Hacking GBA on slot 1!?!?!?

golden

What a Digital Dummy!!!
OP
Member
Joined
Dec 1, 2007
Messages
1,453
Trophies
0
Website
Visit site
XP
209
Country
United States
Ok, this might sound insane and people might laugh at me for even asking if this is possible but someone asked this on another forum and he got this reply:

Question: Can I play GBA Roms with only slot 1?

Answer from guy:



QUOTE said:
only way to do it is by tricking the r4.
to do so, you need the following:
linux for DS
gba emulator that runs in linux
gba games

run your DS linux
copy your linux gba emulator into your ds linux
run the gba emulator in ds linux
choose gba game and play...

not suggested due to slow down in gba emulation as the emulator is not only emulating linux but a gba inside of linux all running from the slot 1.

but hey if you can get it to work... then kudoos

I doubt this is true but just in case I need to find out. >.>
 

jtroye32

Well-Known Member
Member
Joined
Nov 8, 2006
Messages
420
Trophies
0
Age
39
Location
Michigan
XP
305
Country
United States
this is emulating gba games on your ds using ds linux and a gba emulator. it's not tricking your ds or anything. it's like running an emulator on your computer - same concept.
 

Destructobot

Crave the Hammer
Member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
5,002
Trophies
0
Age
46
Location
Portland, OR
Website
Visit site
XP
321
Country
United States
That plan for "tricking the R4" is the dumbest thing I've heard all day. Even if such a thing were possible, it would be unplayably slow.

The real answer: It is fundamentally impossible to play GBA games from a slot 1 cart. The DS is not powerful enough to emulate the GBA at a good speed, GBA games can not be converted to play in DS mode, and slot 1 cannot be accessed in GBA mode.
 

golden

What a Digital Dummy!!!
OP
Member
Joined
Dec 1, 2007
Messages
1,453
Trophies
0
Website
Visit site
XP
209
Country
United States
That's what I thought. Thanks destroctobot. Nothing wrong with making sure. I just thought I post to be 110% right instead of just 100%. lol
rofl2.gif
 

Lumstar

Princess
Member
Joined
Mar 6, 2006
Messages
4,111
Trophies
1
Location
Darling
Website
eonhack.blogspot.com
XP
1,896
Country
United States
Right. You need the source code for a game to port it. Which is not that difficult in professional terms. Several DS games are obviously based on or remade from a GBA one. Advance Wars Dual Strike and the Phoenix Wright trilogy come to mind.
 

Destructobot

Crave the Hammer
Member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
5,002
Trophies
0
Age
46
Location
Portland, OR
Website
Visit site
XP
321
Country
United States
It's not technically impossible, it's just impossible with the current Linux implementation on the DS hardware. If you were to overcome that limitation, then you could enjoy your 0.1 FPS GBA games.

You would still need to recompile the emulator at the very least. You would probably also need to reprogram all of the I/O routines.
 

golden

What a Digital Dummy!!!
OP
Member
Joined
Dec 1, 2007
Messages
1,453
Trophies
0
Website
Visit site
XP
209
Country
United States
It's not technically impossible, it's just impossible with the current Linux implementation on the DS hardware. If you were to overcome that limitation, then you could enjoy your 0.1 FPS GBA games.

You would still need to recompile the emulator at the very least. You would probably also need to reprogram all of the I/O routines.
YES! .1 FPS here I COME!!!!!
laugh.gif
 

golden

What a Digital Dummy!!!
OP
Member
Joined
Dec 1, 2007
Messages
1,453
Trophies
0
Website
Visit site
XP
209
Country
United States
Ooh, I know! If there were a PC emulator for the DS, you could run VBA on it!


You mean Windows...? Right?
biggrin.gif


Slot-1 Flashcarts will never play GBA games.. There isn't any RAM in them, while there is RAM in Slot-2 Flashcarts/GBA Carts.

~Nero
What qualifies as RAM? NOR or NAND memory? Because the slot 2 flash carts have RAM but slot 1 loaded with NAND memory don't. RAM is something completely different no?
 

DanTheManMS

aka Ricochet Otter
Member
Joined
Jun 2, 2007
Messages
4,453
Trophies
1
Age
34
Location
Georgia
XP
752
Country
United States
Even if you could recompile it, the DS would crash the instant you tried to launch it. DSLinux has very little free RAM to work with when launched from a slot-1 device, somewhere around the order of 500 kb or so. Running Retawq, a text-only lightweight web browser, is enough to crash it sometimes. There's no way a GBA emulator would run in DSLinux without having additional RAM in slot-2, at which point you may as well just run the games from that RAM in the first place.

There are other technical details preventing this from happening as well, though I'm not quite as knowledgeable about the way DSLinux works as I perhaps should be.
 

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
  • Veho @ Veho:
    Did they shut down the pipeline?
  • Veho @ Veho:
    And it's no longer working?
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    75% built and it got shut down
  • Veho @ Veho:
    Was it ever operational?
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Costing a ton of jobs, environmental disaster, loss of a ton of money
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    They still ship the oil, just in trucks instead of a pipe
  • Veho @ Veho:
    Okay so the pipeline (extension) was never operational, never worked, and shipping that oil was never cheaper because of it.
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    They do this stock investment thing Veho called futures trading
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    It's complex but yeah in spite of it not being operational (yet) they had planned on it being so
  • Veho @ Veho:
    They do this thing called "counting their chickens before they hatch".
  • Veho @ Veho:
    It's the same as when publishers claim piracy is costing them billions in "projected" earnings.
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Well knowing where you are going is usually a good thing
  • Veho @ Veho:
    Looking before jumping is also a good thing.
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    If you follow the money the truth is usually there
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    A strong hunch of mine is that a cheap oil pipe from Alaska would have hurt the middle East and lowered prices. If I was a big investor in oil, I would probably not want that at all.
  • Veho @ Veho:
    Yeah and the truth is oil companies reported record profits yet there's no room to reduce oil prices at the pump because, um, economy.
    +1
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Well Biden said he was going after the big oil companies 🥰
  • Veho @ Veho:
    Looks like he failed.
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    His record seems to imply otherwise, but politicians say the opposite of what they really mean
  • Veho @ Veho:
    Like most politicians, he
    has so many corporate hands up his ass it's a wonder he could move at all.
    +1
  • Veho @ Veho:
    I'm sorry, that's not bribery, that's "lobbying".
    +1
  • Veho @ Veho:
    Or when a foreign country does it, it's "investing" in your "equity firm".
    +1
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I remember a comedian saying that politicians should have to wear jackets like NASCAR with all the sponsors on them
    Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo: I remember a comedian saying that politicians should have to wear jackets like NASCAR with all...