Tutorial How to play NDS Games in HD Widescreen (16:9, 21:9, 32:9)!

Deleted member 440156

Active Member
Newcomer
Joined
Jan 14, 2018
Messages
39
Trophies
0
XP
272
Country
United States
I typed that, but no text appeared. Did I do it wrong?
upload_2021-5-1_13-54-55.png
 

TSP184

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Oct 26, 2018
Messages
72
Trophies
0
Age
18
XP
616
Country
France
If you open PowerShell as Admin, then type
Code:
cd "C:/folder/where/desmumar/is"
and then proceed to type
Code:
.\DeSmuMAR.exe
it should then provide you with a log of text. If so, what does it state?
Understood, thanks.
 

hoshea

Member
Newcomer
Joined
Mar 17, 2015
Messages
17
Trophies
0
Age
27
Location
Surabaya, Indonesia
XP
212
Country
Indonesia
Quite odd. Perhaps you are needing to install .NET Core 3.1 Runtime: https://dotnet.microsoft.com/download/dotnet/3.1

I'm just curious, so I tried to redownload Desmume through Desmumar,

Code:
There's no "DeSmuME.exe" next to DeSmuMAR, want to automatically download the latest Dev build? (y/n)
yDownloading...
Fetching API Data of AppVeyor: zeromus/desmume
 + Obtained
 + Job ID ihjh5nqrcgm4bv64 discovered
Downloading DeSmuME-VS2019-x64-Release.exe Job Artifact...
 - Failed! A Web Exception occured: The remote server returned an error: (404) Not Found.
Failed to download DeSmuME, closing DeSmuMAR...

I'm guessing there's something wrong with the Desmume's artifact links.. maybe,
Know nothing abut Appveyor-thingy, I'm just guessing though.
 

PRAGMA

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Dec 29, 2015
Messages
2,202
Trophies
1
Location
127.0.0.1
Website
pragma.pw
XP
4,597
Country
Ireland
Just tried that; Same result. My laptop is brand-new, so maybe there's something else I haven't installed?
I'm really not sure then

--------------------- MERGED ---------------------------

I'm just curious, so I tried to redownload Desmume through Desmumar,

Code:
There's no "DeSmuME.exe" next to DeSmuMAR, want to automatically download the latest Dev build? (y/n)
yDownloading...
Fetching API Data of AppVeyor: zeromus/desmume
 + Obtained
 + Job ID ihjh5nqrcgm4bv64 discovered
Downloading DeSmuME-VS2019-x64-Release.exe Job Artifact...
 - Failed! A Web Exception occured: The remote server returned an error: (404) Not Found.
Failed to download DeSmuME, closing DeSmuMAR...

I'm guessing there's something wrong with the Desmume's artifact links.. maybe,
Know nothing abut Appveyor-thingy, I'm just guessing though.
Yes, so, AppVeyor only stores artifacts for each commit for 1 month. https://www.appveyor.com/docs/packaging-artifacts/#artifacts-retention-policy

The last commit was 1 month ago, hence right now, there's no pre-compiled builds available for download so the script fails to find one :(
 

Deleted member 440156

Active Member
Newcomer
Joined
Jan 14, 2018
Messages
39
Trophies
0
XP
272
Country
United States
So, I decided to use the Retroarch version, and I'm trying to figure out which aspect ratio I need to make both screens 16:9. I guessed it was 16:18 (8:9). That wasn't a preset ratio, so I used the custom ratio to set it to 640x720. Is this correct? I just wanted to check, because it does look a bit off, but that might just be the widescreen hack I used.
 
Last edited by Deleted member 440156,

PRAGMA

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Dec 29, 2015
Messages
2,202
Trophies
1
Location
127.0.0.1
Website
pragma.pw
XP
4,597
Country
Ireland
So, I decided to use the Retroarch version, and I'm trying to figure out which aspect ratio I need to make both screens 16:9. I guessed it was 16:18 (8:9). That wasn't a preset ratio, so I used the custom ratio to set it to 640x720. Is this correct? I just wanted to check, because it does look a bit off, but that might just be the widescreen hack I used.
If you're setting an Aspect Ratio (not resolution) then using resolutions as your aspect ratio is just being inefficient. E.g. 1920x1080 is the same as 16x9, innefficient. Anyway, I always recommend people to use the aspect ratio 16:10, regardless what system they are on as it provides much cleaner linear pixel scaling compared to 16:9.
16/9: 1.77777777778* repeating
16/10: 1.6

Not what it does, but, imagine upscaling pixels by a factor 1.77777777778* repeating compared to a clean 1.6

Ozoihbi.png


Here's an example of the inefficient non-linear pixel scaling that can happen in odd cases like this where either the aspect ratio is non-linear, or the window combined with the aspect ratio is non-linear (aka window is slightly too long or not long enough by even 1 pixel, or the aspect ratio used in the cheat is off by even the smallest amount)
 
Last edited by PRAGMA,

asorion

New Member
Newbie
Joined
May 18, 2021
Messages
1
Trophies
0
Age
28
XP
12
Country
Germany
jsut found this thread and tried everythin. my problem is when ever i startDeSmuMAR it jsut isntantly closes on me. its in admin mode and in the right folder
 
Joined
Dec 17, 2020
Messages
7
Trophies
0
XP
41
Country
Argentina
Can anyone post the codes for Pokémon games (Eur) in 16:10 aspect ratio? I want to play them in my Twilight Menu ++ with widescreen mode activated and see how they look! Thanksss
 

UppityPython

New Member
Newbie
Joined
Jan 27, 2021
Messages
2
Trophies
0
Age
23
XP
29
Country
Canada
Is it possible to make Pokémon B/W 16:9 but not have it affect the 2D art? Dialogue boxes, battle scenes, etc…? Just curious!
 

EddieEddie90

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 24, 2016
Messages
224
Trophies
0
Age
28
XP
536
Country
Mexico
Metroid Prime Hunters (PAL)

52111ADC E5991664
02111ADC E3A01090
D2000000 00000000
5211D114 E59A1664
0211D114 E3A01090
D2000000 00000000
92111300 00001555
12111300 00001C72

Can somebody convert it to USA region? Pretty please :(
 

rapha99

New Member
Newbie
Joined
Mar 5, 2022
Messages
1
Trophies
0
Age
22
Location
Florida
XP
6
Country
United States
Dragon Quest IV (J) - in 16:10 so as to prevent non-linear pixel upscaling

5214CF3C 00001555
0214CF3C 0000199A
D2000000 00000000

I also wanted to ask if there was a way to prevent UI elements, text boxes, menu screens, etc. from stretching with a code like this. Thanks!
 
General chit-chat
Help Users
    AncientBoi @ AncientBoi: :ohnoes:Well, I never. [hides my bukaki sites] :):shy::blush: