Fixing error codes: 86420 etc. (Mario Kart, SSBB)

Discussion in 'Wii - Nintendo Wi-Fi Connection' started by peddengba, Apr 17, 2008.

Apr 17, 2008
  1. peddengba
    OP

    Newcomer peddengba Member

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    15
    Country:
    Sweden
    I have seen alot of topics and discussions about this but no one have made an easy explanation how to solve this!

    Therefore... I'm doing it! [​IMG]


    Ok, THE PROBLEM: You have an wireless router and you can access internet with your Wii (Shop channel, Everybody votes etc. works fine) you can also access Nintendo WFC, BUT when your Wii are searching for others players (Mario Kart Wii WFC for example) it dosent find any and then all of a sudden "Error code: 86420" comes up... and says: Connection broken (or something)


    what to do... [​IMG]


    THE SOLUTION: In the wireless router TURN OFF "SPI Mode" in the firewall settings! ...simple... [​IMG]


    ANALYSIS: Because the SPI scans every package recieved through the router and since it's task is to remove "Internet Background Noise", turning this mode OFF allowes the WFC data to be treated correctly and not like "Background Noice" (causing the 86420 error).

    Works on Mario Kart Wii WFC, should work on SSBB also but since I live in Europe I don't have that game yet... [​IMG]

    Last, a word of caution: If you don't know anything about routers you should really consider asking someone to help you.


    Ok, let me now if this has helped you... (I wanna beat some n00bs om Mario Kart) [​IMG]

    Peace!
     
  2. otto888

    Member otto888 I break things for a living.

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    310
    Country:
    United States
    Would SPI be Multicast on some routers? I don't see SPI in my router settings.
     
  3. Shinster

    Member Shinster GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    224
    Country:
    Philippines
    I have my firewall turned off so it's ok.
     
  4. kemosabe

    Member kemosabe GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 16, 2006
    Messages:
    130
    Country:
    Germany
    its not working for me
    i installed some vc games and some channels and all of the sudden i cant play mario kart online anymore.
    before i installed the vc games and the hacked channels it worked like a charm.
    could it be that nintendo banned my wii because od the hacks i installed?
    ive changed nothing on my internet or router settings and i even tried a second copy (original); but it didnt worked either
    even all the channels like weather or voting, the shop and the mario kart channel are working fine, so theres no problem with my internet configuration.
    so, could it be that im banned?
    edit:
    i even deleted all the .wad data and reseted my wii. still not working
     
  5. sjones900

    Member sjones900 GBAtemp Advanced Member

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    808
    Location:
    TX
    Country:
    United States
    try connecting to a friends wifi see if that works.
     
  6. Skysurfer

    Newcomer Skysurfer Newbie

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    1
    Country:
    United Kingdom

Share This Page