Homebrew [DS(i)/3DS] TWiLight Menu++ - GUI for DS(i) games, and DS(i) Menu replacement

totakeke95

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Dec 25, 2020
Messages
83
Trophies
0
Age
26
XP
603
Country
Spain
Can you still launch TWiLight Menu++ in hiyaCFW normally without autobooting to it?
Autoboot title can be turned off in the hiyaCFW config menu.

These days, there's no reason to use hiyaCFW anymore, unless it's to launch some DSiWare that nds-bootstrap cannot run properly yet.
Yeah I finally turned off HiyaCFW as autoboot and changed it to TWLMenu++, everything seems to be working fine now thanks :)
 

WilliHam

Member
Newcomer
Joined
May 12, 2022
Messages
10
Trophies
0
Age
19
Location
Pennsylvania
XP
16
Country
United States
My story begins by my SD card becoming corrupted with my Sacred Gold save. I managed to recover the save file and play it on an emulator on the PC called Desmume, thankfully the save isn't corrupted. However, after redownloading all the proper files for Homebrew and Twilight menu ++ i tried to add the Sacred Gold save to the roms - nds - saves folder. I of course added the Sacred Gold v1.1 nds file to be able to play the game, but when i loaded in, it was a whole new save file, and no matter what i tried i couldn't load into my save. I was hoping someone could help me figure this out

Steps i've tried to get the save to work:
Converting Desmume save using Shunyweb and set the target to 512 kb file and still didn't work.

I can't post links here due to anti spam and its my first time posting here so i'm not sure if i'm doing it right. I read a forum from the poster of the name of JimPlayz912 with the title of "R4i Saves to TWLoader"
 

RocketRobz

Stylish TWiLight Hero
OP
Developer
Joined
Oct 1, 2010
Messages
15,294
Trophies
2
Age
23
XP
18,092
Country
United States
My story begins by my SD card becoming corrupted with my Sacred Gold save. I managed to recover the save file and play it on an emulator on the PC called Desmume, thankfully the save isn't corrupted. However, after redownloading all the proper files for Homebrew and Twilight menu ++ i tried to add the Sacred Gold save to the roms - nds - saves folder. I of course added the Sacred Gold v1.1 nds file to be able to play the game, but when i loaded in, it was a whole new save file, and no matter what i tried i couldn't load into my save. I was hoping someone could help me figure this out

Steps i've tried to get the save to work:
Converting Desmume save using Shunyweb and set the target to 512 kb file and still didn't work.

I can't post links here due to anti spam and its my first time posting here so i'm not sure if i'm doing it right. I read a forum from the poster of the name of JimPlayz912 with the title of "R4i Saves to TWLoader"
You need to use the save export feature in DeSmuME in order for nds-bootstrap to read it.
 
  • Like
Reactions: godreborn

Pk11

A catgirl with a DSi
Member
Joined
Jun 26, 2019
Messages
832
Trophies
1
Age
20
Location
米国
Website
pk11.us
XP
2,762
Country
United States
My story begins by my SD card becoming corrupted with my Sacred Gold save. I managed to recover the save file and play it on an emulator on the PC called Desmume, thankfully the save isn't corrupted. However, after redownloading all the proper files for Homebrew and Twilight menu ++ i tried to add the Sacred Gold save to the roms - nds - saves folder. I of course added the Sacred Gold v1.1 nds file to be able to play the game, but when i loaded in, it was a whole new save file, and no matter what i tried i couldn't load into my save. I was hoping someone could help me figure this out

Steps i've tried to get the save to work:
Converting Desmume save using Shunyweb and set the target to 512 kb file and still didn't work.

I can't post links here due to anti spam and its my first time posting here so i'm not sure if i'm doing it right. I read a forum from the poster of the name of JimPlayz912 with the title of "R4i Saves to TWLoader"
Hmm, are you sure the file is named correctly? It should be exactly the same name as the .nds file, but with ".nds" replaced by ".sav", see if it's making a new file in the saves folder and use that name.

Also if you changed the "save number" in TWiLight Menu++ per-game settings it'll be .sav1~.sav9 instead of .sav.
 

WilliHam

Member
Newcomer
Joined
May 12, 2022
Messages
10
Trophies
0
Age
19
Location
Pennsylvania
XP
16
Country
United States
You need to use the save export feature in DeSmuME in order for nds-bootstrap to read it.
When i export the files from Desmume there are two options, Raw Save Format and $GBA. If i import either one straight into the NDS save folder after exporting from desmume, my sd card becomes corrupt. Are there more steps?
 

WilliHam

Member
Newcomer
Joined
May 12, 2022
Messages
10
Trophies
0
Age
19
Location
Pennsylvania
XP
16
Country
United States
Hmm, are you sure the file is named correctly? It should be exactly the same name as the .nds file, but with ".nds" replaced by ".sav", see if it's making a new file in the saves folder and use that name.

Also if you changed the "save number" in TWiLight Menu++ per-game settings it'll be .sav1~.sav9 instead of .sav.
I can confirm its the same exact name but different save format. (.sav not .nds)

For the save numbers i make sure i delete the one that didn't work and add another .sav copy. Usually doesnt have the save numbers if i do this.
 

RocketRobz

Stylish TWiLight Hero
OP
Developer
Joined
Oct 1, 2010
Messages
15,294
Trophies
2
Age
23
XP
18,092
Country
United States
When i export the files from Desmume there are two options, Raw Save Format and $GBA. If i import either one straight into the NDS save folder after exporting from desmume, my sd card becomes corrupt. Are there more steps?
Raw Save Format is the only one you should use.
Also, sounds like your SD card is bugged. Try checking it for errors.
 

WilliHam

Member
Newcomer
Joined
May 12, 2022
Messages
10
Trophies
0
Age
19
Location
Pennsylvania
XP
16
Country
United States
Raw Save Format is the only one you should use.
Also, sounds like your SD card is bugged. Try checking it for errors.
before i do anything, I plugged the sd card into my pc, and i right clicked the sd card > properties > tools > check and the results came clean, no errors. Would you suggest i try to insert the raw format again?
 

RocketRobz

Stylish TWiLight Hero
OP
Developer
Joined
Oct 1, 2010
Messages
15,294
Trophies
2
Age
23
XP
18,092
Country
United States
before i do anything, I plugged the sd card into my pc, and i right clicked the sd card > properties > tools > check and the results came clean, no errors. Would you suggest i try to insert the raw format again?
Yes. If corruptions occur again, then use h2testw to check the SD for errors again.
 

RocketRobz

Stylish TWiLight Hero
OP
Developer
Joined
Oct 1, 2010
Messages
15,294
Trophies
2
Age
23
XP
18,092
Country
United States
gotcha, i'll be back in about 2 hours after the scan and importing the save. Last question for now, should i put the save file into a new nds folder i manually add, or put it into roms > nds > saves?
"roms/nds/saves", if the ROM is in "roms/nds" (for example).
 

WilliHam

Member
Newcomer
Joined
May 12, 2022
Messages
10
Trophies
0
Age
19
Location
Pennsylvania
XP
16
Country
United States
"roms/nds/saves", if the ROM is in "roms/nds" (for example).
Alright, after about 3 hours of scanning the micro sd card, turns out its defective. Any way of fixing this, i bought it last month and lost the receipt, no chance of returning it.
 

Attachments

  • Screenshot (124).png
    Screenshot (124).png
    13.4 KB · Views: 11

lone_wolf323

Well-Known Member
Member
Joined
May 27, 2011
Messages
4,826
Trophies
1
XP
3,865
Country
Canada
Alright, after about 3 hours of scanning the micro sd card, turns out its defective. Any way of fixing this, i bought it last month and lost the receipt, no chance of returning it.
only way of fixing something like that is getting a new card. You cannot fix cards when they start to go faulty.
 

WilliHam

Member
Newcomer
Joined
May 12, 2022
Messages
10
Trophies
0
Age
19
Location
Pennsylvania
XP
16
Country
United States
"roms/nds/saves", if the ROM is in "roms/nds" (for example).
great news, the save finally loads, thank you for the help!
"roms/nds/saves", if the ROM is in "roms/nds" (for example).
it works! Thank you for the help, not sure what i did different but my save loaded safely! I appreciate the help for everyone that contributed.
 

Nikokaro

the most valuable game... is that of our life
Member
Joined
Feb 3, 2020
Messages
1,351
Trophies
1
Location
Nautilus (under) Lake Como, Italy 🇮🇹
XP
3,453
Country
Italy
only way of fixing something like that is getting a new card. You cannot fix cards when they start to go faulty
It is absurd to buy a new microSD when only a tiny fraction of the sectors are damaged. I have several with a few damaged clusters and they work just fine. And the user who had the problem confirmed it above.
 

Rya687

Active Member
Newcomer
Joined
Apr 28, 2016
Messages
34
Trophies
0
XP
400
Country
Austria
Did you format your microSD card before testing it? I once had an SD card that didn't seem to work right and had errors that H2testw discovered, but they went away after formatting it.
 
  • Like
Reactions: Nikokaro
v24.8.0

RocketRobz

Stylish TWiLight Hero
OP
Developer
Joined
Oct 1, 2010
Messages
15,294
Trophies
2
Age
23
XP
18,092
Country
United States
v24.8.0

Includes nds-bootstrap v0.57.1

What's new?
  • @DeadSkullzJr: Added AP-fix for Pokémon: SoothingSilver Version (v1.2.0).
  • DSi theme: Added support for rumble, when moving the cursor!
    • Requires the DS Rumble Pak, Drill Dozer, or WarioWare: Twisted.
  • A message will now appear when attempting to launch a DSiWare title from a flashcard in DS mode on DSi or 3DS consoles.
  • The donor ROM message can no longer be skipped without viewing the second page of it.
  • 3DS theme: Message box now pops up instead of sliding in.
Bug fixes
  • Save files are now checked before the per-game settings are shown, instead of selecting a save slot.
  • Fixed reverting to DSi theme after rebooting with GBC theme set.
  • Fixed donor ROM message not appearing if nds-bootstrap setting (for DS games) is disabled when launching DSiWare titles from flashcard.
  • Tried fixing autoboot with hiyaCFW not working (thus, untested).
    • Icon is now not animated in hiyaCFW.
 
Last edited by RocketRobz,
General chit-chat
Help Users
    NeoGaming @ NeoGaming: shut up