GBA in Full Screen?

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by dpolishsensation, Aug 15, 2006.

Aug 15, 2006

GBA in Full Screen? by dpolishsensation at 5:32 AM (1,149 Views / 0 Likes) 5 replies

  1. dpolishsensation
    OP

    Newcomer dpolishsensation Member

    Joined:
    Aug 7, 2006
    Messages:
    14
    Country:
    United States
    Is there any way to make a GBA advance game on DS play in full screen (instead of having that damn black border around the game). It seems like a shame to not be able to use the whole screen. I was also wondering the same thing about nes and other emulators. Do they run full screen or are they also in that black bordered box mode? [​IMG]
     
  2. Heinrisch

    Member Heinrisch GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 27, 2006
    Messages:
    294
    Country:
    Sweden
    The ratio of the screen thoese games where made for is different. It prob. won't look good streched, thats why they did not even give that option. *guessing*
     
  3. science

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    There is a program that lets you change the black border to a colour or an image of your choice out there, too lazy to look for it. Its on the front page of scdev.org though
     
  4. Falkentyne

    Member Falkentyne GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 11, 2006
    Messages:
    193
    Country:
    United States
    The DS is NOT a CRT screen. Therefore, playing any game that's not in its native resolution (the GBA has a certain pixel width x height size) will cause pretty horrible distortion. This is the same as trying to use a non native resolution on a LCD computer monitor. Try 1024x768 on a LCD to see what I'm talking about (you have to use 800x600, 1280x1024, 1600x1200, as far as I know, although I wouldn't touch a LCD computer monitor yet).

    And the G6 is NOT an emulator! It uses the real hardware of the DS, but with fast memory to take the place of cart memory.

    I suspect with a screen the size of a GBA, using a non native aspect ratio would look far worse than doing similar on a computer monitor.

    And as the others said, the GBA had a smaller screen than the DS.

    However...I thought the GBA had a more 'square' scren.... Is the DS in GBA mode already "stretched?"
    If that's so, then using full screen could make things worse....
     
  5. wohoo

    Member wohoo GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    490
    Location:
    Uppsala
    Country:
    Sweden
    LCD sucks, yeah, but that resolution thing.. i don't think it's any problems with that AT ALL... i got a TFT (Samsung 730BF, 4ms etc) and i can have high/low/middle resolutions without any limits (except for the max resolution)
     
  6. leoedin

    Member leoedin GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 23, 2005
    Messages:
    139
    Location:
    Edinburgh, Scotland
    Country:
    United Kingdom
    in GBA mode, the code only has access to GBA hardware. It thinks it only has a GBA resolution screen, a 33mhz processer and no X and Y buttons. I guess it might be possible to run GBA in NDS mode and wrap stuff round the screen/put stuff on the bottom screen, but that might be very hard.

    As for emulation - use a DS based emulator such as NesDS instead of pocketNES.
     

Share This Page