1. Ratmando

    Ratmando Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 12, 2007
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    Hi,

    Need some help.

    I installed DML WAD from the link in the opening post:

    DIOS MIOS Lite 2.10 real NAND with DMToolbox (+source) Load games from SD

    I've tried Neogamma, WiiFlow and Dios-Mios booter.

    Every single time:

    FATAL ERROR - APPLOADER SIZE IS ZERO.

    I see many others have this problem, but not sure how to fix.

    Thanks!
     
  2. Ratmando

    Ratmando Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 12, 2007
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    Yep, so tried loads of different loaders now.

    DML just isn't working. FATAL ERROR - APPLOADER SIZE IS ZERO.

    People say this is a result of using DML21? Can I install a lower version through WAD manager? Where can I get it?
     
  3. Maxternal

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman
    Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    5,210
    Country:
    Nope, using a loader version that's too old or a DM(L) version that's too new USED to give that message but in later versions of DM(L) (like 2.10) it'll only happen for other reasons. It's probably a problem with how the SD card is formatted or that the disk image is damaged.

    Make sure the SD card is formatted in FAT16 or FAT32 and that the cluster size it's formatted with is 64k OR SMALLER (larger than 64k cluster size will not work.)

    As far as the damaged ISO option, there are some games that won't work well if you trim/shrink/compress them at all so you'll need to use the full sized disk image. You can do this by either using the RAW option in DMToolbox OR by just renaming the disk image to "game.iso" and replacing the existing file with the same name in the folder you have on your SD card.
    (e.g. rename mario.iso -> game.iso (or mario.gcm -> game.iso) ... and put it in sd:/games/mario/game.iso where the broken disk image already is)
     
  4. Ratmando

    Ratmando Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 12, 2007
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    Thanks mate, will make sure everything is up to date.

    I've downloaded DMLizard today so that should give me everything up to date?

    And it has formatted my SD as well.

    So I'll give that a go when I get the chance.

    Will re-rip the games as well, and not shrink.

    Will report back, hopefully working.
     
  5. Ratmando

    Ratmando Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 12, 2007
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    Hi Maxternal,

    I appreciate your help, but unfortunately I am still experiencing the same error.

    This is what I have tried so far:

    - 3 different SD Cards (1GB, 4GB, 32GB). Formatted with FAT or FAT 32 with the correct cluster size.
    - A multitude of different loaders. All the latest versions I could fine. Even downloading USBloaderGX from DMLizard.
    - straight up iso files named game.iso in a folder with the name of the game.
    - RAW conversion in DMtoolbox
    - other conversion and shrinking software
    - game files that I made from originals, game files I downloaded (to test).

    I still get the same error. If I leave my retail Gamecube game in the slot, it just boots that game.

    Really at a loss here? What else can I do?

    PS. If I was to switch over the DM instead from USB...how does that work with my external HDD with just Wii games? Can I plug a USB thumb drive into the 2nd slot or? Can I still play all original games from disc with DM as I can with DML?

    I'd much rather get DML working though, just don't know what else to do now!

    Thanks again.

    EDIT: Installed DM and the games booted first time from USB. But would still rather get DML working if possible. Although, if I can set up partitions on my 500GB, then USB would be fine as long as I can still play all original (Wii and GC) games as well.

    Edit 2: I can only get GC games to boot from one device. A SD card in a USB adapter. I want them to boot from my main Wii Hard drive. I formatted it to FAT32 32k but now when I start a GC game, I just get a black screen, no Dios-Mios logo. I also tried partitioning the drive with a 20GB FAT32 32K partition, but this gave the same result. If I plug the other USB drive in, it works fine. What am I doing wrong with my main HDD? It is definitely formatted to FAT32 32K.
     
  6. WarMachine77

    WarMachine77 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    176
    Country:
    United States
    vWii compatible? sorry if i misread
     
  7. but2002

    but2002 Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Nov 26, 2013
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    I created an account just to ask this: I've got issues with DIOS MIOS (USB).

    When it's loading a GCN ISO from the HDD one of three things tends to happen:
    • Black Screen
    • Wii powers off
    • Game Loads and will freeze randomly at any given time
    • Works just fine
    Obviously the fourth option is the favorable option. :P
    These seem to happen without any significant pattern, either it works or it doesn't. Is there some fix for these issues?
    Thanks a bunch!
     
  8. Maxternal

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman
    Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    5,210
    Country:
    Well, first off there ARE some SD cards and USB devices that are just not compatible with DM(L) ... (and it's never happened to me, personally, so I don't really know what error message to expect.) With the SD card you can always revert back to the last version of DML that didn't have that compatability issue but you'd lose some of the newer features that were added to it like the screenshot feature, multi-disk game support and compatibility with some games. You'd also possibly have to change some of the settings in your loaders to tell it you have an older version because there's a difference in how the loader tells DM(L) what game to play in newer versions.
    To build it you'd use this ELF file http://www.mediafire.com/download/3qhzzbdm8aisab2/DML_r59_MOD_dmm.elf with this http://filetrip.net/wii-downloads/tools-utilities/download-dios-mios-lite-wad-creator-09-f31915.html to build the WAD file to install.

    For a USB device, on the other hand, there's not much you can do about drive incompatibility. If you're lucky, though, it could be a problem with the partitions (since you did say that your format was correct.) It has to be the first/only partition on the drive (showing up as USB1 on WiiXplorer) and it has to use a MBR partition table (basic disk in windows ... NOT dynamic disk) it has to be a primary partition (not extended or virtual ... also not to be confused with "active") and the drive itself must use 512 byte sectors (this is permanent and can't be changed ... but ANY drive that's 2.5 TB or larger will have this and some smaller drives as well ... this will make the whole drive simply incompatible)

    As far as the loaders, to work with newer versions of DM(L), GX 3.0 is too old and you'll need the latest beta version. CFG v70 is too old and you'll need the latest mod/beta version. WiiFlow 4.2 will work. NeoGamma will NOT work (no newer version available) DM(L) Booter's latest version should work fine. PostLoader's latest version sould work, too. I don't know of any more loaders that even claim to work with DM(L)

    Other than that, not sure what to tell you.
     
  9. Luigi2012SM64DS

    Luigi2012SM64DS G-old member
    Banned

    Joined:
    Aug 27, 2011
    Messages:
    2,060
    Country:
    Canada
    Well, there is no way to use a gc controller on WiiU yet (keyword: yet) so no.
    You should pay attention to the project Nintendon't
     
  10. Smashbro29

    Smashbro29 GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    May 25, 2009
    Messages:
    429
    Country:
    United States
  11. Cawk

    Cawk Member
    Newcomer

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    45
    Country:
    United States
    DMlizard won't let me optimize any games, and I'm not sure why. The file path doesn't show up when I drag and drop the isos into the program, and nothing happens when I type the file path myself too.

    Anyone know what's up?
     
  12. MathUser

    MathUser Member
    Newcomer

    Joined:
    Jan 24, 2012
    Messages:
    25
    Country:
    United States
    Ok, I used this guide and keep getting the message on the dios mios loader screen: "Incorrect config version. Please update your loader". I tried several things, I changed the IOS version a couple times in WAD manager, I downloaded some GXLoader .dols and tried replacing various the one on the root of the SD card. I don't think the issue is the game, cause I successfully converted it using discex0.9 and it shows up on the list of games from the DML booter. Any cluse on how to fix this?

    The wad manager linked here turns off the wiimotes after choosing a IOS, so I can't install any wads. I have mios dios installed but I can't tell if it's normal or lite. I think it's light cause the dml launcher recognizes the sd card.
     
  13. ArrowheadVenom

    Newcomer

    Joined:
    Dec 6, 2013
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    OK, I've got this working using DIOS MIOS, WiiFlow, and DiscEx format games on a 16GB FAT32 flash drive.

    However, the NMM setting is iffy. In Super Mario Sunshine, for example, I can usually save about 3-4 times in one playing, but at about the 5th it asks me to create a profile, as if it suddenly can't find the data it just saved. I check and it's all there, and a reboot gets it to load the last successful save, but I would like to figure out why it seems to have this problem.

    Need for Speed Carbon, on the other hand, completely freezes upon trying to create save data of any kind, so I've only been able to play it without NMM turned on.
     
  14. stephaniie

    stephaniie GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Dec 11, 2013
    Messages:
    629
    Country:
    United States
    @Arrowhe

    But I've 2 question:

    what is this two wad files?

    RVL-mios-v10.wad ?
    RVL-BC-v6.wad ?

    I think rvl-mios-v10 is the original wad on wii for playing gamecube discs
    but what is bc v6 ???

    ive no idea

    edit: so i went searching on this...

    apperently, in http://gbatemp.net/threads/how-to-p...s-from-sd-or-usb-using-dios-mios-lite.318585/

    if you download DML WAD Creator you can create your own wads.. like BC and DML ...


    i had to find some iosmodule.elf file on another location, http://code.google.com/p/dios-mios-lite-source-project/downloads/detail?name=iosmodule.elf - to be able to create RVL-mios-v10.wad and
    DMLr13[MIOS-v10].wad ---
    I understand now that...

    RVL-mios-v10.wad and rvl-bc-v6 is required if you used an older diosmios before on wii ..
    but by god was they had to dig up..

    a. download DML WAD Creator
    b. download http://code.google.com/p/dios-mios-lite-source-project/downloads/detail?name=iosmodule.elf - rename to DML.elf
    c. use create_wad to make BC and DML

    --
     
  15. EvilMakiPR

    EvilMakiPR GBATemp Maniac
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2013
    Messages:
    2,328
    Country:
    Puerto Rico
    Do this works on vWii?
     
  16. grossaffe

    grossaffe GBAtemp Psycho!
    Member

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,011
    Country:
    United States
    No. For vWii, only Devolution and Nintendont will play gamecube games.
     
  17. Maxternal

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman
    Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    5,210
    Country:
    BC is what actually puts the Wii into GameCube mode. The MIOS is just what eventually ends up being loaded and sits there while the GC game is running.
     
  18. stephaniie

    stephaniie GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Dec 11, 2013
    Messages:
    629
    Country:
    United States
    does gamecube mode means, you cant play wii games from usb anyone?
     
  19. Cosmosis

    Cosmosis Newbie
    Newcomer

    Joined:
    May 23, 2012
    Messages:
    2
    Country:
    Canada
    uhm there's nothing to download in the DML package.
    i'm trying to run DML with Neogamma but after loading everything it just freezes my wii as though its turned off. there is a disc inserted
     
  20. Bigfallout3fan

    Newcomer

    Joined:
    Jan 20, 2014
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    Does the gamecube iso have to be copied to the sd before playing? Because on every loader i use this happens and i find myself waiting for hours in order to play a game because of the slow copying speeds of wiiflow. Please Help!!!
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - GameCube, (Lite), games