Gba rom on Acekard 2i with EZ-FLASH 3 in 1

Discussion in 'Acekard' started by seamoon, Jul 2, 2011.

Jul 2, 2011
  1. seamoon
    OP

    Newcomer seamoon Member

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    21
    Country:
    Turkey
    I'm planning to buy Acekard 2i and EZ-FLASH 3 in 1 for DS Lite. My question is if I put gba roms into Acekard' micro sd card, can I play them via Acekard's interface.

    If yes another question; how long will it take to start a gba game & is there a lots of interaction needed for it?
     
  2. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,741
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    Yes, but you need to go into the setting and set the file list type to all so you can see the roms.
    I am not sure how long it takes the load up the roms though since I lack EZ-FLASH 3 in 1.
     
  3. zhuzhuchina

    Member zhuzhuchina GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 17, 2008
    Messages:
    537
    Location:
    Shanghai
    Country:
    China
    isn't better buy directly a dstwo ? have gba support
     
  4. Masked Ranger

    Member Masked Ranger GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    502
    Country:
    Antarctica
    Some clarification: AKAIO will display .gba automatically when you have a 3in1 inserted. No need to change AKAIO settings.

    Initialization of the 3in1 depends mainly on the size of the game, so it could be 60 seconds or more or less.
     
  5. seamoon
    OP

    Newcomer seamoon Member

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    21
    Country:
    Turkey
    Is this for uncompressed roms or will they start faster?
     
  6. Masked Ranger

    Member Masked Ranger GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    502
    Country:
    Antarctica
    To my knowledge, no flashcart runs compressed files.
     
  7. loco365

    Member loco365 GBAtemp Guru

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    5,459
    I don't think you can really compress a rom, then use it. I'm having an EZ 3-in-1 sent to me as we speak, but this is really nice for me to know as well. :)
     
  8. seamoon
    OP

    Newcomer seamoon Member

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    21
    Country:
    Turkey
    Does it make difference (about length of time) whether start a gba rom from 3in1 or Acekard 2 with a good micro sd card?
     
  9. Buleste

    Member Buleste Old Fart

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    852
    Country:
    United Kingdom
    I'm fairly sure that the SCDS2 can run GBA files in zip form and possibly the iSMM and iPlayer as well (the GBA emulator on all these was coded by the same person).
     
  10. Masked Ranger

    Member Masked Ranger GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    502
    Country:
    Antarctica
    It depends on what you are wanting to do. The 3in1 is the bottleneck on most every scenario. If you start up the AceKard and want to play a GBA game, AKAIO copies the .gba file to the 3in1. The transfer time depends on how big the .gba file is, not how fast the sd is. Think if you were running a Formula-1 race and the start/finish line is where you pay a toll/tax. It doesn't matter how fast the car is, it matters how fast the worker is.

    When you are done playing and restart your DS, AKAIO will then move the save back to the sd card.

    If you want to make your 3in1 into a "retail" cart, then you have to use GBA ExpLoader. Again, depending on what size the .gba file, the process may take a while or might be rather quick.

    Check out the links in my signature that I stole (with permission) from how_do_I_do_that for more 3in1 info.

    Here are some additional/duplicate links:
    http://wiki.gbatemp.net/wiki/AKAIO#3in1_FAS1_Slot-2_Support
    http://wiki.gbatemp.net/wiki/3_in_1_Expans..._for_EZ-Flash_V
     
  11. seamoon
    OP

    Newcomer seamoon Member

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    21
    Country:
    Turkey
    Can I ask what do you mean by the "retail" I checked the dictionary but couldn't get it.
     
  12. OmegaVesko

    Member OmegaVesko GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 28, 2011
    Messages:
    257
    Country:
    Yugoslavia
    A retail cart is a legit one, like bought in a store etc.
     
  13. seamoon
    OP

    Newcomer seamoon Member

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    21
    Country:
    Turkey
    Thank you very much all the valuable informations. [​IMG]
     
  14. Hakoda

    Member Hakoda GBAtemp Addict

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    2,133
    Location:
    San Jose, CA
    Country:
    United States
    1) No ROM can ever be a retail cart for it is what it is, a Read-Only Memory copy of the game.

    2) If you mean, to have the GBA ROM show up in the DS OS Menu, then you don't need GBAExploader for that either. That's called "flashing to the NOR" which AKAIO supports natively.

    Read my answer to a couple of question pertaining to the 3in1 here.
     
  15. Masked Ranger

    Member Masked Ranger GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    502
    Country:
    Antarctica
    Which is why I didn't say retail, but "retail" (with quotes). [​IMG]
     
  16. dobbelsteen1990

    Newcomer dobbelsteen1990 Member

    Joined:
    Mar 9, 2011
    Messages:
    23
    Location:
    The Netherlands
    Country:
    Netherlands
    I just bought a EZ-FLASH 3 in 1 and i have to say it workt easy ! It is realy idiot proof. The only thing i had to do is change the auto save backup to on! Realy works great !!! ( i have AKIO 1.8.7 btw )
     

Share This Page