How to convert my R4 saves to No$GBA OR DeSmuME?

Discussion in 'NDS - Emulation and Homebrew' started by guedesbrawl, Feb 21, 2013.

  1. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    My DS' touch screen was in a precarious situation, so i couldn't finish some games. but then it hit me:If i can emulate wii games in pc with little problems, DS games shouldn't be hard!

    They worked nicely. But i couldn't get my save to work. i searched for a while, but everything didn't work. I eventually finished the games on my newly-bought 3DS, my DS soon broke down almost completely. But i stopped using the R4 for a while thanks to Kid Icarus, and when i returned, nintendo already had blocked it. boo...

    Well, so emulating is my only option again.

    I don't remember everything i've tried, but here's a few things:

    Using a certain site to convert sav to ...sgm, was it? well, i did that and used the ''import memory'' option on DesmuME, didn't work.

    just rewriting the termination...My saves don't end with .sav, they just have the same name as the rom. it didn't work.

    some packs from the webz. i couldn't get any of them to recognize the newly converted save...besides one that somehow was completely fresh.

    and that's all i remember. i spent 3 days trying to make it work before i gave up that time, now i'm begging yo to help me.

    if it's of any relevance, i'm using Castlevania order of Ecclesia to Test.Are there different methods for different games?i can list mother games if that's the case.

    Thanks!
     


  2. Fishaman P

    Member Fishaman P Speedrunner

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    3,174
    Location:
    Wisconsin
    Country:
    United States
    For No$GBA, you have to use Shuny's online save converter.
    For DeSmuME, you can select Import Battery IIRC. If not, load up the save on DeSmuME Wii (if you can), and it'll automatically convert the save to DeSmuME's format.
     
  3. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    i tried using shunny's converter, but ''data loading failed'' (this happens in the game, not the emulator).
    i tried all the 3 .sav option ---> No$GBA sav option.

    i put it in the BATTERY folder
     
  4. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    And i am still needing help....
     
  5. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    You are trying to import the in-game save files (like using each individual game's save option) and not some real-time save, right?
     
  6. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    i really don't know what do you mean by real time saves. i am trying to use my sav. files from my r4 to work on either DS emulator, preferably No$GBA,
    you know the file that appears when you first play a game in the r4? that's the little fella i'm trying to get to work in my PC.
     
  7. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    Right-click the save file and go to it's properties, then take a screenshot for us.
     
  8. prectorian

    Newcomer prectorian Chef Kirby

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Messages:
    65
    Country:
    If it's a save file from your R4, then use an "offline save file convertor" (program can be found in filetrip). Choose source: R4, target: DeSmuMe - 512Kb. Put the converted save file in BATTERY folder. Then make sure both rom and save file are using exact same name.

    PS: Make sure to keep a back up copy of your original save file for safety.
     
  9. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    prectorian, gonna try that later.
    is there a way to make it work in NO$GBA, though? the lack of full screen play is unsettling...

    Rydian, my OS is in portuguese,, so it's very likely that a screenshot wont help. what exaclty do you need to know?
     
  10. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    Well the filename and the size, date properties and such.
     
  11. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    let's try this...hopefully i can translate everything

    name:Castlevania - Order of Ecclesia.NDS
    SAV file (.sav)
    size: 8,00 KB (8.192 bytes)

    this is all the relevant info i found, but perhaps you need something else?
     
  12. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    Order Of Ecclesia saves files should be 512KB in size, not 8KB. That file you have is not the proper save to begin with.

    How exactly are you getting the saves?
     
  13. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    grabbing the file that worked in my r4?

    there are two sav. files for every game in my folder. i brought castlevania to a separate folder and tested both files separately and the one i posted was the one that had my save.
    but, okay. i'll try to convert the other one...but i have school projects, and this will have to hait a few hours. thanks for the fast reply, though... 0_0
     
  14. bradzx

    Member bradzx x-Darkie-x

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    1,936
    Location:
    Ponyville
    Country:
    United States
  15. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    OK! i found the file. it's 512 KB.

    that online converter didn't work. i set the
    source to R4 and target to No$GBA.

    it still gives the same in-game error.

    That offline converter, well. i didn't find a No$GBA option, i dunno what to put as the target format, but source should be r4 right?
     
  16. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    Try it as-is with no conversion.
     
  17. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    guess what was the first thing i tried?
     
  18. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    what formats should i use in my conversions?
     
  19. guedesbrawl
    OP

    Member guedesbrawl GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 6, 2010
    Messages:
    185
    Country:
    Brazil
    Please! Someone! Nothing's Working!
     
  20. Rydian

    Member Rydian Resident Furvert™

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    Screenwshot the folder you found the file in.
     

Share This Page