How To : patch a WAD with REV14 and trucha Bug

Discussion in 'Wii - Hacking' started by technom8t, Sep 17, 2009.

Sep 17, 2009
  1. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom
    Hi all,

    I would like to know know how i could go about patching a WAD file, a WAD just like you would get from a games disc (IOSXX.WAD), i would like to know how to patch it with the Cios38 REV14 and Trucha Bug Restore it as well? what programs i would need etc...

    Hope someone can help?

    Thanks in advance

    Tech
     
  2. nIxx

    Member nIxx GBAtemp Maniac

    Joined:
    Sep 30, 2007
    Messages:
    1,459
    Location:
    Germany
    Country:
    Germany
    You don´t patch it yourself the cIOS Installer does it for you if you don´t have the needed (original) wad the installer can even download it for you
     
  3. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom

    so say i needed to patch say IOSXX.WAD taken from Ghostbusters, with REV14 dip module and restore trucha bug on the WAD, this Cios installer will do all that for me?
     
  4. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    ask da_letter_a and wiipower.
     
  5. nIxx

    Member nIxx GBAtemp Maniac

    Joined:
    Sep 30, 2007
    Messages:
    1,459
    Location:
    Germany
    Country:
    Germany
    Wait so you want to make a own patched IOS like in cioscrap !?
    If that´s the case you need to program it yourself at least to put the DIP module in it (there are more as enough examples for it but i don´t recommend to do this).
    Anyway for what do you even want that ?
     
  6. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom

    Hi yes this is what i want to do, can you point me to examples of it i have so far been unsuccessful in my searches. the reason i want to do it is, for instance when GH5 came out, i couldn't play it until someone patched the IOS56.WAD from the game with Rev14 dip and restored trucha bug, i can do this myself with any new games coming out, gives me a bit more control over my cioscorp :-) and saves me waiting/ relying on others LOL
     
  7. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    da_letter_a would have been the better choice for a PM as he definatively knows how to do what you want.

    I could only look if the dip module is on nand in the IOS249 folder, put it into the .wad manually and apply the trucha patch i use in TBR to the ES module of the IOS. That would be a "little" complicated way to do it and i assume there's a much easier way.
     
  8. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom

    PM sent to da_letter hopefully he can help me i really want to learn how to do this. :-)
     
  9. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom
    Post edit : dont want to release to much info regarding this.
     
  10. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom
    Post edit : dont want to release to much info regarding this.
     
  11. CasperH

    CasperH Newbie

    Why don't you try?
     
  12. techboy

    Member techboy GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,720
    Location:
    Pennsylvania
    Country:
    United States
    Do what CasperH said: Try and find out.

    Worst that happens is that things that use the modified IOS stop working until you install a good IOS.

    You won't brick assuming you're not messing with the system menu IOS (you shouldn't be...). Bootmii boot2 would be a good idea if you can install it.

    Anyway, if you figure it out, can you post instructions? Also would anyone have a list of where each module is located in an IOS? Or is it different per-IOS? The only thing i have noticed is that Free the bug pretty much always patches 00000007.app (which I assume is where sig-checking takes place).
     
  13. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom
    because im shitting it LOL, don't want to brick my wii with a dodgy WAD , if wiipower or da_letter_a says this is the way its done i will try it. just waiting on confirmation guy's :-))

    EDIT : and i just got my GH5DLC to work a day or so ago LMAO
     
  14. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom

    from what i have found anything that need done regarding the REV dip module is done via the 00000001.APP, and as for the free the bug.bat, im not sure if its 00000007.APP, ill take your word for it, but its not important as you know this is automated anyway using the bat file.
     
  15. techboy

    Member techboy GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,720
    Location:
    Pennsylvania
    Country:
    United States
    I can't say 00000007.app is the file that needs the Trucha bug in your case. It might be different depending on the IOS being modified, but #7 seems to be most common (at least when I use FTB).

    If the DIP is #1 and ES (security module) is #7, then what are the other ones?
     
  16. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom
    Post Edit : Don't want to release to much info regarding this.
     
  17. techboy

    Member techboy GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,720
    Location:
    Pennsylvania
    Country:
    United States
    Good luck. Glad to see you seem to have something going with 1.app. Let me know how it goes if you hear from da_letter_a.
     
  18. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom
    Post Edited : Don't want to release to much info regarding this :-)
     
  19. technom8t
    OP

    Member technom8t GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    163
    Location:
    Scotland, UK
    Country:
    United Kingdom
    whooooooooooooooooooooooo i have cracked it!

    EDIT : Thanks to Da_letter_a for his help :-)
     

Share This Page