HELP! my wii won't play my legit discs PLEASE HELP!

Discussion in 'Wii - Hacking' started by kbf, Nov 5, 2012.

Nov 5, 2012
  1. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    So earlier today I wanted to backup my own games, because I own a lot of rare GCN games and don't want them scratched, so I tried neogamma and nothing would work, so I gave up and went into MIOS patcher, and clicked yes, then it asked me "r5,r6" ect, I was like "yeah...better not mess with this." and exited out.


    Now my wii will sometimes play gamecube games and sometimes not, what the HELL did I do wrong? I don't think I edited the MIOS/CIOS PLEASE HELP ME! If so by some chance, how do I install fresh MIOS/CIOS? Iv'e tried other games, and even my gamecube and they work fine :(
     


  2. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    ok, it looks like I found some info
    "Dios Mios overwrites the mios needed by the wii to play retail Gamecube discs.

    Either update dios Mios to 2.2 which supports retail as well or reinstall mios v10 (I think) and you will no longer be able to play backups.

    Dios Mios - install latest 2.2 wad
    Put any disc (wii is OK) into the wii
    Use a Gamecube memory card in slot A (improves compatibility)
    Put the gamecube games into the correct format using DiscEx
    Add the folder to the hard drive (HDD: games / your game folder here)

    Use a loader that can start dios mios v2.2 (gx 1198 - cfg latest beta etc)"
    Where can I get a fresh mios?...
     
  3. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    Ok, one more update.



    I put a different MIOS in(version 10 r36...clean i think?)


    sometimes shows the discs, but when starting just get a disc read error, I deleted the "fake signed" MIOS from any title deleter as well....
     
  4. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    If it matters my wii is 4.2 so maybe I need a lower MIOS?
     
  5. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    so have you tried Dios Mios 2.4?

    also why not update the Wii to 4.3 using ModMii, will apply the latest files
    also updating the other mods you have
     
  6. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada

    Iv'e tried dios mios 2.4 sometimes it will load the gamecube discs...


    sometimes it won't. And when it does, it gives me an error straight away, but a couple hours ago I managed to play my retail copy of TP for like half an hour, then it errored out.



    I will try modmii and go to 4.3 I will report back. I really need help. jeez. All I wanted to do was backup my own games. I don't want them to be destryoed, but I honestly don't care anymore. I will use my retail discs if I have too...


    Will report back.
     
  7. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    I'm having difficulty again. I just want modmii to give me 4.3 and I am sooooo confused....
     
  8. Qtis

    Member Qtis Grey Knight Inquisitor

    Joined:
    Feb 28, 2010
    Messages:
    3,762
    Location:
    The Forge
    Country:
    Antarctica
    ModMii should be the most simplistic way of doing the update to 4.3. Just follow the steps and make the whole package as "update from an existing, modded console". You should get everything back to square one in terms of a basic use with a modded console.

    After that, try the steps the others have mentioned.

    ps. ModMii is quite easy to use. I modded my Wii before having any experience in the Wii modding procedures. Works like a charm!
     
  9. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    I also notice I have a lot of faked signed IOS's? I honestly just want my gamecube compatiblity working :( In any title deleter I see "MIOS:gamecube compatibility layer" It's also v10...


    Is that maybe the issue? does it have to be v8 or something? please help...
     
  10. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    Updated to 4.3 using modmii....gamecube games still not working....
    Used a clean v10 MIOS....still not working...and wii games work fine. so it's NOT my drive :(


    One final option guys, how do I put my wii back to FACTORY settings? so all the IOS's, EVERYTHING is real? maybe I can remod my wii and try again...
     
  11. fatherjack

    Member fatherjack GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 3, 2007
    Messages:
    308
    Location:
    Still Here
    Country:
    United Kingdom
    just before you 'clean the slate' completely........
    use NUS Downloader to grab a clean MIOS v10 and BC v6 and install with wad manager.
    make sure discs are physically in good condition and try again
    good luck
    :)
     
  12. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    How exactually do I get a clean MIOS and BCv6 with NUS downloader? :/


    Nevermind figured it out, sorry. Will report back


    Ok, have the files. but they are random numbers ect, where do I move them too exactually on the wii? kinda wish these were WADS as it be a little easier, sorry about my stupidity...
     
  13. fatherjack

    Member fatherjack GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 3, 2007
    Messages:
    308
    Location:
    Still Here
    Country:
    United Kingdom
    kbf,
    you should tick the 'Pack WAD' box and check within the folder(s) created for the WAD file :)
    I've uploaded them for you at the link below:
    http://www.sendspace.com/file/b6uzze
     
  14. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    Thank you so much. I THINK I have it fixed now...gonna keep this thread watched until tommorow, thank you.
     
  15. fatherjack

    Member fatherjack GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 3, 2007
    Messages:
    308
    Location:
    Still Here
    Country:
    United Kingdom
    no problem - glad you're sorted out :D
     
  16. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    glad you got it resolved

    enjoy your gaming
     
  17. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    Hi, another update, bad news...
    I should note first off, anytitle deleter says "patching IOS in memory...applied 1 patches"
    Is that bad? i think I may have saved an old MIOS inside the database...
    Anyway,I should mentions 90% of my IOS's are faked signed. If that means anything.
    I installed the WADS father jack gave me, checked any title deleter to make sure they were not fakesigned just incase. And it's STILL NOT WORKING!
    SOMETIMES it will work, but not all the time! I just don't get what went wrong!?!!?
    Should I make a video showing? please help...




    Ok, I just tried to insert 5 different games, they all seemed to initiate on the disc channel. Haven't tried playing any of them yet. The last one I played was twilight princess(like 2 days ago) and it gave me the disc read error(after about 20 minutes of play). Please. If ANYBODY knows what the heck is going on help me :(
     
  18. kylster

    Member kylster mich weich töten

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,384
    Location:
    Fr33D0M R1N6
    Country:
    United States
    A few questions here. Who is father jack & what files did he give to you? Did you also install these files after your updated with ModMii?

    You know you can use sysCheck & take the output file that app will create, drag it over your ModMii shortcut and it will tell you anything outdated on your softmod as well as download the necessary updates for you. I was briefly reading some of the above replies which state update to sm4.3 what exactly is the purpose of that? Games, homebrew, even devolution (from my understanding) run off an IOS which is completely different then the sm IOS. If it's just for the sake of updating then I semi-understand (still a waste of time for post 2008 wii's) but I'm a fan of a custom system menu where the sm & it's required IOS title version is set to 65535 this way no disc or wifi updates brick my Wii & I'm always on 4.1 (I have a post 2008 wii).

    I have not set up DM but as a concerned temper I just wanted to add my 2 cents.
     
  19. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    He was a guy who posted in this thread.
    I just played another game, and it worked fine. Does it maybe have a problem with first party titles? I will get syscheck and see if there is anything outdated.
    I remember using neogamma a couple days ago, playing around with settings to try to get gamecube backups to work. With no luck I just said forget it. But I doubt that be it, because neogamma puts the settings to default everytime you load it up.
     
  20. kbf
    OP

    Member kbf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    508
    Country:
    Canada
    I have the systemcheck info, what file exactually do I drag to it?


    Nevermind figured it out, Needed to drag the text file.
     

Share This Page