Games that won't play on my gba with EZ-Flash IV

Discussion in 'GBA - Flashing Hardware and Software' started by Bree500, Sep 8, 2012.

Sep 8, 2012
  1. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States
    I can't play any of these games on my gba with ez-flash IV.

    I can't play any of the super mario advance 2, 3, 4, lady sia, TMNT 1 and 2, Street fighter 2, scorpion king, super robot taisen 1 and 2, ninja five 0.

    Anyone here can play any of these games with their ez-flash iv?
     


  2. FAST6191

    Reporter FAST6191 Techromancer

    pip
    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    21,705
    Country:
    United Kingdom
    The mario games often do not save unless you put a 8.3 name for the game and the save (up to 8 characters for the name and three for the extension vs the 60 odd for the name you usually have)
    I believe I played Lady Sia although I am not confident.
    Turtles- I do recall doing something. Edit- found it http://gbatemp.net/topic/286505-ez-flash-iv-firmware-update-question/

    SF2.... you want to play it. Never tried anything with it though.
    Scorpion king- can't recall doing anything with it.
    Super robot- worked fine whenever I did anything.
    Ninja cop/ninja five o- worked fine again.

    The usual advice is try 8.3 naming for the games, patch instead with GBATA - http://www.no-intro.org/tools.htm (remember to make a save for it as well- usually just copy, paste and rename another works) or

    Also not using a microSD to miniSD adapter are you? They are often terrible and cause crashes and issues like this.

    If I have some time later I will try the ones I am not sure about/have nothing on but no promises.
     
  3. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States
    If i play a gba game and i want to play another gba, i usually turn on and turn off the gba sp system. Is there another way to go to main menu without having to restart gba sp?

    with the 8.3 naming. So if the game is called super mario advanced 2. What name do i save it as? I understood the 8 part.

    So i can name it advanced Since its 8 characters

    And what name do i use as extention? I don't get the 3 part extention
     
  4. FAST6191

    Reporter FAST6191 Techromancer

    pip
    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    21,705
    Country:
    United Kingdom
    You can try the soft reset options which should be available on the left hand side of the program- http://gbatemp.net/topic/332141-ez-flash-iv/ (covered later in that thread) but frankly I just flick the switch if I am on GBA hardware (or original DS for that matter). Either way you will probably be waiting for it to save and will probably still see the logo.
     
  5. pyromaniac123

    Member pyromaniac123 ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็(ಠ益ಠส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็

    Joined:
    Sep 24, 2011
    Messages:
    2,000
    Country:
    United Kingdom
    For the super mario games, you can't have long filenames. For example, super mario advance 2 would have to be sma2.gba etc. I'm not sure about the other games but it might apply to them too.
     
  6. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States
    What operating system do you use to run gba games? For my NES games, i use ez4client which has pocketNESMenu.gba and it runs everything perfect, i can go to the main menu and it has a lof of features.

    With my gba games, I don't have a menu or any features. i don't have an operating system that runs the gba games. All my games are in a File. Is there a program that i can use that is similar to pocketnesmenu.gba that i use for my gba games?
     
  7. emmanu888

    Member emmanu888 6 years and still going strong

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    1,220
    Location:
    Victoriaville,Québec
    Country:
    Canada
    btw some games won't work on the ez-flash 4 unless you flash an auto-reset firmware on the cartridge which after a game is loaded the gba will reset and launch the game it may take a few seconds more before playing but you will be sure that every games will work
     
  8. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States

    Where do i download auto-reset firmware?
     
  9. emmanu888

    Member emmanu888 6 years and still going strong

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    1,220
    Location:
    Victoriaville,Québec
    Country:
    Canada
    you could have done a search on filetrip http://filetrip.net/gba-downloads/clients-loaders-firmwares/download-ez-flash-iv-1720-reset-mother-3-skin-10-f24994.html it has a mother 3 theme but otherwise resets the gba when a game is loaded
     
  10. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States


    thanks. Will this download solve the save issues with some of the gba games as well? Some games won't save for whatever reason.
     
  11. emmanu888

    Member emmanu888 6 years and still going strong

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    1,220
    Location:
    Victoriaville,Québec
    Country:
    Canada
    save issues means the game is not save patched correctly in that case you need to patch the game again
     
  12. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States
    i renamed all the games that didn't work and they still don't work. Maybe its the games that are bad or i need to add patches to make them work. So far i haven't added any patches yet, i am going to right now.

    I was told before by kid ice that if the game doesn't work, try getting the game from another source to see if it works, i did that before and it worked. But the games that are not working right now, i have got them from two different places and they still dont work.
     
  13. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States

    I tried to download mother 3. Where do i put put this file inside the gba sp? Do i need to use a zip drive to unzip it, or do i just download it straight into the gba sp?

    I downloaded the mother 3 file. It see it in my gba sp, but the problem is it won't start. I see
    24992-ezfla_up.bin in my gba, but i then click it and I see progression number goig up to 102 percent and then i message i get the message below

    Waiting Save File/Saver/24994 ezfla-up

    after that its practically frozen.
     
  14. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States
    where is kid ice at?
     
  15. emmanu888

    Member emmanu888 6 years and still going strong

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    1,220
    Location:
    Victoriaville,Québec
    Country:
    Canada
    hold r while starting it up it should initiate the update
     
  16. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States

    Stiil does not work
     
  17. emmanu888

    Member emmanu888 6 years and still going strong

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    1,220
    Location:
    Victoriaville,Québec
    Country:
    Canada
    rename the file to ezfla_up.bin and then hold r it should update
     
  18. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States

    Still not working
     
  19. emmanu888

    Member emmanu888 6 years and still going strong

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    1,220
    Location:
    Victoriaville,Québec
    Country:
    Canada
    put the file at the root of the card
     
  20. Bree500
    OP

    Member Bree500 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    159
    Country:
    United States
    what is root again? someone explained it to me last year but I
    forgot.
     

Share This Page