Hacking EDGE DS Cheat Database

kikoexe

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Jul 9, 2006
Messages
136
Trophies
0
XP
127
Country
I downloaded rayder's cheat database files and i renamed the "Cheat.dat" file to "Cheats.dat" since that is the filename of the EDGE's cheat database.. I copied it to the EDGE folder in the Micro SD and booted up my DS Lite.. I enabled the Cheat setting of the EDGE DS and started up a random game that I know has a cheat.. but nothing happened.. as if the EDGE DS did not recognize the cheat database.. did i do something wrong?
wacko.gif


any help will be greatly appreciated.. thanks!
yaynds.gif
 

Rayder

Mostly lurking lately....
Former Staff
Joined
Jan 14, 2007
Messages
6,606
Trophies
1
Location
USA
XP
611
Country
United States
The cheat.dat is encrypted for the R4. You should use the USRCHEAT.dat and rename that. It's not encrypted.

See if that works.
 

johnchan

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Aug 15, 2007
Messages
88
Trophies
0
Website
Visit site
XP
99
Country
Rayder said:
The cheat.dat is encrypted for the R4. You should use the USRCHEAT.dat and rename that. It's not encrypted.

See if that works.
Oh, and what makes you say that the EDGE database is using the R4 format and encryption? Can you backup these claims?
 

DjoeN

Captain Haddock!
Member
Joined
Oct 21, 2005
Messages
5,489
Trophies
0
Age
52
Location
Somewhere in this potatoland!
Website
djoen.dommel.be
XP
2,824
Country
Belgium
The EDGE doesn't use R4 cheat database, it doesn't even use the CycloDS Evolution database.
It even doesn't use the M3Ds Real database or XML.

I asked for a cheat editor for the EDGE database, but i didn't get a reply till now :/ ,i sure hope the will release one soon.

Let's see and wait
biggrin.gif
 

Bri

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 25, 2007
Messages
3,413
Trophies
0
Website
Visit site
XP
116
Country
United States
DjoeNtje, did you try renaming USRCHEAT.DAT (the unencrypted version) to CHEATS.DAT to see if that works on the Edge?

The Edge website says "Action Replay compatible cheat system" so it must be compressed or encrypted.

-Bri
 

Toxxysko

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Mar 16, 2008
Messages
47
Trophies
0
XP
181
Country
Malaysia
I wasn't sure if this deserved a new topic or not, but I just thought you guys ought to see this. I received this about less than an hour ago.


QUOTE said:
, ??!



----?? Sun, 23 Mar 2008 18:25:39 +0800 ??????:----


> Hi.
>
> Just wondering if it is possible to add more codes to Edge cheats.dat
> using a third-party software.
>
>
> Thanks.
>

Hello,

We are currently working on cheat editor for EDGE, thank you for your patience

Best regards

EDGE
Support Team
 

Bri

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 25, 2007
Messages
3,413
Trophies
0
Website
Visit site
XP
116
Country
United States
Good to know, but I wonder why they don't just use one of the "standard" cheat database formats rather than having yet another new (proprietary) format and making an editor for it?

-Bri
 

Xann

Member
Newcomer
Joined
Mar 26, 2008
Messages
18
Trophies
0
XP
206
Country
United States
EDGE has just released firmware v1.33. They've updated the cheat database. hmm...hope they could add a soft-reset for homebrew apps...
 

Bri

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 25, 2007
Messages
3,413
Trophies
0
Website
Visit site
XP
116
Country
United States
Yasu's "r4cce" cheat code editor ver.0.8 says it supports "CycloEvo/EDGE." Aren't they two different formats? Does r4cce really support the Edge?

-Bri
 

Rayder

Mostly lurking lately....
Former Staff
Joined
Jan 14, 2007
Messages
6,606
Trophies
1
Location
USA
XP
611
Country
United States
Try the download in my sig and let me know. I added the CycloDS EVO and EDGE dats with the latest R4CCE. You will likely have to re-name the file to whatever it's supposed to be for your card.

Let me know if it works.
 

Xann

Member
Newcomer
Joined
Mar 26, 2008
Messages
18
Trophies
0
XP
206
Country
United States
Rayder said:
Try the download in my sig and let me know. I added the CycloDS EVO and EDGE dats with the latest R4CCE. You will likely have to re-name the file to whatever it's supposed to be for your card.

Let me know if it works.
Wow...thanks. It works great in Legend of Kage 2. Thanks a lot.
yaynds.gif
 

khan

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 17, 2003
Messages
1,320
Trophies
0
Age
51
Website
Visit site
XP
325
Country
Pakistan
Xann said:
Rayder said:
Try the download in my sig and let me know. I added the CycloDS EVO and EDGE dats with the latest R4CCE. You will likely have to re-name the file to whatever it's supposed to be for your card.

Let me know if it works.
Wow...thanks. It works great in Legend of Kage 2. Thanks a lot.
yaynds.gif

One question, EDGEcheat.dat rayder has in his sig, is it up-to-date as other .dats? Because EDGEcheat.dat is over 800Kilobytes whereas usrcheat.dat are over 2megabytes.

Thanks in advance
 

Rayder

Mostly lurking lately....
Former Staff
Joined
Jan 14, 2007
Messages
6,606
Trophies
1
Location
USA
XP
611
Country
United States
After I add stuff to the dat, I just go down the list selecting "save as".....the EDGE card's dat SHOULD have all the same cheats. Why it's smaller......I don't know.

I don't cut anything out of it.
 

Bri

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 25, 2007
Messages
3,413
Trophies
0
Website
Visit site
XP
116
Country
United States
I wonder if it's compressed or if maybe there's a limit to the number of cheats allowed on the CycloDS/Edge. I can't get r4cce to run on my computer (is there supposed to be an "r4English.dll" file in there?), but if it allows you to load in the CycloDS database (rather than just exporting) then you would be able to tell if it's loading them all back in.

-Bri
 

Lewie

New Member
Newbie
Joined
Jul 15, 2008
Messages
4
Trophies
0
XP
1
Country
Where Do i but the Cheats.Dat file on the micro sd?

I am so ANNOYED WITH IT!!!!!!!!
hate2.gif


Or am i usind r4cce wrong.
I do it like this...

Add game
Insert game name+code
Fill in codes

Am i missing something?
 

Lewie

New Member
Newbie
Joined
Jul 15, 2008
Messages
4
Trophies
0
XP
1
Country
Where Do i but the Cheats.Dat file on the micro sd?

I am so ANNOYED WITH IT!!!!!!!!
hate2.gif


Or am i usind r4cce wrong.
I do it like this...

Add game
Insert game name+code
Fill in codes

Am i missing something?

oops double post...
 

You may also like...

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    I guess you can say that's cool
  • brouh @ brouh:
    lmfao when i said alright bet i meant i will do it lol
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    Deal of the day: Snoop Doggie Doggs Deluxe Pet Jersey with Original Snoop Graphic Print https://a.co/d/jkePl02
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Does come with some of his product? Lol
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    It's already scented so your dogg can have a high time
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    Damn Lenovo still hasn't shipped my Xbox
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Lenovo ships Xboxes?! I though Microsoft does that.
  • K3N1 @ K3N1:
    You do realize other companies ship consoles right
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Correct. To other redistributors.
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Didn't know that Lenovo sells them also.
  • K3N1 @ K3N1:
    Lenovo is a redistributer
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Nice to know that
  • K3N1 @ K3N1:
    Cheapest I found $230 tax/s&h
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    Sihuuu Taco Holder Stand set of 2 - Holds up to 3 tacos in each Taco Tray - Sturdy, Dishwasher and Microwave Safe https://a.co/d/6FFlct5 What kind of tacos are even in those racks
  • Veho @ Veho:
    What's that, ham and cheese?
  • Veho @ Veho:
    I often stick some ham and cheese in a tortilla and toast it but I wouldn't dare call it a taco.
  • K3N1 @ K3N1:
    I guess ice cream in a taco is still a taco
  • K3N1 @ K3N1:
    The product placement in the fantasy football movie is werid it starts out with a psp then goes to the series x
  • Veho @ Veho:
    There's a fantasy football movie?
  • K3N1 @ K3N1:
    I bet you can't believe it's about Madden
  • Veho @ Veho:
    I can't believe it's not butter.
  • K3N1 @ K3N1:
    Lebron James did help produce it so it can't be that shit right
    K3N1 @ K3N1: Lebron James did help produce it so it can't be that shit right