Dreamcast with Mainboard and/or Power Issue ?

Joined
Nov 8, 2018
Messages
13,697
Trophies
3
Age
51
Location
Austria
XP
1,918
Country
Austria
Hello.:)

I got an Dreamcast which was described with this Issue.

Modell PAL E - HKT-3030

When it is powered on for the first Time the Dreamcast boots up into the Menu but after exactly 10 Seconds the Screen goes black.
When it is re-bootet the same happens,everytime after exactly 10 Seconds.
Disconnected from Power (for a few Minutes,Hours or Days) every boot up the same.

What I have tried:

- Different Power Sockets / Distribution Sockets
- Different Power Cables (with/without Ferritcore)
- with/without GD-Emu
- with/without GD-Rom
- 4 different Power Supplies (2 Original,1 Universal) and a DreamPSU.
- checked the Mainboard of maybe Shortcuts (Visual Test)
- boot up with/without Controller
- tried different Controller (original) with/without Memory Unit (original).
- the FAN is ok and running
- 2 AV Cables (1 Original,1 Third Party)
- All tested Accessories / Cables are working with my other Dreamcast.

So I think it can only be the Mainboard.:unsure:
Do you have any Ideas which Section/Part/Circuit can I especially check please ?

Thank you for any Help and Advises from you,fellow GBAtemp Users.:)
 

Bergot

Well-Known Member
Member
Joined
May 8, 2017
Messages
157
Trophies
0
Age
41
XP
1,083
Country
United States
Hello.:)

I got an Dreamcast which was described with this Issue.

Modell PAL E - HKT-3030

When it is powered on for the first Time the Dreamcast boots up into the Menu but after exactly 10 Seconds the Screen goes black.
When it is re-bootet the same happens,everytime after exactly 10 Seconds.
Disconnected from Power (for a few Minutes,Hours or Days) every boot up the same.

What I have tried:

- Different Power Sockets / Distribution Sockets
- Different Power Cables (with/without Ferritcore)
- with/without GD-Emu
- with/without GD-Rom
- 4 different Power Supplies (2 Original,1 Universal) and a DreamPSU.
- checked the Mainboard of maybe Shortcuts (Visual Test)
- boot up with/without Controller
- tried different Controller (original) with/without Memory Unit (original).
- the FAN is ok and running
- 2 AV Cables (1 Original,1 Third Party)
- All tested Accessories / Cables are working with my other Dreamcast.

So I think it can only be the Mainboard.:unsure:
Do you have any Ideas which Section/Part/Circuit can I especially check please ?

Thank you for any Help and Advises from you,fellow GBAtemp Users.:)
Maybe the smd caps on the board is already dry....

Enviado de meu XT1095 usando o Tapatalk
 
  • Like
Reactions: Alexander1970
Joined
Nov 8, 2018
Messages
13,697
Trophies
3
Age
51
Location
Austria
XP
1,918
Country
Austria
Maybe the smd caps on the board is already dry....

Enviado de meu XT1095 usando o Tapatalk

Thank you for your Answer.:)
Can you maybe "Point" me in the right Direction please ?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Sega-Dreamcast-Motherboard-Top.jpg
Sega-Dreamcast-Motherboard-Top.jpg

And I think I maybe "found" something:

The FAN "Connector" looks not really like the Original one:

P1010751.JPG P1010752.JPG

I found a Fan and a Katana Sub Board on Aliexpress.

Maybe the Dreamcast "thinks" the Fan is not running and power it "off" ???
Thats why it always happens after exact 10 Seconds....
 

Bergot

Well-Known Member
Member
Joined
May 8, 2017
Messages
157
Trophies
0
Age
41
XP
1,083
Country
United States
Thank you for your Answer.:)
Can you maybe "Point" me in the right Direction please ?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Sega-Dreamcast-Motherboard-Top.jpg
View attachment 226178

And I think I maybe "found" something:

The FAN "Connector" looks not really like the Original one:

View attachment 226179 View attachment 226180

I found a Fan and a Katana Sub Board on Aliexpress.

Maybe the Dreamcast "thinks" the Fan is not running and power it "off" ???
Thats why it always happens after exact 10 Seconds....
There is a cap inside the red spot that affect the video...you Will need to search what is the right One...

About the fan..try to boot without the fan conected to see If the game even Power on...


d2b5dcc78891e81c1a06fe689636c1b3.jpg
 
Last edited by Bergot,
  • Like
Reactions: Alexander1970

tech3475

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 12, 2009
Messages
2,586
Trophies
1
XP
3,396
Country
You could use a multi-meter to test continuity with the pins.

I would google search for Dreamcast service manual, I’d link to it but I’m not sure if it would be allowed.

These usually contain diagnostic steps for certain issues, haven't had a chance to read it though.
 
  • Like
Reactions: Alexander1970
Joined
Nov 8, 2018
Messages
13,697
Trophies
3
Age
51
Location
Austria
XP
1,918
Country
Austria
There is a cap inside the red spot that affect the video...you Will need to search what is the right One...

About the fan..try to boot without the fan conected to see If the game even Power on...

Thank you.:)

As I thought,without the FAN the same,exactly 10 Seconds.:)
So it is maybe really the Board/Fan Connector.

You could use a multi-meter to test continuity with the pins.

I would google search for Dreamcast service manual, I’d link to it but I’m not sure if it would be allowed.

These usually contain diagnostic steps for certain issues, haven't had a chance to read it though.

Thank you for your Advise.I will google for it.:)
EDIT: Found it.

I think I got one Step further with the FAN Connector/Katana Sub Board.
I am pretty sure this is the "10 Second Power Down" Reason...:)



EDIT: I will disassemble my other Dreamcast and check it.
 
Last edited by Alexander1970,
  • Like
Reactions: Bergot
Joined
Nov 8, 2018
Messages
13,697
Trophies
3
Age
51
Location
Austria
XP
1,918
Country
Austria
Thank you for your Help,my Friends.:)

It has really to do with that FAN Connector.
The PINS are to big (the Distance and the Pins themselves).
So the Dreamcast gets not the "Signal" that the Fan is working (but the FAN is working).
Also I tried it on the other Dreamcast without the FAN connected and it has an instantly Black Screen.
But I think it is a "newer" Revision because the Board Components looks a little different and it has a metal FAN.

P1010753.JPG P1010754.JPG
"Defect" Board...................................."Good" Board".................................

With the "swapped" Sub Board the Dreamcast works now.yeah.gif

--------------------- MERGED ---------------------------

You could use a multi-meter to test continuity with the pins.

I would google search for Dreamcast service manual, I’d link to it but I’m not sure if it would be allowed.

These usually contain diagnostic steps for certain issues, haven't had a chance to read it though.

I have read "a little" in the overwhelmed Manual (Service Manual Dreamcast EU - 148 Pages)...
I think that is a little "to high" for me......

But I really appreciate your Help.
Thank you for your Tip.:)
 
  • Like
Reactions: Bergot
General chit-chat
Help Users
    KennieDaMeanie @ KennieDaMeanie: I wouldn't want it for 5