Getting Started with R4 + EZFlash 3-in-1

Discussion in 'R4 DS' started by milkmandan, Sep 21, 2007.

Sep 21, 2007
  1. milkmandan
    OP

    Newcomer milkmandan Member

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    22
    Country:
    United States
    So, my little bundle just arrived today.
    I installed the latest kernel to my R4 v1.11 and i popped in the EZFlash 3-in-1 expansion pack

    Now what to do?

    Do i need to create a folder called games? or save?

    Concerning the EZFlash 3-in-1 what do i need to do with that?
    I know i need to get rudolph's little tool, but before that where do put his file on my card?

    This is all brand new to me, and it be cool if someone could explain to me what i need to do next [​IMG]

    pointing me in the direction to get the roms would be nice as well [​IMG]
     
  2. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    You can put Rudolph's Tool anywhere on the card.

    Create a folder in the root called GBA and another folder in this folder called SAVE. Put the GBA files into /GBA, and saves can be automatically made in /SAVE

    NDS roms can go anywhere
     
  3. milkmandan
    OP

    Newcomer milkmandan Member

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    22
    Country:
    United States
    minor question about the r4. how does it handle saves again?
    Is there just ONE save file for the entire R4? or does it split .sav files for each individual game?
     
  4. wrathek

    Member wrathek GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    115
    Country:
    United States
    it creates a sav the first time you load up a rom. i guess it could get confusing, bc alot of games have 3 save slots, but this is included in the sav.
     
  5. milkmandan
    OP

    Newcomer milkmandan Member

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    22
    Country:
    United States
    2nd question...about themes.

    i noticed i have 12 theme folders. 1 for each month?
    do they cycle the theme each month?

    What do i do if i dont want it cycle? and have it stay on one theme?
     
  6. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    Delete all the theme folders and just put the skin in the _system_ (or whatever it was)
     
  7. milkmandan
    OP

    Newcomer milkmandan Member

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    22
    Country:
    United States
    so there is no way to stop the auto cycle?
     
  8. Kellicros

    Member Kellicros GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 8, 2006
    Messages:
    409
    Country:
    There is no auto cycle, you press select to cycle through the 12 themes manually.
     
  9. notnarb

    Member notnarb Not narbing it up

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    1,086
    Country:

    fix't
     
  10. milkmandan
    OP

    Newcomer milkmandan Member

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    22
    Country:
    United States
    Now how do i use the R4 DS to play videos and such?
    ( i got music to work through booting up Moonshell )

    Any particular format and encoding they need to be in?
    What resolution?

    any programs to help with this?
     
  11. Kellicros

    Member Kellicros GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 8, 2006
    Messages:
    409
    Country:
    Moonshell video needs to be encoded into a particular format called DPG, I use BatchDPG myself, search around.
     
  12. DarkAura

    Member DarkAura Offline

    Joined:
    Aug 20, 2007
    Messages:
    2,388
    Location:
    Over there.
    Country:
    Canada
    Moonshell isn't the best music player out there. People say that when they adjust the volume the music bumps. So get DSOrganize or LMP. I use DPGTools for converting vids.
     
  13. milkmandan
    OP

    Newcomer milkmandan Member

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    22
    Country:
    United States
    what is moonshell used for anyways?

    I click on the multimedia button, and it always boots up moonshell. loads it fine..
    but following I get this message as well..before going to the directory

    ----------
    An error was detected while trying to access the disc or a file.

    Did the setup end normally?

    Is the /moonshell folder moved or deleted.

    Have you enabled the resume function with a media that is not supported?

    Do you have enough free space on your media?

    Please re-format the media and try again.

    Please try with a different media from a different manufacture.

    ----------------------
    - What setup end normally?
    I just coped the entire R4 1.11 folder to the root O_O Did i do something wrong?
    - the moonshell folder isn't moved!
    - What resume function?
    - I have enough free space! Its a brand new Kingston Japan 2GB microSD card, only put 3 games and 5 mp3s on it.
    - Reformat? How using this tool? -> http://gbatemp.net/index.php?download=389

    Is anyone else getting this message as well?
    --------
    Also, i didn't do any fancy reformatting with my R4, should i reformat my card for better compatibility? The R4 came today, i just popped it in the reader and started copying stuff over.
     
  14. rhyguy

    Member rhyguy GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jul 21, 2007
    Messages:
    1,377
    Location:
    Melbourne
    Country:
    Australia
    its just a trouble shooting screen

    when moonshell boots up it always does that, unless you have a bootscreen installed for it
     
  15. milkmandan
    OP

    Newcomer milkmandan Member

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    22
    Country:
    United States
    thanks rhyguy~
    how about this whole formatting ordeal?
    must one format?

    and I keep hearing bad things about ROMtrimmers. they cause problems with the game and what not. but just 4 games have taken up 400MB of space. Thats quite a bit.

    Anyone else experience problems with ROMtrimmers?
    or
    is the best way still to use a full dump?
     
  16. mikagami

    Member mikagami GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 9, 2007
    Messages:
    293
    Country:
    United States
    Rom trimmers are fine. Use safe trim (in trimmers such as SkinnyROM) and you'll be good. This only trims the "fluff" data that is put in retail carts so that it will fill the cart up.
     

Share This Page