EDGE OS v1.31 Released

Sinkhead

yay p1ngpong.
OP
Former Staff
Joined
Nov 22, 2006
Messages
3,689
Trophies
0
Age
31
Location
Across the pond
Website
Visit site
XP
257
Country
edgeslot1.gif
A new version of the EDGE OS has been released, among other fixes this release should enable skinning support!

[title:Changelog] * Game compatibility fixes
* Skinning system enabled
* Japanese GUI translation added
* Moonshell soft reset support added (you must download Moonshell for EDGE Release 2 to take advantage of this)


icon11.gif
Source
download.gif
Download

Thanks to johnchan for the tip!
 

Mikhal

Member
Newcomer
Joined
Feb 11, 2007
Messages
15
Trophies
0
XP
179
Country
United States
I can confirm that skinning works! Didn't even know this firmware was new. I got my Edge card from Dealextreme today, went to the official site to download it and saw this thread afterwards. I love that there's a skin chooser unlike the R4DS and the DSTT (only other flash carts I used). I used the CycloDS skins in case people were wondering...
 

DjoeN

Captain Haddock!
Member
Joined
Oct 21, 2005
Messages
5,489
Trophies
0
Age
54
Location
Somewhere in this potatoland!
Website
djoen.dommel.be
XP
2,857
Country
Belgium
Still i never recieved an answer to my question!

Is there a way to update the Edge cheat database?
Will there ever be a tool to do this ?

Edge team never answered this question. I would love to see a tool to edit the cheat database, a tool like the cycloDS evo one
 

Mikhal

Member
Newcomer
Joined
Feb 11, 2007
Messages
15
Trophies
0
XP
179
Country
United States
Was the cheats contained in the Edge.dat or something in the old version? In this new firmware, the cheats are in it's own cheats.dat file in the Edge folder... I assume you just replace that?
 

rix

Active Member
Newcomer
Joined
May 2, 2007
Messages
38
Trophies
0
XP
91
Country
Netherlands
Yes, skinning works.
Just tested with new skins.

Moonshell soft reset does not work (works partially).
After soft reset, I get to see the top screen only.
The touch screen with the menu icons stay black.

It's good to see there is an update of the OS.
smile.gif
 

CuriousG

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
101
Trophies
0
XP
117
Country
United States
The problem is I've been waiting for dealextreme to get it back in stock for a while now. I've even signed up for the e-mails when it is back in stock and I have yet to see an e-mail. Is there another source that is somewhat comparable in price?
 

bballplaya210

Member
Newcomer
Joined
Feb 26, 2008
Messages
12
Trophies
0
XP
82
Country
United States
The problem is I've been waiting for dealextreme to get it back in stock for a while now. I've even signed up for the e-mails when it is back in stock and I have yet to see an e-mail. Is there another source that is somewhat comparable in price?

Same here. I hope I can order one in 6 days like the site says. The only thing I didn't like about the Edge was that the skinning didn't work but now it has everything I want.
 

DjoeN

Captain Haddock!
Member
Joined
Oct 21, 2005
Messages
5,489
Trophies
0
Age
54
Location
Somewhere in this potatoland!
Website
djoen.dommel.be
XP
2,857
Country
Belgium
Was the cheats contained in the Edge.dat or something in the old version? In this new firmware, the cheats are in it's own cheats.dat file in the Edge folder... I assume you just replace that?

No, it always used the cheats.dat in the edge folder.
I just want a way to update the database with only cheats i want. therefor we need a cheat editor like R4/CycloDS evo has.
 

Ryjuu

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jun 12, 2007
Messages
55
Trophies
0
XP
91
Country
Netherlands
Nice, it seems EDGE really can do big business if they bring more updates with new features in the future
smile.gif


Maybe a good choice after all for me not to purchase the Cyclo and wait how EDGE gonna do
smile.gif
After all they are nearly the same
tongue.gif
 

euphemism

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 7, 2007
Messages
165
Trophies
0
Age
30
XP
248
Country
United States
Nice, it seems EDGE really can do big business if they bring more updates with new features in the future
smile.gif


Maybe a good choice after all for me not to purchase the Cyclo and wait how EDGE gonna do
smile.gif
After all they are nearly the same
tongue.gif


...minus the in-game menu with slow motion, LCD brightness adjustment, real-time save, and cheat toggling, a team that talks with it's customers and doesn't rip another team's product...and apparently doesn't have the same game compatibility.
 

Urza

hi
Member
Joined
Jul 18, 2007
Messages
6,493
Trophies
0
XP
783
Country
United States
Nice, it seems EDGE really can do big business if they bring more updates with new features in the future
smile.gif


Maybe a good choice after all for me not to purchase the Cyclo and wait how EDGE gonna do
smile.gif
After all they are nearly the same
tongue.gif


...minus the in-game menu with slow motion, LCD brightness adjustment, real-time save, and cheat toggling, a team that talks with it's customers and doesn't rip another team's product...and apparently doesn't have the same game compatibility.
At half the price.

Sounds like a deal to me.



And Sinkhead, I plan to.
 

Ryjuu

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jun 12, 2007
Messages
55
Trophies
0
XP
91
Country
Netherlands
Nice, it seems EDGE really can do big business if they bring more updates with new features in the future
smile.gif


Maybe a good choice after all for me not to purchase the Cyclo and wait how EDGE gonna do
smile.gif
After all they are nearly the same
tongue.gif




...minus the in-game menu with slow motion, LCD brightness adjustment, real-time save, and cheat toggling, a team that talks with it's customers and doesn't rip another team's product...and apparently doesn't have the same game compatibility.

That doesn't bother me at all, after all those (useless) features most of the people here include me never will use it. Yeah except the die-hards but for most people it still be useless. What the hell is fun about RTS and slow motion.... it just ruined the gameplay ed. and to pay more then the half for these "wonderfull" features? Nah, don't think so...

cyclo-fanboys really need to wake up, be realistic, the gap between the prices of the flashcards is very huge.... and what you get back is more then useless.....Indeed, it sounds very great if something has more then 100+ features, but what's the point if you never use it.....
wink.gif
 

sylux92

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 15, 2007
Messages
445
Trophies
0
Website
nbcustomwebsites.com
XP
124
Country
United States
Was the cheats contained in the Edge.dat or something in the old version? In this new firmware, the cheats are in it's own cheats.dat file in the Edge folder... I assume you just replace that?


No, it always used the cheats.dat in the edge folder.
I just want a way to update the database with only cheats i want. therefor we need a cheat editor like R4/CycloDS evo has.
I dont own an edge, but cant you use the r4 or cyclo editor to update the cheats, or are they specially encrypted for just the edge?
 

dudereno

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 7, 2005
Messages
198
Trophies
0
XP
295
Country
United States
...minus the in-game menu with slow motion, LCD brightness adjustment, real-time save, and cheat toggling, a team that talks with it's customers and doesn't rip another team's product...and apparently doesn't have the same game compatibility.
*cough* supercard slot 2 clone *cough*

If you can edit the cheat data then it seems like this card may be worth a look as decent budget slot1 option.
 

Hyperlisk_

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
187
Trophies
0
XP
102
Country
United States
I just got my CycloDS for the auto-DLDI patching. Does the EDGE support that too? I don't see it on the feature list... Unless I'm overlooking it...
 

Urza

hi
Member
Joined
Jul 18, 2007
Messages
6,493
Trophies
0
XP
783
Country
United States
It's all good. There are two types of buyers in the flash cart business, those who want in as cheap as possible and can pirate games as easily as possible, and those who are looking to pay more for a high quality card.
I think you're mistaken. Just because people don't want to pay 20-30USD extra for features they won't use doesn't make them "those who want in as cheap as possible". They just don't want to waste money.

QUOTE said:
I'm not bashing the EDGE, in fact I'm really liking it as far as my early tests are going, and it looks like a great alternative to things like the DSTT or R4, but the truth is, the CycloDS Evolution is in a different category, along with Supercard DS ONE, etc.
Supercard DS One is only 5USD more than the EDGE; thus I'd consider them in the same price-range.

QUOTE
I just got my CycloDS for the auto-DLDI patching. Does the EDGE support that too?
It does.
 

Giangsta

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 17, 2007
Messages
284
Trophies
1
XP
609
Country
i agree with Urza, i just use my R4 for 1 reason, and that is to play games.

I do agree with "those who want in as cheap as possible and can pirate games as easily as possible" because thats me =D
 

Urza

hi
Member
Joined
Jul 18, 2007
Messages
6,493
Trophies
0
XP
783
Country
United States
As for the custom cheat codes question, I have yet to succeed on that front. No luck with the R4 cheat editor or CycloDS Tools.
 

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
  • Veho @ Veho:
    Anbernic rg35xx SP.
    +1
  • Veho @ Veho:
    I don't mind the price, but there is a very real chance I won't ever touch it once it gets here.
  • Veho @ Veho:
    Because my brain is fucked up.
  • Veho @ Veho:
    $100 for a console is not a lot. $100 for a plastic brick to put on a shelf is a lot.
    +2
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I got a Pi5 Veho, loaded like 400GBs of games tested a few and now it sits lol
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Next to the Pi4
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Although the Pi5 features 2TBs of Nvme goodness
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I had hoped Killer Instinct Gold on the N64 would improve..... It did not, so not a speed issue, emulation issue
  • Veho @ Veho:
    On the Pi?
    +1
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I was kinda sad about that, got it all set up and fired it up. Side by side Pi4 vs Pi5 and there is literally zero difference
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Although I will say Dreamcast seems to work better
  • Veho @ Veho:
    Maybe there's some single/multi core bullshit that one emulator knows how to use and the other doesn't.
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Things where speed was the issue and not the emulator
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Veho probably but based on what I read even on a PC that one game is tough to emulate
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Probably microcode
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    The N64 was ahead of it's time with that BS lol
  • Veho @ Veho:
    FPGA N64 emu when?
  • Veho @ Veho:
    It's amazing how annoying those old consoles are to emulate. Like, you can emulate Gamecube and Wii on a calculator, but like the SNES still has trouble.
    +2
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I think that one company made one?
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Yeah the issue from what I understand is they used old hardware that was more finicky about timings and speeds, newer stuff was more about shaders and APIs lol
  • Veho @ Veho:
    And half the stuff relied on weird interference inside the chip and not actual intended functionality.
    +1
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I thought another company had one too?
    Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo: https://www.analogue.co/3d