EZ-Flash V GBA sav to VBA sav Question

Discussion in 'EZ-Flash' started by TheNotoriousGAB, Jul 21, 2007.

Jul 21, 2007
  1. TheNotoriousGAB
    OP

    Newcomer TheNotoriousGAB Member

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    41
    Country:
    Australia
    Ok, so ive been playing Pokemon Ruby on my DS using the EZFlash V 3 in 1 Combo.

    Now. How do I load my sav file from Ruby that i have been playing on my DS, to VBA correctly? As i want to use some encounter/item hacks, and then transfer it back to my DS.

    Ive tried already, and it wouldnt work. So im assuming im missing a step, or something.

    A speedy reply would be appreciated. Thanks in advance.
     
  2. Psyfira

    Member Psyfira Credit: 0ml. Insert tea to continue

    Joined:
    Dec 31, 2003
    Messages:
    3,887
    Location:
    England
    Country:
    United Kingdom
    In VBA: Load the game (without the save), then File> Import > Battery file
    (then probably "Export" to go back to the EZ-V afterwards)
     
  3. TheNotoriousGAB
    OP

    Newcomer TheNotoriousGAB Member

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    41
    Country:
    Australia
    I tried it, and sadly, it didnt work.

    When i got to the Ruby Menu, it said "the save has been deleted". Yet it still works on my EZFlash V.

    There might be some conversion or modding needed to make it loadable in VBA im guessing..

    Or.. Will EZFlash V read sav's made in VBA on its own?
    If so, i could just start a game on VBA, do the hacks, then put it on my DS.

    Could anyone confirm this? Or any other solution to my problem.
     
  4. science

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    In VBA, select 128k flash (I think) if it is already checked, click it anyways
     
  5. TheNotoriousGAB
    OP

    Newcomer TheNotoriousGAB Member

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    41
    Country:
    Australia
    Nope, that didn't work either.

    Here is the EZFlash V Ruby Sav File
    http://www.sendspace.com/file/igud7x

    If anyone can get it to load in VBA, plz let me know.

    EDIT: Oh, Also. The ROM ive been using has this in the beginning of it.

    [​IMG]

    Is this the problem and should i try a clean version instead?
     
  6. kazumi213

    Member kazumi213 GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 16, 2006
    Messages:
    293
    Country:
    Spain
    You're probably using the correct setup on VBA given you get that "save has been deleted message". Just to be sure:

    Real Time Clock: ENABLED
    Save Type: AUTOMATIC
    Flash save size: 128 kbytes

    Then follow Psyfira's suggestion to import your save (be sure the save from your EZV is a 128 kbytes file). No need to export the file. Just make an in-game save. VBA will generate a 128 kbytes .SAV file which you can use on your device (so yes to your question about starting a game on VBA).

    But if you are interested on using your current save and cannot import it into VBA, upload it and I'll give it a look.

    EDIT: Oops, you already uploaded it. I'm going to try.
    EDIT2: LOL, seems it's done [​IMG]
     
  7. Destructobot

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
  8. TheNotoriousGAB
    OP

    Newcomer TheNotoriousGAB Member

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    41
    Country:
    Australia
    Destructobot, you freakin own!

    Thank you so much!
     
  9. TheNotoriousGAB
    OP

    Newcomer TheNotoriousGAB Member

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    41
    Country:
    Australia
    Oh. Also. What do i need to do in order for my Pokemon Emerald ROM to play and save properly on my EZ Flash V?

    Also, that Ruby Sav loads now in VBA, but when i save, it doesnt update it [​IMG]
     
  10. Red_Dragon_JPN

    Newcomer Red_Dragon_JPN Member

    Joined:
    Sep 7, 2004
    Messages:
    11
    Country:
    United Kingdom
    Go to Options > Emulator > Directories. In the "Save Game" bar stick a directory in there (doesn't matter where) and then put the save file in there, name it the same as the rom and it'll read and save to it everytime without fail.
     
  11. TheNotoriousGAB
    OP

    Newcomer TheNotoriousGAB Member

    Joined:
    Jul 7, 2007
    Messages:
    41
    Country:
    Australia
    Sweet thanks. I got it all working fine. Managed to put it back on my DS and migrated them to my Diamond.
     

Share This Page