[How to] Update boot2 to boot2v4

Discussion in 'Wii - Hacking' started by Deviling Master, Oct 7, 2009.

Oct 7, 2009
  1. Deviling Master
    OP

    Newcomer Deviling Master Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    55
    Country:
    Italy
    Hi, i've downloaded bootv4 using NUS and i've made a WAD file. Boot2-NUS-v4.wad

    How can i install? I've tried (wadmanager 1.5 with HBC or wadmanager with cboot2) but i get always error -1017
    Other wads are installed normally w/o problems

    Thanks
     


  2. geedub

    Member geedub GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Messages:
    396
    Location:
    Scotland
    Country:
    United Kingdom
    why ? [​IMG]
     
  3. FenrirWolf

    Member FenrirWolf GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    4,343
    Location:
    Beaverton, OR
    Country:
    United States
    Boot2 doesn't install the same way that a normal wad does. If you want it that badly go into your settings and hit the big ol' Update button.
     
  4. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    Why on earth would you want to? If something goes wrong, you'll brick. If you have BootMii as boot2, you'll overwrite it, meaning if you DO brick in the process, you'd need an Infectus to unbrick. There is absolutely no benefit of updating boot2. The only things you should ever update are IOS, System Menu and System Channels. (You should always have the latest IOS and System Channels e.g. shop channel, photo channel etc., and you should always have the latest non-homebrew crippling System Menu (4.0/4.1)).
     
  5. Deviling Master
    OP

    Newcomer Deviling Master Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    55
    Country:
    Italy
    I want to update to firmware 4.2 using official update so i can restore all IOS (i've

    But, i've heard that official update sometimes can cause brick.

    So i want to do this
    1) i update only boot2
    2) i install again bootMii
    3) i make backup
    4) i use official update
     
  6. FenrirWolf

    Member FenrirWolf GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    4,343
    Location:
    Beaverton, OR
    Country:
    United States
    Well, it doesn't work like that.
     
  7. SifJar

    Member SifJar Not a pirate

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    6,022
    Country:
    United Kingdom
    Dont do that. My advice would be this. Get the latest NUSD. Run it and select Extras>Simulate Update, then select your region. It'll make a NUS script. Run the NUS script, with the Pack>WAD box ticked. If a boot2 WAD is made, delete it. Put the rest of the WADs in your WAD folder, and install them in turn, System Menu last. Before you do all this, update HBC with the HackMii Installer 0.6 to v1.0.6.
     
  8. Fat D

    Member Fat D GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 18, 2006
    Messages:
    1,117
    Country:
    Germany
    Any measure you undertake to install any version of Boot2 outside of installing Bootmii will use the same Nintendo function the official update uses, giving you the very same brick chance.
     
  9. Cmurda187

    Member Cmurda187 GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 24, 2008
    Messages:
    230
    Location:
    The depths of HELL
    Country:
    United States
    Why would anybody want to update boot2? If it ain't broke than don't fix it.
     
  10. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    yea your just putting your self at risk.
    if you want update bootmii then just run the hackmii installer, and it will uodate bootmii for you.
     
  11. Sachka

    Member Sachka GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 15, 2008
    Messages:
    133
    Location:
    Lumiose City
    Country:
    France
    he probably got a modchip, and maybe he wants to be 99% legal + bootmii [​IMG]
    Your only option is to go hit the update button on the menu. I know you came here JUST to avoid the brick risk but over here we dont mess around with boot2 updates... yet! [​IMG]
     
  12. Deviling Master
    OP

    Newcomer Deviling Master Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    55
    Country:
    Italy
    I don't have modchip.

    I have all IOS trucha enabled and it is not necessary. I want to reset the IOS original (except based like 36)

    I think that the solution is updating to the latest official so all IOS are written to latest version.
    After that i'll "open" the firmware using cboot2 procedure

    But i've read that official update can make full brick.

    If i update boot2 to latest version before, when i use official update still remain to v4.
    So i can restore/format w/o problems


    Why all say to not update? Is it so bad? I've read that bootMii still works on boot2 because the bug is in boot1.
    After this update i need only to reinstall bootmii
     
  13. FenrirWolf

    Member FenrirWolf GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    4,343
    Location:
    Beaverton, OR
    Country:
    United States
    Whatever. It doesn't change the fact that there are NO tools that can modify boot2 aside from Nintendo's update stuff and the HackMii Installer. Do the "simulate update" thing in NUS Downloader like some user suggested.
     
  14. Deviling Master
    OP

    Newcomer Deviling Master Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    55
    Country:
    Italy
    I'm downloading the items from NUS

    The number of wad is high....

    Can i use wad manager gui? i've read that there is a batch installation but i don't know how to use that


    This is the full list of the wad downloaded by NUS
    How do i recognize system menù?
     
  15. metroid4life14

    Member metroid4life14 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    308
    Country:
    United States
    omg dude, don't update your boot2.
     
  16. urherenow

    Member urherenow GBAtemp Addict

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    2,522
    Location:
    Japan
    Country:
    United States
    umm... bootmii works IN boot2, not WITH boot2.
    What you read was that you are still able to install bootmii as boot2 even if you updated your boot2, because the bug that allows the installer to work is located in boot1, which can never be changed.

    When you install bootmii in boot 2 you are physically writing over blocks in boot2. Understand? If you somehow figured out on your own how to write something there, you would be 100% bricked without special hardware if anything went wrong, because as soon as you write there, bootmii is gone. so if you are in the US, for example you have 199 reasons NOT to mess with boot2 (those reasons would be dollars for the young folk who may not get the reference), and ZERO reasons to upgrade it. Install bootmii as boot2 by all means. But if it's there... leave it alone!
     
  17. Deviling Master
    OP

    Newcomer Deviling Master Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    55
    Country:
    Italy
    Ok thanks.
    How can i use the batch function in wad manager gui?
     
  18. PainToad

    Member PainToad GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 31, 2007
    Messages:
    243
    Country:
    Australia
    This won't end well...
     
  19. Deviling Master
    OP

    Newcomer Deviling Master Advanced Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    55
    Country:
    Italy
    Ok.. i've done the operation manually.

    No problems. Thanks (i've deleted from NUS packet also the 4 STUB 249 250 222 223)
     
  20. G0dLiKe

    Member G0dLiKe who needs a title ;)

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Messages:
    1,674
    Country:
    United States
    Why not use zektors safe updater to 4.2???
     

Share This Page