How to get gbaemu4ds up & running on your nds THE CORRECT WAY

Discussion in 'NDS - Tutorials' started by raystriker, Jun 28, 2013.

  1. raystriker
    OP

    Member raystriker Alpha PC Builder

    Joined:
    Dec 28, 2011
    Messages:
    1,256
    Location:
    Bloomington
    Country:
    India
    //Forgive the irritating format, I was immature when I wrote this
    How to get gbaemu4ds set-up & running on your nds THE CORRECT WAY
    ~Introduction~
    Gbaemu4ds was developed by ichichfly in 2010(or was it 2011?) as a project for the homebrew bounty contest. Though he was doubted at first, but he managed to get this going…
    Thanks to his efforts , this emu has come a long way from managing to play select homebrew at 1-2 fps to now running Pokemon Fire red at full speed with sound(and maybe cheats).
    However, seeing the popularity and its ability to run a decent number of games, more and more people continue to try the emu, but only a few manage to run it the correct way. I have been following this thread for a LONG time and have observed that almost halve the no. of posts I’ve seen were àHow-do-i-set-it-up? So now as my first (useful) contribution to this community, I’ve decided to write this guide/ tutorial that you’re reading. Let’s get this started.
    Note: For this tutorial I’m using the version Apha 2 Fix 4
    ~Requirements~
    Nintendo DS/3DS {you’re kidding right?}
    A homebrew capable flashcart
    Basic knowledge of scrolling though buttons
    #1 SET-UP
    1.I suppose you have already downloaded gbaemu4ds, so the zip that you downloaded must be like this-
    [​IMG]
    2.Now extract the contents in to you µsd, delete the file ’patch.pat’
    Note: No one could get patch.pat to work(I think)
    3. . In case you are using an acekard, keep the folder ‘_rpg’, else you can delete it.
    Copy your games and proceed to the next stage.
    #2 LOADING/RUNNING THE EMU
    1.Go through the menu of your cart and run “hbmenu.nds”(you can rename it), the screen that would appear (in case the emu loads successfully) would be like this-
    [​IMG]
    2.Navigate to your gba file and press A, this screen that you’ll encounter should be like this-
    [​IMG]
    3.Press A again and again and again…..and again till you reach this screen-
    [​IMG]
    Note: I’ll come back to the other screens later.
    This screen that you see above is one of the most important screens you’ll ever see in this emu;
    This screen is where you can choose various loaders, that will determine how you game will load (like with sound, w/o sound, scaling etc.) The loader that is recommended for most commercial games is
    advirqsound for sound
    advirq for no sound( has better compatibility with games)
    ---
    Choose a loader and press A and the game should load.
    SAVING and loading Save files
    For saving your progress in a game, after you’ve saved in game, you need to press the Y button, this is important for SAVING your SAVE file (Really!!!)
    LOADING YOUR SAV FILES
    Follow the same process as (2) but instead of selecting your game, select your sav file and press A
    And then choose the option ‘savefile’ when prompted in ~Use as-~. Then repeat (2).
    Now the other screens
    (May not be in order)
    1. LCD SWAP
    [​IMG]
    LcdswapàDecides whether the game screen should be in the top or bottom screen (Do as instructed)
    2.Save type chooser
    [​IMG]
    The sav file chooser, depending on the type of your sav file choose the related save file type. This helps in compatibility and optimal performance.
    3.Frame skip chooser
    [​IMG]
    This is the frame skip chooser (I don't really have to explain this do I?)
    4. Auto V-sync
    [​IMG]
    Since a certain revision, ichfly introduced a new feature, AutoVsycline; this feature supposedly detects the optimal vsyncline value for this emu.
     
    Last edited by raystriker, Nov 6, 2016
    elBenyo, marc00077, zfreeman and 6 others like this.


  2. raystriker
    OP

    Member raystriker Alpha PC Builder

    Joined:
    Dec 28, 2011
    Messages:
    1,256
    Location:
    Bloomington
    Country:
    India
  3. SLiV3R

    Member SLiV3R 3DS Friend Code: 0473-9069-2206

    Joined:
    Jan 9, 2006
    Messages:
    2,144
    Country:
    Sweden
    Cool. I Will try this one out :)
     
  4. RadishKing321

    Newcomer RadishKing321 Newbie

    Joined:
    Apr 5, 2014
    Messages:
    3
    Location:
    Lakeville, Minnesota
    Country:
    United States
    I get an error. It says fatinitDefault failed!
     
  5. ipwndeveloper

    Member ipwndeveloper GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 3, 2013
    Messages:
    276
    Location:
    San Fransisco, CA
    Country:
    United States
    Whats the cart, Games 'n' Music, ?
    Does it have DLDI patching, else you will have to use a manual DLDI patch.
     
  6. xxsoulhunterx

    Newcomer xxsoulhunterx Newbie

    Joined:
    Jun 28, 2014
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    how can i save ? i pressed Y after in game save it doesn't work
     
  7. raystriker
    OP

    Member raystriker Alpha PC Builder

    Joined:
    Dec 28, 2011
    Messages:
    1,256
    Location:
    Bloomington
    Country:
    India
    Which game? Also, just for assurance, I used to press [Y] many times (like 4-5 times), Always worked for my Pokemon Ruby.
     
  8. RyanWW

    Newcomer RyanWW Advanced Member

    Joined:
    May 13, 2014
    Messages:
    57
    Country:
    United Kingdom
    Guru Meditation error is what i'm getting
     
  9. raystriker
    OP

    Member raystriker Alpha PC Builder

    Joined:
    Dec 28, 2011
    Messages:
    1,256
    Location:
    Bloomington
    Country:
    India
    Most probably a corrupt file or wrong directory.
     
  10. RecyxleStudios

    Newcomer RecyxleStudios Newbie

    Joined:
    Jul 28, 2014
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    When I Try To Load Driver 2 Advance Or Pokemon Ruby All I Get Is Guru Meditation Error ( On My 3ds Version Ver. 8.0.0-18U... And I'm Trying To Load Up .GBA Files Using The hbmenu.nds)
     
  11. Yami_Fabio

    Newcomer Yami_Fabio Newbie

    Joined:
    Aug 16, 2014
    Messages:
    1
    Country:
    Brazil
    Man, I need your help.

    I did the recomendations, but when I start the games, no options emule the game with sound (even advirgsound)!

    I changed the format of the games, from .gba to .mb and I did all the stuff. My R4 is also a Wood (newest version), and I'm trying to play:

    Medabots AX: Metabee Version alpha1 fix1 advirq Works.
    Medabots AX: Rokusho Version alpha1 fix1 advirq Works.
    Medabots: Metabee Version alpha1 fix1 advirq Works.
    Medabots: Rokusho Version alpha1 fix1 advirq
    Works.
     
    ipwndeveloper likes this.
  12. steve9

    Newcomer steve9 Newbie

    Joined:
    Dec 1, 2014
    Messages:
    3
    Country:
    Portugal
    how load a pokemon save?
     
  13. raystriker
    OP

    Member raystriker Alpha PC Builder

    Joined:
    Dec 28, 2011
    Messages:
    1,256
    Location:
    Bloomington
    Country:
    India
    Which pokemon game?
     
  14. ImVanilla

    Newcomer ImVanilla Newbie

    Joined:
    Mar 20, 2015
    Messages:
    6
    Country:
    United Kingdom
    I'm having the problem with Pokemon Fire red!
     
  15. raystriker
    OP

    Member raystriker Alpha PC Builder

    Joined:
    Dec 28, 2011
    Messages:
    1,256
    Location:
    Bloomington
    Country:
    India
    It would help if you give us a little more details to go on... :)
     
  16. Ryota Sakurai

    Newcomer Ryota Sakurai Newbie

    Joined:
    Jul 14, 2015
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    I have problems with Pokémon Fire Red as well. I use advirqsound and SaveTypeFlash128kb. Everything else I press A. I save by pressing Y and also saving in-game. The problem is, whenever I encounter a wild Pokémon in tall grass, the screen glitches up doesn't allow me to continue! What do I do?
     
  17. raystriker
    OP

    Member raystriker Alpha PC Builder

    Joined:
    Dec 28, 2011
    Messages:
    1,256
    Location:
    Bloomington
    Country:
    India
    To be really honest, I'm kinda outdated on this topic, are you using the Firered version recommended in the compatibility list?
     
  18. foootrest

    Newcomer foootrest Newbie

    Joined:
    Apr 1, 2016
    Messages:
    5
    Country:
    United States
    Are you still active here? Lol

    Anyway, I recently made a Gameboy Macro, so I'm playing without a top screen.
    I'm using an R4i Gold with a 3-in-1 in my slot 2.
    Every time I try to do a manual boot, even when I choose a .mb or .bin file, I just get a white screen.
    Any idea what I could be doing wrong?
     
  19. nxwing

    Member nxwing GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Jul 22, 2013
    Messages:
    1,945
    Country:
    Philippines
    If you're using an Ezflash 3-in-1, you can load GBA games without the need of an additional emulator
     
  20. foootrest

    Newcomer foootrest Newbie

    Joined:
    Apr 1, 2016
    Messages:
    5
    Country:
    United States
    Yeah lol, I figured that out. But now I'm not sure if I'm loading them right because every time I try to save it never reloads that save when I open the rom again. Not sure what I'm doing wrong. It's making *.gba.sav files when I play a game but won't load them.
     

Share This Page