How are the new Slot 1 flashcards for GBA games?

Discussion in 'GBA - Hardware, Devices and Utilities' started by topplehat, Dec 28, 2006.

Dec 28, 2006
  1. topplehat
    OP

    Newcomer topplehat Newbie

    Joined:
    Jan 20, 2006
    Messages:
    4
    Country:
    Are the Supercard DS and whatnot able to play GBA games still?
     
  2. adgloride

    Member adgloride Its A Wii Wario

    Joined:
    Apr 2, 2003
    Messages:
    2,261
    Country:
    United Kingdom
    Its slot 1, so it will probably never be able to play GBA games.
     
  3. -EX-

    Banned -EX- Racer

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Messages:
    534
    Location:
    Tokyo
    Country:
    Japan
    SLOT-1 CARTS WILL NEVER BE ABLE TO PLAY GBA GAMES. IT'S HARDWARE RESTRICTION.

    STOP ASKING THIS, USE THE DAMNED SEARCH.
     
  4. mastermaw

    Newcomer mastermaw Member

    Joined:
    Jan 11, 2006
    Messages:
    30
    Country:
    United Kingdom
    I'm not sure why people are convinced slot1 devices will never play GBA games, as this is surely just the reverse of the current trend. I can't imagine it would be much more than a line of code in flashme - but that shows what i know about DS development. What a thicko indeed.

    Maw.
     
  5. -EX-

    Banned -EX- Racer

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Messages:
    534
    Location:
    Tokyo
    Country:
    Japan
    SLOT 1 IS INCAPABLE OF SPEED NEEDED FOR GBA GAMES. ALSO, NO RAM.
     
  6. Hypnotoad

    Member Hypnotoad GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 6, 2006
    Messages:
    312
    Location:
    Space.
    Country:
    United States
    I love these threads.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  7. Veho

    Global Moderator Veho The man who cried "Ni".

    Joined:
    Apr 4, 2006
    Messages:
    8,449
    Location:
    Zagreb
    Country:
    Croatia
    Used the search. All the previous threads were inconclusive [​IMG]

    The general agreement was that it might, in theory, be possible, but the GBA flashcards are so cheap, no developer or flashcard maker is willing to go through all the trouble.

    A Slot2 card for GBA, Slot1/Slot2+Passcard for NDS (duh), Slot1+Slot2 cards for the Opera browser.

    Yes, it's more expensive than just the one Slot1 card. But if you want access to the 2600 GBA ROMs, pay up. Why should card manufacturers give you a magical card that plays all and supports all for $25, when they can sell you $100 worth of cards to do the same thing?

    Moneyz makes the world go "bling".

    Ka-ching!
     
  8. Monkey01

    Member Monkey01 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 27, 2006
    Messages:
    586
    Location:
    The Netherlands
    Country:
    Netherlands
    No, it's the agreement of people who don't know enough of it, they just think because it was possible to run NDS games from Slot2 cartridges, this'll automatically mean, the opposite will be possible too...
    If you hear people talking about it who do know enough about it, they'll tell you it will not work because of those speeds limit and because the GBA cartridges come with their own RAM and such...

    So if a Slot1 cartridge wants to be able to run GBA games, it would also require a Slot2 cart, which I believe DSLink+GBALink already does... But on the other hand, so does Nothing+EZ4 for example...
     
  9. Smuff

    Member Smuff Fossilized Gamer

    Joined:
    Jul 29, 2006
    Messages:
    1,024
    Location:
    By the sea
    Country:
    United Kingdom
    What I really want to know is when oh when will we see a slot1 solution that runs Dreamcast roms ?? [​IMG]
     
  10. Veho

    Global Moderator Veho The man who cried "Ni".

    Joined:
    Apr 4, 2006
    Messages:
    8,449
    Location:
    Zagreb
    Country:
    Croatia
    (A perfectly good GBA flashcard [​IMG] )
     
  11. Pochi

    Newcomer Pochi Advanced Member

    Joined:
    Oct 31, 2005
    Messages:
    87
    Location:
    Nyo land
    Country:
    France
    And I, want a slot-1 card that could download VC games directly and freely from wiiconnect24 and recognize space movements and run the wii iso...
     
  12. Veho

    Global Moderator Veho The man who cried "Ni".

    Joined:
    Apr 4, 2006
    Messages:
    8,449
    Location:
    Zagreb
    Country:
    Croatia
    [​IMG]

    And PS3 emulation would be nice too [​IMG]
     
  13. cenotaph

    Member cenotaph GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 24, 2006
    Messages:
    341
    Country:
    United States
    You'd basically have to rewrite each game you'd want to run in this fashion in order to be able to load it little at a time to RAM. I can't imagine someone spending time at accomplishing this, considering how much work it would most likely take to get it to run at decent speeds. Larger games would probably be unfeasible as well due to the limited amount of RAM present in the DS.

    Bottom line: it's not going to happen. It's theoretically possible with lots of (game-specific) work behind it, but no one's that desperate to play GBA games off slot-1 devices. Get a slot-2 card if you're interested in GBA.

    And some mandatory trolling:

    I WANTZ N64 EMOOLATION FOR ZE DEE ESS!!!! FOLL SPEED JA!
     
  14. Veho

    Global Moderator Veho The man who cried "Ni".

    Joined:
    Apr 4, 2006
    Messages:
    8,449
    Location:
    Zagreb
    Country:
    Croatia
    [​IMG]

    Ei vont ze XboX on mei DS! Halo! Ei vont it nau!
     

Share This Page