How To: Install DSision2 on DSTT [YSMenu] *with pics*

Discussion in 'DSTT' started by Feels Good Man, Jan 18, 2009.

  1. Feels Good Man
    OP

    Member Feels Good Man GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Apr 15, 2007
    Messages:
    1,643
    Country:
    Canada
    DSision2 install tutorial

    Many people seem to have problems installing DSision2 on the DS to boot games with it. I finally figured out what to do and wanted to help people who cant boot games with DSision2.

    Needed Files
    DSTT kernel
    Latest YSMenu
    DSision2

    Step 1
    Download the DSTT kernel and the latest YSMenu version and place them in the same folder and unzip them.
    [​IMG]


    Step 2
    Go into the "eng" folder and copy the TTMENU.DAT to the folder where all the YSMenu contents are [akextract.exe, ttextract.exe, YSMenu.ini, (etc.)]. Run the ttextract.exe and it should make two files called ttpatch.dat and ttdldi.dat.
    [​IMG]

    Step 3
    Go to the root of your card and now transfer the following files into it:
    - YSMenu.ini
    - YSMenu.nds
    - ttpatch.dat
    - ttdldi.dat
    [​IMG]

    Step 4

    Go back into the "eng" folder and copy and paste the "TTMenu" folder to the root of your card.
    [​IMG]

    Step 5

    Download the DSision2 file and unzip the contents.
    [​IMG]

    Step 6

    Copy the following to the root of the card:
    - DSision [folder]
    - PICS [folder]
    - DSISION.INI
    - DSision_2.nds
    [​IMG]

    Step 7

    Go back to the folder where you unzipped all the contents of DSision2. Now go into the DSTT_Version folder and transfer the ttmenu.dat to the root of your card
    [​IMG]

    ---


    There! You're finally finished!. Enjoy using DSision2!

    Not sure if I forgot a step so.. yeah >__< Also not really sure if this is the same with the R4 but im guessing it's somewhat similar
     


  2. Problematique

    Banned Problematique Banned

    Joined:
    Dec 30, 2008
    Messages:
    54
    Country:
    New Zealand
    Good work but i've tryed to do this on my supercard running dstt but still gets white screen on rom [​IMG]
     
  3. Hitcher

    Member Hitcher GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 10, 2008
    Messages:
    112
    Country:
    United Kingdom
    It works for me.

    Great guide by the way because the README that comes with DSision2 doesn't tell you how to correctly set up YSMenu.
     
  4. George290506

    Member George290506 GBAtemp Regular

    Joined:
    May 29, 2006
    Messages:
    261
    Location:
    Hellas, Macedonia
    Country:
    Greece
  5. rasputin

    Member rasputin GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 7, 2008
    Messages:
    873
    Country:
    United States
    Is the ttmenu.dat file 'fake safe' ? and does it have to be that version and not a regular ttmenu.dat ?

    What happens with this setup? does DSision2 boot straight up or does it have to launched from the regular dstt menu
     
  6. Feels Good Man
    OP

    Member Feels Good Man GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Apr 15, 2007
    Messages:
    1,643
    Country:
    Canada
    The ttmenu.dat in the DSTT_Version folder SHOULD be fail safe as it's not the original loader that comes with the fake killer code. It has to be the one inside that folder [DSTT_Version folder].

    This set up boots DSision2 once you turn on your DS and lets you boot games from it.
     
  7. rasputin

    Member rasputin GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 7, 2008
    Messages:
    873
    Country:
    United States
    thankyou

    i'm thinking with blis's multi-os loader a nice 3in1 setup can be made for the dstt

    i'll have a tinker when i get hold of a cart to play with
     
  8. chrishull

    Newcomer chrishull Member

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    42
    Country:
    United Kingdom
    Working for me on a 2 gig card tried it on a 8 gig card and it white screens
     
  9. david432111

    Member david432111 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    859
    Location:
    Denmark
    Country:
    Denmark
    If this isn't set to load before the menu, and you launch it from the regular menu it'll turn off the backlight, although there's an update txt in the zip that says this has been fixed. Though this only happens if you have a phat ds.
     
  10. rom666

    Newcomer rom666 Advanced Member

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    56
    Country:
    United States
    This works great on my non SDHC cards. It will not boot roms using 2 different SDHC cards. Can anyone confirm?
     
  11. rasputin

    Member rasputin GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 7, 2008
    Messages:
    873
    Country:
    United States
    does it have a cheat engine ?
     
  12. XxXNEROXxX

    Newcomer XxXNEROXxX Advanced Member

    Joined:
    Dec 24, 2008
    Messages:
    51
    Location:
    Setagaya-ku, Tokyo,Japan
    Country:
    Japan
    Sweet...works with the new YSmenu update...(cause it should)

    call for sticky?
     
  13. rom666

    Newcomer rom666 Advanced Member

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    56
    Country:
    United States
    This is written to the YSMenu.ini file, then YSmenu.nds is loaded. This in effect causes the selected game (in this case Brain Age), to load via YSMenu's AUTO_BOOT feature.

    So in answer to your question, the answer is yes, but with one caveat. You need to enable the cheats first using YSMenu. So you can think of this as a front end to YSMenu.

    This is a very slick solution that I think even bri will enjoy! [​IMG]
     
  14. rasputin

    Member rasputin GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 7, 2008
    Messages:
    873
    Country:
    United States
    Well explained, thx rom666
     
  15. kendashiro

    Newcomer kendashiro Member

    Joined:
    Nov 12, 2008
    Messages:
    25
    Country:
    Singapore
    So installing this won't add more game compatibility?
     
  16. rom666

    Newcomer rom666 Advanced Member

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    56
    Country:
    United States
    No.
     
  17. Slyde1052

    Newcomer Slyde1052 Advanced Member

    Joined:
    May 28, 2008
    Messages:
    79
    Location:
    New Jersey
    Country:
    United States
    Hmmm. I installed the DSision menu as per the directions in this thread, yet upon trying to run a *.nds rom I get a white screen and nothing else.


    My DSTT is real, but is of an older model. Could this be the cause of the problem?

    As well, I wa having a bit of a problem trying to create Boxart files, not naming them to link to the games, but they appear as broken or corrupted images when I would move over the NDS file linked to it.


    EDIT: I am using an SDHC card. This must be the problem!
     
  18. rom666

    Newcomer rom666 Advanced Member

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    56
    Country:
    United States
    I haven't had time to do much testing, but I was unable to get it to work using SDHC cards.
     
  19. david432111

    Member david432111 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    859
    Location:
    Denmark
    Country:
    Denmark
    Theres a thread for all these questions over in the nds hardware section.
     
  20. CannonFoddr

    Member CannonFoddr Regular GBATemp Lurker

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Messages:
    4,106
    Location:
    Sitting by computer
    Country:
    United Kingdom
    small point to make - the latest build doesn't have a 'DSTT_version' folder - the ttmenu.dat is still there though
     

Share This Page