Gamecube Game Help!! " :(

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by Customhobo, Feb 7, 2010.

Feb 7, 2010

Gamecube Game Help!! " :( by Customhobo at 8:11 AM (2,419 Views / 0 Likes) 27 replies

  1. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    Hey guys.

    I've been having issues loading a specific gamecube game, and I have done tons of searching on google to no end.

    This site seems to have a lot of knowledgeable and helpful users, so I thought I would ask here.

    I am trying to play Eternal Darkness, yet I keep getting an error when I start the game.

    It loads fine, but when the Poe quote appears on the screen (about 4 seconds in or so) the game freezes and says

    "An error has occurred. Please turn the power off and check the Nintendo Gamecube instruction manual." or something like that.

    Wiigator is also saying:

    "Failed to read dvd 263
    Error 0x53100 ready"

    Not sure what that means, because the game still loads.

    I am using DVD-Rs (good quality)
    I always burn at x1 speed, and have tried multiple burns/different disk brands
    I have tried NTSC version of the game and the PAL version, both get the error in the same spot

    I am running a 4.2E softmod with all the old IOSs intact (All my other GC backups and Wii backups work)
    I am using wiigators gcbackuploader (0.2) as well as neogamma r7 (rev 14)
    I have also updated to cMIOS v10 that was released recently (Although I tried to run the game with the older/official version of this and got the same error)

    Any help/advice would be awesome!

    Thanks in advance
     


  2. Hatsu

    Banned Hatsu Someone's been killing, eh?

    Joined:
    Oct 19, 2009
    Messages:
    2,143
    Location:
    __________________ Warn: 50%
    Country:
    Australia
    Well you've tried every single thing I was gonna say!
     
  3. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    Haha I know, I have tried to do everything I can possibly think of [​IMG]

    Thank you for the reply though.
     
  4. blitzer320

    Member blitzer320 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    370
    Location:
    NYC
    Country:
    United States
  5. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    Well, according to the "Gamecube Backup Launcher Compatibility List" both versions of the game work.

    I also used to have a wiikey installed, and that played the game (backup) just fine, however the 4.2 update broke that.
     
  6. blitzer320

    Member blitzer320 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    370
    Location:
    NYC
    Country:
    United States
    is it the same copy that your using that used to work because it could be a bad dump
     
  7. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    Ya, i have tried the copy that worked as well as a different NTSC dump and a differnt PAL dump. All are giving the same error in the same spot.
     
  8. DKAngel

    Member DKAngel GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    659
    Location:
    Perth,Australia
    Country:
    Australia
    try not burning at 1x as burning that slow could actually be bad, try a burn at 16x or even 8x slowwer doesnt allways mean better
     
  9. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    Will do, I'll try that right now.
     
  10. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    Tried x8 and x16.. no dice [​IMG]
     
  11. blitzer320

    Member blitzer320 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    370
    Location:
    NYC
    Country:
    United States
    yeah i was gonna tell you even though you tell the pc to burn at 1x its gonna go to a default faster speed that the disc can accept
    what brand disc did you try (longshot but.... out of suggestions)
     
  12. cobleman

    Member cobleman GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 23, 2009
    Messages:
    1,449
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    Are you pushing "start" to load ?
     
  13. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    I'm not quite sure what you mean..

    I have tried loading the game through gcbackuploader in the HBC as well as loading though neogamma's loader.

    I have tried holding every button (B, A, start) with every method, as well as mashing every button to try and skip past the error.
     
  14. blitzer320

    Member blitzer320 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    370
    Location:
    NYC
    Country:
    United States
    once it gets to that error theres nothing else but reset i would say try an older version of the custom mios e.g. v3 from waninkoko
     
  15. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    I just did some more digging on google and found this:

    I'm getting an error on wiigator that says "error 0x53100"

    Apparently:

    "The read error 0x53100 means disc is not a backup. You put in an original Wii game instead of a GC backup. You will also get the "error occured" screen."

    However.. this is not the case.. heh. But it does seem to be semi correct because I am getting the "error occurred" screen.
     
  16. blitzer320

    Member blitzer320 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    370
    Location:
    NYC
    Country:
    United States
    do you still have your modchip installed that might be causing issues if you can take it out
     
  17. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    That is what I was thinking, however, I just soft modded two of my friend's wii's last night, and all 3 wii's are getting the error. I am willing to take out the mod chip to fix mine, however I would like to solve this problem for them aswell (both of them do not have a mod chip installed)
     
  18. blitzer320

    Member blitzer320 GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    370
    Location:
    NYC
    Country:
    United States
    if its not the modchip only thing i could say is try a different iso send me the link to the iso so i can see if i can run it on my wii if you still have it
     
  19. cobleman

    Member cobleman GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 23, 2009
    Messages:
    1,449
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    Load the game iso in Wiiscrubber 1.3 see if it shows (it has to be 1.3 or below to load GC) I have tried a few different combos to try and get the error the only way i know how to get an error is with cioscorp menu ios or rev 15 or 16 ios249
     
  20. Customhobo
    OP

    Newcomer Customhobo Member

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Canada
    Is that a HBC app or something I would run in windows? (Sorry, the message was a tad vague)

    Also, blitzer320, I sent you a private message with the link.
     

Share This Page