
  8. It will say that there is no sd file, needs to be created etc...
Hope it helps!
does this also work for Sky3ds saves?? .sav??? from sky3ds to genuine cart?
 

Darkfleet

New Member
Newbie
Joined
Jul 4, 2015
Messages
2
Trophies
0
Age
30
XP
32
Country
United States
Hi Briosch, have you tried this recently? I can't get it to work at all. Every time I do it just gives me "the save data cannot be used" error.
 

evo25.1

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Nov 1, 2012
Messages
96
Trophies
0
Age
35
Location
united kingdom
XP
333
Country
United Kingdom
if you use RXtools or can use it you can use savedatafiler i use that along side my gateway if i ever want to inject my saves into retail cart and visa versa
 

vitaminB_2701

New Member
Newbie
Joined
Dec 12, 2015
Messages
2
Trophies
0
Age
25
XP
31
Country
if you use RXtools or can use it you can use savedatafiler i use that along side my gateway if i ever want to inject my saves into retail cart and visa versa
Yeah I have done it already. The save work fine on my O3DS (in both Classic GW Mode and CFW Mode), but when I insert the cartridge in my N3DS, it shows "The save data cannot be used...".
 

You may also like...

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Nice to know that
  • K3N1 @ K3N1:
    Cheapest I found $230 tax/s&h
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    Sihuuu Taco Holder Stand set of 2 - Holds up to 3 tacos in each Taco Tray - Sturdy, Dishwasher and Microwave Safe https://a.co/d/6FFlct5 What kind of tacos are even in those racks
  • Veho @ Veho:
    What's that, ham and cheese?
  • Veho @ Veho:
    I often stick some ham and cheese in a tortilla and toast it but I wouldn't dare call it a taco.
  • K3N1 @ K3N1:
    I guess ice cream in a taco is still a taco
  • K3N1 @ K3N1:
    The product placement in the fantasy football movie is werid it starts out with a psp then goes to the series x
  • Veho @ Veho:
    There's a fantasy football movie?
  • K3N1 @ K3N1:
    I bet you can't believe it's about Madden
  • Veho @ Veho:
    I can't believe it's not butter.
  • K3N1 @ K3N1:
    Lebron James did help produce it so it can't be that shit right
  • cearp @ cearp:
    kennie'snewname is now the old name???
    +2
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Woah! Kenny has changed it name?
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    @cearp, Hey there!
    +2
  • K3N1 @ K3N1:
    I prefer it/idiots as my pronouns thank you
    +2
  • K3N1 @ K3N1:
    Lol theirs a cheat code for 30/60fps for new pOKEmoNz for ryujinx
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    So to have echo auto you need your phone connected to BT audio then the echo auto connected to your phone
  • brouh @ brouh:
    Hey, how can i contact the admins to see if there is something blocking the views of my post
  • brouh @ brouh:
    alr thx
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    @brouh if you can see it, then other people can see it too
    The Real Jdbye @ The Real Jdbye: @brouh if you can see it, then other people can see it too