FFIII - English Translation Patch

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by kalimero, Aug 25, 2006.

Aug 25, 2006
  1. kalimero
    OP

    Member kalimero Uncle Rupee

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    211
    Country:
    Germany
    Ok i've tried to translate/interpret most of the Menus in FFIII DS (with the help of http://ff3trans.pbwiki.com/ and Shift JIS Kanji Code Table). Word length was limited so i used shortcuts for many words. Actually it's an improved version of zemus hack. I changed and added a lot of his menu translation. Feel free to translate all the items, weapons etc. or even the story [​IMG] (i'm too lazy).

    To apply this patch you need the unpatched Rom released by WRG and a ppf-Patcher from this site. If you're using Windows, you can simply use the Batch Script that comes with the Zip file.

    Have fun until US Release date [​IMG]

    Download: old patch v01

    Update

    Great News. I've been working hard on a new Patch. It has now much better and more menu translations (with longer words). I translated most of the items, weapons, armor and spells too. There is also a small story translation at the beginning, but it's hard to do and ugly and i don't want to continue this.

    Download: old patch v02

    Update

    Ok here is some more translation works for you folks. What's new?

    - Locations
    - Job Classes
    - Job Submenu
    - Mognet menu (most part)
    - more Spells, Items, Character Names
    - maybe half of the Job specific Abilities (I could't find a translation for the rest :'( )

    For the next time i think i will play this game more than translating. I hope it's already playable enough. Don't expect any more patches soon.

    Download: new patch v03
     


  2. Pado

    Member Pado GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    168
    Location:
    The Holy Land
    Country:
    Netherlands
    interesting [​IMG] although I only have problems with the Kanji though [​IMG]

    still thanks though [​IMG] I'll check it out [​IMG]

    edit:

    just tried out the patch, it works fine on my M3 SD. The word length is indeed a problem [​IMG].
     
  3. aaymon_86

    Newcomer aaymon_86 Member

    Joined:
    May 24, 2006
    Messages:
    25
    Country:
    Canada
    Thanks for the patch, but could u givr me step by step instructions on how to patch the rom cause its not working for me.
     
  4. m_babble

    Member m_babble The Bad Boy of Good Behavior

    Joined:
    Dec 12, 2004
    Messages:
    564
    Country:
    United States
    Hopefully this will keep getting updated considering that wiki page has a lot of the game translated.

    US release date is a ways down the line.
     
  5. Scorpin200

    Banned Scorpin200 Iceman

    Joined:
    Jan 14, 2006
    Messages:
    1,098
    Location:
    Maryland
    Country:
    United States
    i'll wait for the real thing thanx.
     
  6. SaiZou

    Member SaiZou GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 12, 2006
    Messages:
    205
    Country:
    United States
    um how do i do it?
     
  7. ryuhosuke

    Newcomer ryuhosuke Advanced Member

    Joined:
    Jul 25, 2006
    Messages:
    78
    Country:
    Canada
    how do i add the patch?
     
  8. outphase

    Member outphase Custom title

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    1,218
    Country:
    United States
     
  9. tama_mog

    Member tama_mog Kupo

    Joined:
    May 6, 2006
    Messages:
    1,288
    Country:
    United States
    Let's make this easier, read this part of his post. Or do a search on google on using ppf patcher from paradox.
     
  10. Pado

    Member Pado GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    168
    Location:
    The Holy Land
    Country:
    Netherlands
    lol ... it's simple for windows users ...

    1) unzip the patch downloaded from above in a folder
    2) put the unpatched/untouched ff3 rom released by WRG in the same folder
    3) you will have these files in the same folder then
    [​IMG]
    4) then just double click the "Apply_Patch.bat" file and the rom will be patched ...

    SUPAA EASY .. if I may say it ..
     
  11. kalimero
    OP

    Member kalimero Uncle Rupee

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    211
    Country:
    Germany
    Thanks Pado for helping me out.

    This should be easy as hell (easier than supercard rom patching [​IMG] ).
    If ApplyPPF3.exe doesn't work (have you named the rom file correctly?) you could download and try PPF-O-Matic 3.0 (Win).

    [​IMG]
     
  12. dydy

    Banned dydy Banned

    Joined:
    Jul 5, 2006
    Messages:
    457
    Country:
    how to find the patch please? thx:)
     
  13. Pado

    Member Pado GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    168
    Location:
    The Holy Land
    Country:
    Netherlands
    the download link is located in the first post ..... sorry to be rude [​IMG] .. but are you blind :XD: ??

    Kalimero: can you explain how we can translate (modify the game text) ?? [​IMG]
     
  14. Burbruee

    Member Burbruee GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 28, 2006
    Messages:
    100
    Location:
    Kristianstad
    Country:
    Sweden
    Yes. please explain how to make a translation and a patch, I want to help out with spells and stuff if you haven't already. [​IMG]
     
  15. RAneo

    Member RAneo GBAtemp Regular

    Joined:
    May 8, 2004
    Messages:
    159
    Location:
    Spain
    Country:
    Spain
    i got a problem with FFIII

    i got a supercard, and when i select the game
    a black screen with something in japanese written on it appears

    and it hangs there

    u know why? [​IMG]

    [nothing to do with this topic [​IMG]]
     
  16. phantom

    Newcomer phantom Member

    Joined:
    Oct 16, 2005
    Messages:
    12
    Country:
    Netherlands
    Exactly what I was talking about earlier. Great stuff! I'm sure we'll have a decently playable translation of most of the game in no time. I know what I'll be doing tonight. [​IMG]
     
  17. FAST6191

    Reporter FAST6191 Techromancer

    pip
    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    21,745
    Country:
    United Kingdom
    Always good to see translation work on any platform going on, the fact this is on the DS makes it ever sweeter. I have a whole bunch of stuff (including other projects) happening right now but if some others are taking care of the translation I can offer some help in a week or two's time if you would like.

    For anyone who has still not got this patching buisness down NINJA2.0 should also support it (and just about every other patching method on the face of the planet):
    NINJA2.0

    The downside the non command line version requires .NET to run.
     
  18. kalimero
    OP

    Member kalimero Uncle Rupee

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    211
    Country:
    Germany
    Ok let's translate something i still did't in my patch. (save menu)

    First you have to understand the Kanji Table. If you search a word you have to identify the code of each character of the word. Ok we have to identify the code of the japanese word '????1' which we want to translate into 'Slot1' (save menu translation: http://ff3trans.pbwiki.com/Menu%20Details). Browser search (Strg+F) the first character of the word in the table.

    [​IMG]

    The first character in the Table Row has the code '83 4f'. The code of our character is '83 58'. Count hex-wise from left to right: 4f, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58. The Codes for the next three characters are '83 8d', '83 62', '83 67', and 1 is coded '82 50'. Fine, now put this code together and you have '8358838d836283678250'. Now you can open your Rom in any Hex-Editor and search for our Hex-String.

    [​IMG]

    You can see, that single words (or whole sentences if you want to translate dialogs) are usually seperateted from each other with four Zeros ('0000'). Finally you just have to replace this String with the translated one. But it must be the same word length. In our case you can put 5 characters between the two '0000'-Seperators. So "Slot1' will fit. Here is a small Table for the Codes you need (you can also look at the Kanji-Table).

    Code:
    ------------------------
    
    '82--' :
    
    A 60 Â a 81 Â 0 4F
    B 61 Â b 82 Â 1 50
    C 62 Â c 83 Â 2 51
    D 63 Â d 84 Â 3 52
    E 64 Â e 85 Â 4 53
    F 65 Â f 86 Â 5 54
    G 66 Â g 87 Â 6 55
    H 67 Â h 88 Â 7 56
    I 68 Â i 89 Â 8 57
    J 69 Â j 8A Â 9 58
    K 6A Â k 8B
    L 6B Â l 8C
    M 6C Â m 8D
    N 6D Â n 8E
    O 6E Â o 8F
    P 6F Â p 90
    Q 70 Â q 91
    R 71 Â r 92
    S 72 Â s 93
    T 73 Â t 94
    U 74 Â u 95
    V 75 Â v 96
    W 76 Â w 97
    X 77 Â x 98
    Y 78 Â y 99
    Z 79 Â z 9A
    
    space 8140
    
    ------------------------
    'Slot1' is coded: 8272 828c 828f 8294 8250. Replace this String and you're done.
    For creating patches you can download MakePPF3 from here http://www.paradogs.com/pdx_ppf3.htm
     
  19. Burbruee

    Member Burbruee GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 28, 2006
    Messages:
    100
    Location:
    Kristianstad
    Country:
    Sweden
    Great, thanks. I'll give it a try tonight. [​IMG]
     
  20. x_comp

    Member x_comp GBAtemp Maniac

    Joined:
    Aug 8, 2003
    Messages:
    1,054
    Location:
    UK
    Country:
    United Kingdom
    The problem with this way of hacking ROMs is that there's always not enough space for English characters. Someone will have to re-code parts of the game to create enough space as far as I know. However, I don't think anyone will go that far with the game to be officially released in English soon.
     

Share This Page