How to get WiiWare working on Wii Firmware 3.1 and up

Discussion in 'Wii - Hacking' started by Tichinde925, Oct 4, 2008.

  1. Tichinde925
    OP

    Member Tichinde925 Marth Ditto Money Match?

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    1,096
    Location:
    Warwick, Rhode Island
    Country:
    United States
    This will stop the resetting back to the Main System Menu when launching WiiWare.

    For NTSC-North America users, on step 3 and step 4:

    3. When asked to patch the .dol file, press 0. After it finishes, press any key.

    Press 1 instead.

    4. For the next option (Video Mode Changer), press A then enter. If converting to PAL, choose option 1, if not, choose 2, then press enter. Press any key to continue.

    Press 2 as you want it to stay NTSC.

    For the most part everything else can be followed word for word.

    ---

    For PAL users, just make sure to select PAL when following along. When converting, you want it to be converted NTSC to PAL, which will be option 1 at step 4.

    It doesnt matter what region you get the wad from. Just make sure to convert it to PAL even if it is already is a PAL wad.

    ---

    The following is a direct quote.

    All thanks goes directly to Eeyoregurl27.

    ---
     
  2. bojzi

    Newcomer bojzi Member

    Joined:
    Mar 14, 2004
    Messages:
    44
    Location:
    Zagreb
    Country:
    Croatia
    Wow! Thank you very much!

    Just to confirm that this works with 3.1E and Dr.Mario PAL. ^^

    I never upgraded beyond 3.1E because of the outdated WiiFree modchip in my Wii and really am happy to be able to install WiiWare. [​IMG]
     
  3. hencthurk

    Newcomer hencthurk Member

    Joined:
    Oct 4, 2008
    Messages:
    43
    Country:
    United Kingdom
    I'm confused :S I just bought my wii the day before yesterday, I assumed (I'm hoping correctly) that Wiiware ect. worked on all firmwares, I have PAL newest firmware (don;t know what that is) my Zelda hasn't arrived yet...

    Does Wiiware work just by installing wad via HBC??

    Thanks in advance

    [​IMG]
     
  4. jfitie

    Banned jfitie Banned

    Joined:
    Sep 28, 2008
    Messages:
    87
    Country:
    Netherlands
    Works with Bomberman [​IMG]
     
  5. bojzi

    Newcomer bojzi Member

    Joined:
    Mar 14, 2004
    Messages:
    44
    Location:
    Zagreb
    Country:
    Croatia
    Yep, that's the way I'm installing it. [​IMG]

    To update:
    Potpourri NTSC, Bomberman PAL, My Aquarium PAL, Pop PAL and Helix NTSC all works great.
    Family Table Tennis NTSC can't switch to 480p but works (480i) although pressing the Home button locks my Wii up and I have to power it down by plugging it out.

    All this on 3.1E@480p.
     
  6. JimmyBobAlex

    Member JimmyBobAlex GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 5, 2002
    Messages:
    162
    Country:
    United States
    I'm going to quote myself from the WiiWare Releases thread and ask if anyone tried doing just this? If you have a same region wad as your console, then I had a feeling the other steps were unnecessary. My guess was that it was working because you were changing the IOS Flag using the IOS35-plus.bat. Bomberman worked on all flag settings except 36 for me using the custom.bat.

     
  7. Tichinde925
    OP

    Member Tichinde925 Marth Ditto Money Match?

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    1,096
    Location:
    Warwick, Rhode Island
    Country:
    United States
    Well not everyone uses wads from their own region.

    If your 100% sure that taking a wad that is in the same region as the Wii, and dragging the unpacked folder to the IOS35-Plus.bat. works, then Ill put a note of it on the first post.
     
  8. jalaneme

    Member jalaneme Female Gamer

    Joined:
    Nov 27, 2006
    Messages:
    6,247
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    a bit too late for me, i wanted something like this when dr mario was released but instead i was forced to update to 3.2E so i could play it.
     
  9. JimmyBobAlex

    Member JimmyBobAlex GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 5, 2002
    Messages:
    162
    Country:
    United States
    This thread is about getting newer games to work on older firmware so I was just totally ignoring the issue of PAL to NTSC and vice versa, the steps on how to do that have been covered a few times already. If freethewads doesn't work on a NTSC to PAL game then the video mode changer has to be tried, that's a given. What I'm talking about is that what's making the games work on older firmware is setting the IOS Flag, be it using the custom or ios-33/35plus method. I'm saying you might be able to shorten the process by just doing that one step, that why I wondered if it worked for other people. I'm not 100% sure, I was asking for feedback.
     
  10. jinxvorheeze

    Member jinxvorheeze GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    May 13, 2008
    Messages:
    572
    Country:
    United States
    Great job on the fix. It's nice to see people working for things like this. As programs like starfall only work on specific system menu's, this will help when wiiware is released that requires 3.3 to play.
     
  11. Spuddelkopf

    Newcomer Spuddelkopf Newbie

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    1
    Country:
    Germany
    Hi Guys
    I've tested these programs
    they work fine but they never recognize the video mode
    and thats the reason why i couldnt patch megaman9
    Anyone got an idea how could i fix that problem
    I've done everything like in the tutorial above and I have the common-key but it won't work
     
  12. ashesburn

    Member ashesburn GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 6, 2008
    Messages:
    208
    Location:
    London
    Country:
    United Kingdom
    Thanks alot for the guide.

    Works perfectly for Megaman 9 with 3.2U.

    However do I need to do the same for DLC WADs?
     
  13. LxTrix

    Member LxTrix GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Feb 3, 2009
    Messages:
    613
    Country:
    United States
    wwpacker 1.6 is really hard to find (yes even with google)
     
  14. 2yugimoto

    Member 2yugimoto GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    417
    Location:
    Philidelphia
    Country:
    United States
    thanks soo much dude!
     
  15. djda

    Member djda GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    240
    Country:
    Barbados
    Hello Just thought i should update this guide kinda needs it i guess most of this is self explanatory and all credit goes to original author as stated above.

    *NOTE* The below applies for english and NTSC some settings will change for other regions.

    Tools needed:
    Warning: Spoilers inside!

    Before you begin:
    Warning: Spoilers inside!

    How to crack:
    Warning: Spoilers inside!
     

Share This Page