ROM Hack Fixing Phantasy Star 0 on M3DS Real/iTouch/Sakura

CharAznable

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Nov 15, 2006
Messages
230
Trophies
0
Website
Visit site
XP
110
Country
United States
Okay, so as we know by now, the US release of Phantasy Star 0 isn't working on any of the M3 branded card (with the possible exception of M3i Zero). There seems to be a hex AP check that strangely only affects M3 users. So I figured it'd be a good idea to start a thread where we could work towards fixing this little problem, so M3 users could get to enjoying the game with the rest of you.
biggrin.gif


Anyway, what we know right now is that the game whitescreens after the first conversation after the opening movie. Then if you turn off the game and reload it, it whitescreens immediately. This seems like an old-school AP check, not anything complicated like say, M&L Bowser's Inside Story. So it shouldn't take too much work to fix. The only hard part is going to be finding the proper bytes that need changed.

Anyway, I personally can't really help. I know little about this kind of stuff. I just figured I'd make this thread so those who do know about it can have a place to discuss a fix.
 

FakeHero

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 12, 2008
Messages
109
Trophies
1
XP
129
Country
United States
Strangely enough, the when i used my jap PSZ save file, im able to play wifi!
but so far, everytime i pick story mode, it just goes white screen. :/
 

Shinryuji

Well-Known Member
Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
293
Trophies
0
Location
The heavens.
Website
Visit site
XP
46
Country
Good idea, before there are huge floods of people asking for a fix of it.
Anyone got a way to hex edit it, or even a patch that could be modified to work with this? That said, the white screen might only be the first of many problems. Ahh well, fix them as they come, eh?
 

EvilMag

Member
Newcomer
Joined
Nov 11, 2009
Messages
19
Trophies
0
XP
67
Country
United States
Where is everyone downloading PSZero? For some reason I can't copy the rom to my SD card because I get the error saying "File is corrupted"
 

jackryan

Active Member
Newcomer
Joined
Apr 22, 2007
Messages
28
Trophies
0
XP
83
Country
United States
Doesn't work with M3i zero, although since it's just an M3 DS Real for DSi, I wasn't surprised.

Edit - Tried it with both Touchpad and Sakura. Neither gets any further than the white screens.
 

Kamora

Member
Newcomer
Joined
Mar 20, 2009
Messages
16
Trophies
0
Location
uk
XP
47
Country
(J) fix is:
020C5690 E3A00000
020C5694 E12FFF1E
020C59F0 E3A00000
020C59F4 E12FFF1E

infinity said the problem began at
020C57D4 for the (U) rom

gogo?
 

CharAznable

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Nov 15, 2006
Messages
230
Trophies
0
Website
Visit site
XP
110
Country
United States
Kamora said:
(J) fix is:
020C5690 E3A00000
020C5694 E12FFF1E
020C59F0 E3A00000
020C59F4 E12FFF1E

infinity said the problem began at
020C57D4 for the (U) rom

gogo?

Good thinking, Kamora. It seems the hex addresses for the AP check in the US ROM are very similar to the ones in the JPN ROM. I wonder if it's the same exact check, just moved to a different address in the memory. If so it shouldn't be hard to crack the AP by simply using the JPN fix as a base and deducing the new location of the AP check.
 

EvilMag

Member
Newcomer
Joined
Nov 11, 2009
Messages
19
Trophies
0
XP
67
Country
United States
idk if its just me or the rom but for some reason, I can't copy the Rom to my SD card that goes to my R4.

I tried that code on emulator and it still crashes.
frown.gif
 

Kamora

Member
Newcomer
Joined
Mar 20, 2009
Messages
16
Trophies
0
Location
uk
XP
47
Country
SeraphisCain said:
Kamora said:
(J) fix is:
020C5690 E3A00000
020C5694 E12FFF1E
020C59F0 E3A00000
020C59F4 E12FFF1E

infinity said the problem began at
020C57D4 for the (U) rom

gogo?

Good thinking, Kamora. It seems the hex addresses for the AP check in the US ROM are very similar to the ones in the JPN ROM. I wonder if it's the same exact check, just moved to a different address in the memory. If so it shouldn't be hard to crack the AP by simply using the JPN fix as a base and deducing the new location of the AP check.

i tried doing that and came up with
020C57D4 E3A00000
020C57D6 E12FFF1E
020C5B34 E3A00000
020C5B38 E12FFF1E

but that doesn't seem to work
(i have no experience working with these things, though)
 

CharAznable

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Nov 15, 2006
Messages
230
Trophies
0
Website
Visit site
XP
110
Country
United States
Okay, so I went back and used DESMUME to check the JPN ROM, specifically where it looked for the AP protection. It says "Read below 0x8000 from 020C58BC". But, as you can see, the address 020C58BC isn't part of the AP fix code for the JPN version. Well, for the US ROM, DESMUME says "Read below 0x8000 from 020C57D4". If this AP is the same as the AP on the JPN version, I think it's safe to say that 020C57D4 isn't going to be part of the fix.

Then again I'm just mainly shooting in the dark here. *lol* It'd be nice to know that someone who actually knows what they're doing is working on this. Anyone? Anyone? Narin? Bueller? Bueller? XD

Posts merged

Kamora said:
SeraphisCain said:
Kamora said:
(J) fix is:
020C5690 E3A00000
020C5694 E12FFF1E
020C59F0 E3A00000
020C59F4 E12FFF1E

infinity said the problem began at
020C57D4 for the (U) rom

gogo?

Good thinking, Kamora. It seems the hex addresses for the AP check in the US ROM are very similar to the ones in the JPN ROM. I wonder if it's the same exact check, just moved to a different address in the memory. If so it shouldn't be hard to crack the AP by simply using the JPN fix as a base and deducing the new location of the AP check.

i tried doing that and came up with
020C57D4 E3A00000
020C57D6 E12FFF1E
020C5B34 E3A00000
020C5B38 E12FFF1E

but that doesn't seem to work(feel free to try it though)

Yeah, I basically went the opposite direction that you did, and came up with
020C5470 E3A00000
020C5474 E12FFF1E
020C57D0 E3A00000
020C57D4 E12FFF1E

Which also didn't work. XD There's gotta be someone out there who KNOWS what they're doing that can help us. *lol*
 

stab244

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 1, 2008
Messages
662
Trophies
1
XP
333
Country
United States
Everyone is probably on holiday... I guess I'll just keep practicing my trombone...

Posts merged

Everyone is probably on holiday... I guess I'll just keep practicing my trombone...
 

smarf

Member
Newcomer
Joined
Mar 23, 2007
Messages
8
Trophies
0
XP
68
Country
United States
pennybag said:
A Gay Little Cat Boy said:
Good news people there has been a patch released
http://filetrip.net/f8660-Phantasy-Star-O-Crack-Fix-1-0.html

I patched it (not with Bahamut, with xpa) and it still doesn't work.

I got it to work after patching. Powered off and reloaded a second time too after the first conversation.

It took like 30 seconds of double white screen the first time I loaded up though, but now it goes to the start screen pretty fast.
 

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
    Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo: Ken you flipper! lol