Ethernet doesn't have a valid IP configuration after updating to Windows 10. Plz help.

Discussion in 'Computer Software and Operating Systems' started by BlackAngel5, Aug 7, 2015.

  1. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    I already posted this question to tomshardware but haven't gotten any answers so although gbatemp isn't super computer-concentrated, posting this here in case anyone can help.

    So I updated to Windows 10 yesterday and after a few quirks I got it to running as normal, or so I thought. I use an Ethernet cable to connect to the Internet but all I get when I diagnose is "Ethernet doesn't have a valid IP configuration". It used to work fine before updating by the way. This is what I've tried

    • Restarted the computer
    • Turned off the computer, waited a few hours, then turned it on again
    • Unchecked IPv6
    • Re-installed the LAN driver
    • Tried a different ethernet cable
    • Tried to follow the tutorial (http://bit.ly/1P9RPJI) on the tomshardware site for Windows 8 for this issue but when I type ipconfig /release, it tells me that "an error occurred: an address has not yet been associated with the network endpoint"
    Another funny thing I've noticed, when I enable the Ethernet connection, my computer skyrockets to exceedingly high temperatures (over 99C according to the monitor I have). When I disable it or disconnect it it goes back down to normal. Not exactly sure why this is happening.
    Any help would be much appreciated, I know this type of question has been posted tons of times before but I've been spending my entire morning reading them and nothing has worked [​IMG] . Sorry for the super long post.
    EDIT: played around with it some more. Looks like the temperature only rises when I check IPv6
     
  2. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,114
    3,410
    Nov 13, 2014
    United States
    Type these commands into the CMD as admin

    ipconfig /flushdns
    ipconfig /release
    ipconfig /renew
    exit

    hope this resolves the issue
     
  3. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    Unfortunately when it comes to ipconfig /release it gives me this error "an error occurred while releasing interface ethernet: an address has not yet been associated with the network endpoint."
     
  4. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,114
    3,410
    Nov 13, 2014
    United States
    If you have a separate drive try installing windows 7 and see if its working if not the network adapter is dead, if it does work the adapter is not supported by windows 10 or the driver is incompatible.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Also what browser are you using?

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Another thing you should try is factory resetting your router/gateway/modem since it sounds like the default ip configuration is messed up. can you connect to it? try going to 10.0.0.6 or 192.168.100.1 through your browser
     
  5. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    I'm using Chrome and IE, and I don't have a separate drive :(. I tried going to both of those addresses but it just says I'm unable to access the network
     
  6. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,114
    3,410
    Nov 13, 2014
    United States
    what kind of router/gateway/modem do you have (the one that has a cable line running into it).
     
  7. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    Just a standard netgear router
     
  8. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,114
    3,410
    Nov 13, 2014
    United States
    Well that doesnt help im talking about model number like give more details is there a sticker somewhere on it saying what the default gateway address is and are you sure you dont have anything else? Like the cable line the runs from outside goes right to this router?
     
  9. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    oh sorry, well there isnt a sticker for default gateway address, just the serial and mac number. model number is WNR1000
     
  10. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,114
    3,410
    Nov 13, 2014
    United States
    I have this exact router sitting next to me dusty as all hell (I don't use it anymore since it ancient) reset it by holding the small button on the back (it looks like a hole next to the antenna) with a toothpick or pen for 30 sec if that does not work find your modem or gateway not this router and unplug it for 2 min then plug it back in tell me what happens after you do this.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Also try connecting directly to your modem/gateway not this little router
     
  11. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    Did both, none worked :(. Weirdly enough, when I typed ipconfig in cmd, there was a blank space when it came to default gateway. Not sure why :l
     
  12. Vanth88

    Vanth88 Private

    Member
    745
    201
    Oct 1, 2007
    United States
    Florida
    I'm gonna go out on a limb here and say Windows 10 doesn't like your network adapter.

    Have you tried installing the drivers for your network adapter? chances are it's a realtek.

    *EDIT* By the way if you have a spare USB you can download Linux (Linux Mint is recommended) and run a live CD from there. You won't install anything and you can test your hardware.
     
  13. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    It is a realtek! and yes that is one of the first things I did, I uninstalled the drivers and installed the appropriate driver for my mobo. Since then I have rolled back the drivers hoping that would do the trick.

    Tbh I don't know that much about linux. I have a couple of spare USBs, how would it not install anything?

    At this point I'm considering just downgrading to Windows 7 and hoping that will work. If it ain't broke, don't fix it.
     
  14. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,114
    3,410
    Nov 13, 2014
    United States
    seriously find your gateway/modem and connect to it directly or do you not know where it is or what it looks like?
     
  15. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    I did!! I disconnected it from the router and plugged it into the modem. My modem is right near my router. It just didn't work.
     
  16. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru

    Member
    7,114
    3,410
    Nov 13, 2014
    United States
    and you reset it by unplugging it right? if it still does not work its like I said either your network adapter is dying/dead or the hardware/driver is old and does not support windows 10 yet (you could always try installing windows 10 again).
     
  17. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    I reset it by unplugging it and also pressing the reset button.

    EDIT: according to my mobo site it says its "windows 10 ready" and the drivers are updated. I've only had it for a little over a year. https://www.asus.com/us/Motherboards/B85MG/
     
  18. Vanth88

    Vanth88 Private

    Member
    745
    201
    Oct 1, 2007
    United States
    Florida
    LiveCD (its called LiveUSB on a USB drive) is a feature that lets you run Linux without ever installing anything. It just lets you try Linux. It is what it is. You can choose to install Linux later on if you want but it's completely optional.

    The only other option I would recommend is setting the IP address manually.
     
  19. BlackAngel5
    OP

    BlackAngel5 GBAtemp Regular

    Member
    121
    15
    Jul 23, 2012
    United States
    Sword Art Online
    I've done that several times, but the best that's done is identify my router (naming it Netgear 24) but still no internet. The linux idea sounds interesting, ill look into it