Hardmod downgrade issue: Plailect's AUTOFIRM or my mistake

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by mvmiranda, Sep 22, 2016.

  1. mvmiranda
    OP

    mvmiranda GBAtemp Maniac

    Member
    1,212
    419
    Oct 29, 2013
    Brazil
    Brazil, Sao Paulo
    SOLVED... sort of...
    A second pass resolved the issue... Thx @cravas for the tip!
    But PlaySysUpdater fails all the time...
    If I pass a third time, blue screen, forth time, ir works boots but fails on PlaySysUpdater.
    So every even time I pass autofirm it blue screens, and every odd times it boots but fails in PlaySysUpdater.
    ----------------------------------------------

    Hello all,

    Some of you know me for some time. I'm one of the Brazilian hardmodders most of you suggest to ppl seeking out for services around here.

    The last two weeks I was out and I could not test 11.1 hardmod downgrade so I'm doing it this week.
    Today a 11.1 N3DS XL came in and I proceeded to downgrade it.
    - Got two copies of the NAND (they match).
    - Downloaded latest Plailect's autofirm and the 11.1 to 10.4 N3DS firms.
    - Started autofirm.bat and make sure I pick 11.1 NEW 3DS/XL.

    But after the process ended and I flashed the new nand.bin, when I turn on the console all I get is a blue screen with the last line all 0 (which means a bad NAND, as far as I know).

    The console is indeed 11.1 (I personally updated it online for testing purposes).

    I'm wondering if someone else ever faced this before?

    PS: A couple of additional information:
    1) When the fake SD is plugged in just the bottom screen turn on with blue screen
    2) The board is a "Chinese replacement"
    3) eShop works (completely unrelated but I decided to mention)

    Any thoughts are welcome!

    EDIT: When I reflash one of the NAND backups the console works again. This proves the NAND backup I have is OK!

    EDIT 2: I'm tagging @Plailect just in case he decides to shed some light! :)
     
    Last edited by mvmiranda, Sep 22, 2016
  2. swabbo

    swabbo Wot u doin readin dis m8?

    Member
    531
    185
    Mar 9, 2011
    East Yorkshire/ A Bin
    Chinese replacement mobo? I'd focus on that myself, but I have no hard modding experience
     
    mvmiranda likes this.
  3. mvmiranda
    OP

    mvmiranda GBAtemp Maniac

    Member
    1,212
    419
    Oct 29, 2013
    Brazil
    Brazil, Sao Paulo
    I have used many before... basically when some customer messes up the only way of fixing this with a somewhat cheap way is to buy a chinese motherboard replacement. Never had any issues though...
     
    swabbo likes this.
  4. Alex658

    Alex658 GBAtemp Maniac

    Member
    1,150
    340
    Jun 4, 2010
    Venezuela
    Venezuela
    That chinese mobo... Does it use usa/eur files? There's a proper twn-chn system version which is a different region all together. Maybe they're not compatible with the autofirm?
     
    mvmiranda likes this.
  5. mvmiranda
    OP

    mvmiranda GBAtemp Maniac

    Member
    1,212
    419
    Oct 29, 2013
    Brazil
    Brazil, Sao Paulo
    It's a USA mobo. The version reads 11.1.0-34U.

    Tested eShop and it works, which means the region was not somehow changed...

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    I tried the recovery menu, just in case it was something wrong in this 11.1 FW and it says the console is already updated, meaning the firmware is healthy...
    I don't have any other ideas...
     
  6. cravas

    cravas GBAtemp Advanced Fan

    Member
    864
    229
    Jul 30, 2016
    Oeiras
    NATIVE_FIRMs are region indiferent. It doesn't matter which region you have, it will work.

    At OP. I think I remember seeing someone using the autofirm 2x on the NAND and flashing it after that.(Sorry, can remember who or where).
    Or maybe removing the mod and booting it after.
    Maybe you can try to dump more than two NANDs (3 or 4) and confirm it's all good.

    Other than that, I'm fresh out of ideas.

    Other than this
     
    mvmiranda likes this.
  7. mvmiranda
    OP

    mvmiranda GBAtemp Maniac

    Member
    1,212
    419
    Oct 29, 2013
    Brazil
    Brazil, Sao Paulo
    I think I was that "someone" (or one of those "someone" hahaha).
    I always dump 2 times and compare them. If they match I proceed... they did match indeed.

    I'll try passing autofirm two times...

    EDIT:
    @cravas, guess what?!! A second pass solved it... Go figure it....
    Thx for the tip, bruh!
     
    Last edited by mvmiranda, Sep 22, 2016
    cravas likes this.
  8. mvmiranda
    OP

    mvmiranda GBAtemp Maniac

    Member
    1,212
    419
    Oct 29, 2013
    Brazil
    Brazil, Sao Paulo
    @cravas, PlaySysUpdater always fails, so I guess there's something really fishy going on wither with this board or autofirm... :(

    Any other clues?
     
  9. cravas

    cravas GBAtemp Advanced Fan

    Member
    864
    229
    Jul 30, 2016
    Oeiras
    mvmiranda likes this.