Howto run GBA roms on a NDS

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by Gute, Jul 9, 2006.

Jul 9, 2006

Howto run GBA roms on a NDS by Gute at 10:06 PM (1,317 Views / 0 Likes) 8 replies

  1. Gute
    OP

    Newcomer Gute Member

    Joined:
    May 10, 2006
    Messages:
    21
    Featured Posts:
    0
    Country:
    Sweden
    Dont know if i put this in the right forum (since its about both NDS and GBA) but i'll give it a shot.

    I'm still a newbie with NDS and flashing. I've got the hang of running DS roms on the DS now [​IMG] but i still dont know how to flash my GBA-roms onto it. I havent tried flashing any roms yet since i'm looking for a compatibility list and instructions howto flash in the best way. Is there a similar compatibility list for GBA roms as there is with NDS (http://m3wiki.com/index.php?title=M3_NDS_roms)? I found this list on the M3 wiki but it doesnt have many games on it. I dont remember doing anything special when I used to flash GBA-roms onto my old EZ Flash II when i had a GBA SP a couple of years ago.

    I'm using a M3 mini-SD (and passcard 3) on a NDS Lite.
    Hoping to get some answers [​IMG]
     
  2. _Mazza_

    Member _Mazza_ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 25, 2006
    Messages:
    279
    Featured Posts:
    0
    Country:
    United Kingdom
    well the search button might help [​IMG] oh and a little thing called google.

    Nearly all roms should work on the M3 so there isn't a compatibility list for GBA games I don't think.
     
  3. teh_raf3

    Member teh_raf3 Whatever suits you

    Joined:
    Oct 5, 2004
    Messages:
    1,992
    Featured Posts:
    0
    Location:
    Belgium, Bruges
    Country:
    Belgium
    I think almost every GBA rom works on M3...

    And for writing them, just write them to the SD card as a GBA game, in the M3 manager...
     
  4. Gute
    OP

    Newcomer Gute Member

    Joined:
    May 10, 2006
    Messages:
    21
    Featured Posts:
    0
    Country:
    Sweden
    How do i know which settings i should use? When should i choose "hardware", "software" or "hardware + software"? When should i use "Real time save" and the IPS patcher?
    Or do i only use the defaults?
     
  5. xxx_boy

    Newcomer xxx_boy Member

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    24
    Featured Posts:
    0
    Country:
    United Kingdom
  6. Gute
    OP

    Newcomer Gute Member

    Joined:
    May 10, 2006
    Messages:
    21
    Featured Posts:
    0
    Country:
    Sweden
    I found this on M3adapter.com. Is it true?
    Common guys, there ought to be alot of you who's using your DS to play GBA games!
     
  7. danielmakana

    Newcomer danielmakana Advanced Member

    Joined:
    Apr 29, 2006
    Messages:
    52
    Featured Posts:
    0
    Country:
    United States
    Yes that is true. You do not have to patch the game. You can run the game through the game manager if you want though.
     
  8. Gute
    OP

    Newcomer Gute Member

    Joined:
    May 10, 2006
    Messages:
    21
    Featured Posts:
    0
    Country:
    Sweden
    Sorry for asking all these questions...
    Do i have to use the game manager at all? Or is it enough to simply copy the gba-games to the card not using the game manager?
     
  9. outphase

    Member outphase Custom title

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    1,218
    Featured Posts:
    0
    Country:
    United States
    if you do not use the game manager, you will have to create save files by hand.
     

Share This Page

Loading...